Smakosze.pl

Screen z filmu na kanale YouTube Cozinha Comigo?

Weź 2 ziemniaki, 2 jajka i 2 parówki. Zrobisz z nich cudowny obiad, starczy nawet na kilka dni

29 Września 2023

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Pomysł na tani obiad zawsze się przyda. Sycący i szybki posiłek z ziemniaków, parówek i jajek z powodzeniem zastąpi wam nawet danie główne. Z jego wykonaniem każdy sobie poradzi.
 

Tani obiad z ziemniaków, jajek i parówek syci na długo

Od tego prostego dania można zacząć dzień lub zrobić je sobie na kolację. Świetnie też zastąpi posiłek z mięsnym kotletem. Możecie całkowicie pominąć parówki lub wybrać te roślinne — wtedy będzie postny i wegetariański. Opcji jest dużo.

Składniki:

  • 2 spore ziemniaki
  • 2 parówki klasyczne lub wegańskie
  • 2-3 ząbki czosnku (można pominąć)
  • 2 duże jajka
  • 3-4 łyżki tartego sera żółtego
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
  • sól i pieprz w ilości do smaku
  • olej rzepakowy do smażenia

Proste składniki i nieskomplikowane przygotowanie są niekwestionowanymi zaletami tego dania. Możliwość modyfikowania przepisu — w celu wykorzystania warzyw czy wędlin, które zalegają wam w lodówce — również. Sprawdźcie instrukcję, dostępną w dalszej części artykułu, i spróbujcie już dziś.

Ziemniaki łączę z przyprawmi i jajkami.jpg
Screen z filmu na kanale YouTube Cozinha Comigo?
surówka z selera

Zawsze dodaję ten składnik do surówki z selera. W ten sposób idealnie podkręcam jej smak

CZYTAJ DALEJ

Jak zrobić tani obiad? Znamy prosty przepis

Zaczynam od obrania i umycia ziemniaków. Kroję je w niewielką kostkę lub niezbyt grube plastry i gotuję w osolonym wrzątku, aż zmiękną. Czosnek siekam i smażę krótko na dobrze rozgrzanym oleju.

Przenoszę do czystej miseczki, a na tłuszczu podsmażam jeszcze parówki pokrojone w plasterki. Zdejmuję je po 4-5 minutach. Powinny być lekko zrumienione. Odcedzone ziemniaki studzę.

Dodaję do nich mąkę ziemniaczaną, słodką paprykę oraz pieprz. Teraz warzywo łączę z jajami, a powstałą masę przenoszę na ciepłą patelnię z kolejną porcją rozgrzanego tłuszczu. Przykrywam patelnię i smażę zawartość przez 7 minut.

Po tym czasie posypuję wierzch startym serem żółtym. Układam też kiełbaski i ponownie przykrywam. Podgrzewam jeszcze chwilę i wyłączam palnik. Pozostawiam na chwilę — do czasu, aż ser się stopi.

Jak podać tani obiad na bazie ziemniaków?

Do dania fantastycznie pasuje gęsty jogurt lub śmietana. Warto też pokusić się o przygotowanie sosu tzatziki np. z dodatkiem kalarepy . Jeśli macie pod ręką sos grzybowy , też możecie go zaserwować.

Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na tani obiad. Spróbujcie koniecznie pysznego strogonowa bez mięsa — jest prosty w przygotowaniu i sycący. Być może skusi was też chłopski kociołek z kapustą .

Tani obiad można wzbogacić o oliwki.jpg
Screen z filmu na kanale YouTube Cozinha Comigo?
ziemniak na widelcu

Weź surowego ziemniaka i wbij w niego widelec. Znajomi śmiali się ze mnie, teraz sami tak robią

CZYTAJ DALEJ
Ciasto z pojemnika po jajkach

Moja siostra nie wyrzuca pudełek po jajkach. Robi w nich pyszny deser, szkoda że wcześniej tego nie znałam

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Owsianka z tym dodatkiem doda energii na cały dzień. Ten produkt znajdziesz w swojej kuchni
Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na tę sałatkę z winogronem dostałam od kuzynki. Smakuje mi bardziej niż jarzynowa lub gyros
Czytaj więcej >

Przepisy

Nie znam prostszego przepisu na ciasto. Jest tak pyszne, że robię je co tydzień, zawsze się udaje
Czytaj więcej >

Przepisy

Pokażę Wam, jak z takiego kawałka mięsa ugotować schab po cygańsku z pieczarkami i papryką
Czytaj więcej >

Przepisy

To najlepszy przepis na racuchy jaki znam. Z tym dodatkiem wychodzą idealnie i nie piją tłuszczu
Czytaj więcej >

Przepisy

Strzelczyk wziął mięso i zrobił coś lepszego od kotletów mielonych. To idealny pomysł na obiad
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z 1 słoika powideł gotuję garnek zupy powidłowej. Na święta to zawsze hit w moim domu
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Robię to na obiad w każdy piątek. Mąż i dzieci uwielbiają tę zapiekankę, zawsze chcą dokładki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska nie dodaje jabłka do barszczu czerwonego. Stawia na owoce, których nikt nie bierze pod uwagę
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Dodaję do jajecznicy nietypowe warzywo. Zdaniem moich bliskich smakuje jak z restauracji
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Przepis na tę surówkę z selera dostałam od cioci. Dała mi ciekawą wskazówkę
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Są lepsze niż pampuchy, pyzy i parowańce. Mam sekretny przepis zawodowej chińskiej pierogarki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z 1 słoika powideł gotuję garnek zupy powidłowej. Na święta to zawsze hit w moim domu
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Robię to na obiad w każdy piątek. Mąż i dzieci uwielbiają tę zapiekankę, zawsze chcą dokładki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska nie dodaje jabłka do barszczu czerwonego. Stawia na owoce, których nikt nie bierze pod uwagę
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Dodaję do jajecznicy nietypowe warzywo. Zdaniem moich bliskich smakuje jak z restauracji
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Przepis na tę surówkę z selera dostałam od cioci. Dała mi ciekawą wskazówkę
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Są lepsze niż pampuchy, pyzy i parowańce. Mam sekretny przepis zawodowej chińskiej pierogarki
Czytaj więcej >