Smakosze.pl
Kotlety z kaszy jęczmiennej

canva/YelenaYemchuk

Wcale nie gryczana. Jeszcze lepsze kotlety zrobisz z innej kaszy, najlepszy patent na niedrogi obiad

24 Stycznia 2023

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Kotlety bez mięsa nie muszą być pozbawione smaku. Prosta i sycąca odsłona z kaszy jęczmiennej, którą wzbogacimy o cebulkę i odrobinę papryki, z pewnością skradnie serce niejednego smakosza. Musicie spróbować — przygotowanie jest ekspresowe, a koszty niewielkie.

Jeśli macie pod ręką ugotowaną kaszę jęczmienną, pyszne kotlety przygotujecie w mgnieniu oka. Rarytas z dodatkiem cebulki i słodkiej papryki syci na długo, a nie zawiera nawet grama mięsa. Ten tani obiad z pewnością mile zaskoczy waszych bliskich.

Larwy i owady dostępne w UE

UE potwierdziła. Mąka z larwami owadów została dopuszczona do sprzedaży

CZYTAJ DALEJ

Przepis na wyborne kotlety z kaszy jęczmiennej

Składniki:

  • 100 g kaszy jęczmiennej perłowej

  • 1 duże jajo

  • 1 średnia cebula

  • 4 łyżki bułki tartej + do obtoczenia kotletów

  • pół łyżeczki słodkiej papryki

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • olej rzepakowy do smażenia

Jak zrobić znakomite kotlety bez mięsa? Skorzystajcie z kaszy jęczmiennej

Zaczynamy od opłukania kaszy jęczmiennej i ugotowania jej w osolonym wrzątku. Cebule pozbawiamy łupiny, siekamy i delikatnie szklimy na dobrze rozgrzanym oleju. Łączymy ją z ostudzonym ziarnem, po czym wbijamy jajo i wsypujemy bułkę tartą.

Masę doprawiamy słodką papryką, solą pieprzem, a następnie wyrabiamy z niej lekko spłaszczone owalne kotlety, które obtaczamy w bułce tartej. Smażymy je po kilka minut z każdej strony — aż do delikatnego zrumienienia. Podajemy z sosem. Polecamy grzybowy.

Wskazówka: jajko można zastąpić kleikiem z siemienia lnianego. Jednej sztuce kurzego nabiału odpowiada łyżka mielonym ziaren zalana 3 łyżkami wrzątku. Możecie też skorzystać z aquafaby - wystarczą 3 łyżki wody z puszki ciecierzycy.

Na naszej stronie znajdziecie więcej przepisów na bezmięsne kotlety. Szczególnie polecamy ziemniaczany rarytas z serem żółtym. Być może skusi was też prosty patent na kotlety z selera przypominające klasyczne schabowe.

Kotlety z kaszty jęczmiennej są pyszne

canva/Oleghz Hz / 500px

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Tagi:

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Zalej nią 2 łyżeczki oregano i odstaw na 15 minut. Herbata ma niebywale cenne właściwości

Czytaj więcej >
golonka

Przepisy

Golonka pieczona w kiszonej kapuście. Wymarzone danie na zimowe dni

Czytaj więcej >
placki ziemniaczane

Przepisy

Chrupiące placki ziemniaczane bez tajemnic. Kucharz zdradził 4 swoje triki

Czytaj więcej >
surówka z pora

Przepisy

Posiekał 6 składników i wymieszał z sosem. Ta surówka z pora to prawdziwy hit

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Następnym razem do ciasta na racuchy dodaj ten owoc. Wyjdą idealnie puszyste

Czytaj więcej >
pieczone ziemniaki

Przepisy

Gessler obtacza w nich ziemniaki i wkłada do piekarnika. Są chrupiące i aromatyczne

Czytaj więcej >