Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wachowicz ma patent na miękkie polędwiczki. Mięso dosłownie rozpływa się w ustach

Wachowicz ma patent na miękkie polędwiczki. Mięso dosłownie rozpływa się w ustach

Wachowicz robi świetne polędwiczki
canva/bhofack2; IG/ewawachowicz

Polędwiczki wieprzowe Ewy Wachowicz nie mają sobie równych. Miss Polski marynuje je w musztardzie i miodzie, a potem dusi na patelni, uzyskując znakomite efekty. Dawno nie jedliście tak delikatnego mięsa. Przetestujcie ten przepis, a z pewnością się nim zachwycicie. 
 

Przepis na polędwiczki od Ewy Wachowicz

Smakowite polędwiczki wieprzowe skuszą niemal każdego. Soczyste i pełne smaku mięso w musztardowej marynacie zaproponowanej przez Miss Polski jest proste w przygotowaniu. Przekona do siebie nawet najbardziej wybrednych.

Składniki na polędwiczki w marynacie:

  • 4 polędwiczki wieprzowe
  • 40 g musztardy francuskiej
  • 40 g musztardy Dijon
  • 100 g płynnego miodu
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 1 łyżka tymianku w proszku
  • sól i pieprz w ilości do smaku

Składniki na sos:

  • 250 ml miodu pitnego
  • 185 ml śmietany
  • 20 g musztardy Dijon
Biedronka szykuje paczki-niespodzianki. Otrzymasz je za bezcen

Jak zrobić pyszne polędwiczki? Ewa Wachowicz zdradziła przepis

Zaczynamy od oprószenia polędwiczek solą oraz pieprzem. Doprawiamy je także majerankiem i tymiankiem, po czym dokładnie nacieramy mieszanką musztardy i miodu.

Przenosimy do lodówki na minimum 2 godziny, uprzednio umieszczając mięso w misce i zabezpieczając je folią spożywczą, by nie wyschło i nie przeniknęło innymi zapachami. Po tym czasie obsmażamy polędwiczki na dobrze rozgrzanym tłuszczu.

Rumiane, podlewamy miodem pitnym, a po chwili przykrywamy i dusimy do miękkości — przez mniej więcej 20 minut. Mięso zdejmujemy z patelni, a w jego miejsce wlewamy śmietanę. Zagęszczamy, by powstał sos. Pod koniec dodajemy musztardę i z powrotem wkładamy mięso, by się ogrzało.

Jak podać polędwiczki w marynacie musztardowo -miodowej?

Polędwiczki najlepiej podać w formie cienkich plastrów. Koniecznie polejcie je sosem, a zestaw uzupełnijcie o delikatne, domowe kopytka.

Na naszej stronie znajdziecie sprawdzone przepisy na inne dania od Ewy Wachowicz. Spróbujcie znakomitych naleśników z jajkiem sadzonym. Być może skusi was też prosty przepis na sałatkę ziemniaczaną.

Polędwiczki od Wachowicz.png
canva/Syldavia

Źródło: ewawachowicz