Smakosze.pl
Sernik

canva/MagMos, Getty Images Signature

Waniliowo-czekoladowy niebiańsko pyszny sernik bez pieczenia

2 Lutego 2022

Autor tekstu:

Adam Moskal

Sernik na zimno jest klasyką polskich ciast, którą wiele osób uwielbia i nie wyobraża sobie deseru bez choćby jednego kawałka. Poniżej prezentujemy sernik waniliowo-czekoladowy z brzoskwiniami z zalewy na herbatnikach. Ciasto przygotowuje się bez pieczenia, dlatego praktycznie każdy może się za nie zabrać.

Sernik na zimno bez pieczenia to nieoceniony przysmak idealny na szybką przekąskę, poobiedni deser czy podwieczorek z kubkiem gorącej herbaty. Ciasto to jest na tyle pyszne i łatwe w zrobieniu, że nie trzeba mieć żadnej okazji, aby móc je spróbować.

Fasolka po bretońsku

Jak zrobić idealną fasolkę po bretońsku?

CZYTAJ DALEJ

Co ciekawe sernik ten nie wymaga użycia sera twarogowego, lecz zwykłe serki waniliowe homogenizowane. Ta mała zmiana wpływa na konsystencję, która dzięki serkom staje się znacznie delikatniejsza i bardziej puszysta.

Przepis na waniliowo-czekoladowy sernik bez pieczenia

Składniki:

  • 500 g serka waniliowego homogenizowanego

  • 500 ml śmietany 40%

  • 1 galaretka cytrynowa

  • 1 galaretka truskawkowa

  • 1 puszka brzoskwiń

  • 2 łyżki kakao

  • 2 paczki herbatników

  • pół szklanki cukru pudru

  • 2 łyżki żelatyny

Zacznij od wyłożenia tortownicy papierem do pieczenia. Na papierze umieść herbatniki. Galaretkę cytrynową rozpuść w niewielkiej ilości ciepłej wody wraz z 2 łyżkami żelatyny. Odstaw na bok do ostudzenia.

Śmietanę ubij na sztywną pianę, następnie powoli i stopniowo wsypuj do niej cukier puder, nie przestając ubijać. Po ubiciu dodaj serki i wymieszaj z ostudzona galaretką cytrynową. Podziel masę na dwie części - do jednej dodaj kakao.

Galaretkę truskawkową rozpuść we wrzątku zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odstaw do ostudzenia. Na herbatniki wylej ciemną masę, rozprowadź ją równomiernie i przykryj drugą częścią kremu. Po wygładzeniu powierzchni połóż na niej brzoskwinie. Ciasto zalej truskawkową galaretką i wstaw do lodówki na 5 godzin, aż stężeje.

Jeśli masz ochotę na więcej przepisów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić pyszny domowy sękacz. Ten tekst wyjaśnia sposób na oszałamiające ciasto snickers bez pieczenia.

Sernik

Źródło zdjęcia: canva/harneshkp, Getty Images

Przygotowywanie mięsa

Podczas przygotowywania mięsa bardzo łatwo o karygodne błędy. Nr 5 popełnia niemal każdy

Mięso odgrywa niezwykle istotną rolę w codziennym jadłospisie Polaków. Niektórzy nie wyobrażają sobie bez niego udanego obiadu. Już teraz dowiedz się, jakie błędy podczas przygotowywania mięsa popełniamy najczęściej. Nr 5 może być dla wielu smakoszy ogromnym zaskoczeniem. Prawie nikt o tym nie pamięta.

Zobacz galerię >

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: przepisy

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

surówka z pora

Przepisy

Posiekał 6 składników i wymieszał z sosem. Ta surówka z pora to prawdziwy hit

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Następnym razem do ciasta na racuchy dodaj ten owoc. Wyjdą idealnie puszyste

Czytaj więcej >
pieczone ziemniaki

Przepisy

Gessler obtacza w nich ziemniaki i wkłada do piekarnika. Są chrupiące i aromatyczne

Czytaj więcej >
gołąbki

Przepisy

Wachowicz zalewa gołąbki uwielbianą zupą. Ten wybór bije na głowę wszystkie sosy

Czytaj więcej >
szare kluski

Przepisy

Ktoś jeszcze pamięta szare kluski? Z tym dodatkiem były najlepsze

Czytaj więcej >
oponki serowe

Przepisy

Biją na głowę faworki i pączki. Serowe oponki królują w karnawale

Czytaj więcej >