W życiu nie jadłam tak puszystego ciasta. Sekretem jego smaku jest składnik z mojego ogródka
Ciasto w moim domu pojawia się często. Puszysty wypiek, który przygotowałam ostatnio, tak zachwycił jedzących, że na długo zostanie w moim kulinarnym repertuarze. Dodałam do niego warzywo, którego w moim ogrodzie tej jesieni nie brakuje. Deser zaskoczył mnie lekkością. Warto go spróbować.
Proste ciasto wyjdzie każdemu
Lubię szybkie i nieskomplikowane receptury na wypieki. Choć pieczenie z nimi wciąż wymaga precyzyjnego odmierzania składników, nie trzeba się martwić, że dodamy produkty w złej kolejności. Zazwyczaj bowiem miesza się je już na samym początku, dzieląc je na sypkie i mokre. Wykonanie sprowadza się więc do połączenia dwóch mas.
Przepis, który ostatnio testowałam, jest trochę inny. Wciąż jednak uzyskane ciasto zachwyca lekkością, mimo że pod koniec wrzuca się do niego warzywo. Tak puszysty wypiek nie jest chyba możliwy bez niego. Czytajcie dalej, by przekonać się, czego potrzebujecie do zrobienia smakowitego placka.
Kobiety piją ją litrami, a może potężnie zaszkodzić. Tego rodzaju herbaty za wszelką cenę unikajPrzepis na pyszne ciasto z dynią
Dodatek warzywa o niezbyt wyrazistym smaku może poprawić konsystencję masy na ciasto. Wypiek staje się lekki, przyjemnie wilgotny i po prostu smaczniejszy. Zwarta, mączysta dynia hokkaido świetnie sprawdzi się w takiej roli. Spróbujcie i przekonajcie się sami.
Składniki:
- 2 szklanki startej na tarce dyni hokkaido
- 220 g cukru
- 3 duże jajka
- 300 g mąki pszennej
- 125 ml oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 2 płaskie łyżeczki cynamonu
- 30 g orzechów włoskich
- 30 g rodzynek
Do przygotowania ciasta z dynią potrzebna będzie jeszcze wyłożona papierem do pieczenia tortownica o średnicy 24 cm i tarka do rozdrobnienia używanego warzywa. Jak dokładnie je zrobić? Dowiecie się z dalszej części artykułu.
Jak zrobić ciasto z dynią? Przepis jest banalny
Zaczynam od zalania rodzynek gorącą wodą. Odmierzoną porcję orzechów starannie siekam, a dynię pozbawiam skórki i ścieram na tarce o większych oczkach. Odmierzam właściwą ilość. W dużej misce umieszczam jajka i ubijam je z cukrem.
Do masy stopniowo dodaję przesianą wcześniej przez sito mąkę, sodę oczyszczoną, cynamon, cukier i cukier wanilinowy. Cały czas mikserem mieszam zawartości naczynia.
Cienką strużką wlewam jeszcze olej i miksuję przez 2-3 minuty. Uzyskaną gładką masę łączę z dynią, orzechami i odsączonymi z wody rodzynkami. Mieszam i przenoszę do blaszki. Wstawiam do rozgrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza piekarnika.
Piekę przez 40-50 minut. Przed wyjęciem sprawdzam stan ciasta z dynią patyczkiem. Suchy sprzęt wyjęty z wypieku oznacza, że można zakończyć przyrządzanie.
Jak podawać ciasto z dynią?
Przed zaserwowaniem przestudzoną słodycz warto posypać cukrem pudrem. Możecie też posmarować placek polewą czekoladową albo polać miodem i posypać dodatkową porcją orzechów.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na ciasta z dodatkiem warzyw. Sprawdźcie koniecznie jak zrobić znakomite brownie z burakiem. Być może skusi was też znakomity wypiek z marchewką.