Wielkanocna biała kiełbasa w sosie musztardowo-miodowym. Po prostu idealna
Zastanawiasz się co podać na świąteczne śniadanie? Może będzie to wielkanocna biała kiełbasa w sosie musztardowo-miodowym? Jest po prostu idealna, więc z pewnością zachwyci całą rodzinę. Aby ją przygotować, trzeba tylko wymieszać cztery proste składniki, zalać nimi kiełbasę i wstawić całość do piekarnika.
Jak Wielkanoc, to biała kiełbasa. Może być serwowana w żurku lub pieczona, jak kto lubi. Jeśli jednak macie wątpliwości co do kiełbasy pieczonej, to z pewnością przekonacie się do niej, gdy upieczecie ją w smakowitej mieszance.
Wystarczy połączyć musztardę, miód, masło i kmin rzymski i powstałą miksturą zalać białą kiełbasę. Po upieczeniu kiełbasa będzie miała wyrazisty smak i zachwyci wszystkich swoją soczystością.
Wielkanocna biała kiełbasa w sosie musztardowo-miodowym
Składniki:
6 kawałków białej, surowej kiełbasy
2 cebule
1 łyżka musztardy łagodnej
1 łyżka musztardy ostrzejszej
1 łyżka miodu
1 łyżka stopionego masła
mielony kmin rzymski
1 łyżka oleju
Przygotowanie pieczonej kiełbasy
Surową białą kiełbasę włóż do gorącej wody i odstaw ją na 5 minut. Po tym czasie wyjmij ją z wody i płytko ponacinaj z jednej strony.
Cebule obierz, pokrój w piórka. Brytfannę wysmaruj olejem, wsyp do niej cebulę. Na cebuli ułóż kiełbaski.
Obie musztardy wymieszaj z miodem, masłem i dużą szczyptą kminu rzymskiego. Powstałą mieszanką polej kiełbasę.
Naczynie z kiełbasą wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i piecz kiełbasę ok. 40 minut.
Wskazówka:
W podobny sposób możesz przygotować kiełbasę parzoną. Ta jednak nie wymaga uprzedniego parzenia w wodzie.
Po więcej przepisów na białą kiełbasę zapraszamy do naszego serwisu. Znajdziesz tu np. recepturę na kiełbasę pieczoną w sosie chrzanowym, a także dowiesz się, jak zrobić domową białą kiełbasę.
Źródło zdjęcia: canva/vanillaechoes
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Obłędnie soczyste kotlety schabowe marynowane w ketchupie i musztardzie. Lepszych nie jadłeś
Jak zrobić puszyste racuchy bez drożdży, sody i proszku do pieczenia?
Czy można jeść surowe pieczarki? Rozwiewamy wszelkie wątpliwości
Źródło: zywienie.abczdrowie, haps Zapraszamy na nasz Instagram