Weź jajko i jogurt. Te proste placki są 100 razy lepsze niż racuchy
Szybkie placuszki jogurtowe przypominają racuchy. Są jednak lżejsze i ładnie wyrośnięte. Ze swoim śmietankowym posmakiem świetnie sprawdzają się do deserów na słodko.
Racuszki z jogurtem
Typowe racuchy przyrządzamy przeważnie na mleku. Ta tradycja ma swoje mocne uzasadnienie: w końcu mleko wzbogaca smak ciasta. Powoduje też, że staje się ono bardziej wilgotne, a przez to apetyczne.
Nie należy jednak lekceważyć innego rodzaju dodatków, również nabiałowych. Chodzi oczywiście o wszelkiego rodzaju fermentowane produkty. Dodanie maślanki, kefiru czy jogurtu ma dodatkową funkcję. Ich kwaśny odczyn i zawartość dwutlenku węgla powodują dodatkowe wyrastanie ciasta.
Rozbijam kurczaka i zawijam z farszem. Te kotlety to hit, najważniejsze jest mięsoPlacki jogurtowe
Dziś więc przygotowujemy placki jogurtowe. Są jedwabiste w smaku, a dzięki tej nabiałowej bazie – lekkie i puszyste. Są świetne na deser lub przekąskę z cukrem pudrem, frużeliną czy mascarpone i owocami, albo po prostu posypane cukrem.
Składniki
- 175 g mąki
- 100 g jogurtu
- 30 g cukru
- 30 ml oleju
- 1 jajko
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Aromat waniliowy
- Szczypta soli
- Masło klarowane do smażenia
Placki z jogurtem
Jajko wybijamy do miski. Solimy szczyptą soli. Mikserem mieszamy, aż stanie się napowietrzoną masą. Dodajemy do niej cukier i cukier waniliowy, miksujemy, a następnie dodajemy jogurt i olej.
Po wymieszaniu wszystkiego na jednolitą masę, partiami dodajemy mąkę i łączymy składniki łopatką. Ciasto powinno być dość gęsta. Można nakładać je łyżką lub rękawem cukierniczym.
Rozgrzewamy płaską patelnię do naleśników. Przesmarowujemy ją cieniutką warstwą masła klarowanego. Na patelnię nakładamy placki porcjami i smażymy, aż będą złociste z obu stron.
Wypróbuj też przepisy na smażone gołąbki i niezwykły dodatek do masy na mielone.