Zawsze do dżemu z pigwy dodaję te pyszne „kuleczki”. Wzmacniają jego smak i właściwości
Dżem z pigwy jesienią pojawi się w niejednym domu. Łącząc kwaśny owoc z innym jesiennym produktem, uzyskamy jeszcze lepszy dodatek do dań. Podpowiadamy jak go przygotować. Oczaruje nawet wybrednych.
Pigwa jest smaczna i cenna
W owocach pigwy znajdziemy szereg cennych dla zdrowia substancji takich jak witamina A i C, potas, magnez czy wapń. Choć są one trudne w obróbce, warto włożyć nieco wysiłku i przygotować z nich dżem.
Najprostsza wersja z cukrem jest świetna do herbaty. Ostatnio jednak natrafiłam na przepis, w którym wykorzystuje się jeszcze jeden owoc. Sezon na niego właśnie się rozpoczyna, stwarzając okazję do przygotowania zimowych zapasów.
Gessler bezlitośnie wytknęła Polakom błąd w przyrządzaniu krokietów. Przez niego nadają się do koszaPyszny dżem z pigwy i żurawiny
Świeża żurawina, którą wrzucimy do garnka razem z twardym owocem pigwy, najczęściej kojarzy nam się z przygotowywaniem sosu do mięs lub wigilijnego kisielu. Dżem z pigwy jednak wzbogaci wyśmienicie. Oprócz nich potrzebujemy już tylko cukru i porto. Ten smak długo będziecie wspominać.
Składniki:
- 3 kg obranej pigwy
- 300 g żurawiny
- 300 g cukru
- 300 ml wina porto
Dodatek alkoholu w dżemie nie będzie przeszkadzał — odparuje w takcie przyrządzania. Jeśli jednak wciąż się obawiacie, możecie ten składnik pominąć. W poniższej instrukcji znajdziecie informacje, kiedy się go dodaje.
Jak zrobić dżem z pigwy? Połączcie owoc z żurawiną
Wyszorowaną, oczyszczona i odważoną pigwę przenoszę do garnka i smażę na niewielkim ogniu. Jeśli owoce przywierają do dna, można wlać trochę. Po pewnym czasie pigwa zmięknie i zacznie się rozpadać.
Wtedy wrzucam umytą żurawinę i wsypuje cukier. Robię to stopniowo, by miał szansę od razu się rozpuścić podczas mieszania. Smażę dalej, a gdy dżem zgęstnieje, wlewam porto.
Podgrzewam jeszcze przez kilka minut, by alkohol w pełni odparował. Wyrób przenoszę do wyparzonych słoików, zakręcam naczynia i pasteryzuję. Po ostudzeniu przenoszę do spiżarki.
Jak podawać dżem z pigwy i żurawiny?
Kwaśno-słodki wyrób pasuje zarówno do pieczonych mięs, jak i do deserów. Można go wykorzystać także do wzbogacenia naparu z czarnej herbaty. W każdej odsłonie znajdzie wielu amatorów.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na jesienne przetwory. Oprócz dżemu z pigwy warto zrobić wspomniany już żurawinowy kisiel. Być może skusi was też receptura na powidła śliwkowe idealne do piernika.
Ciekawy przepis na dżem z pigwy znajdziesz na kanale NOMART.PL na You Tube, z którego pochodzi powyższy kadr.