Wielkanocne, faszerowane jajka bez grama majonezu. Zamiennik zadziwi każdego
Jajka faszerowane są bardzo częstym elementem wielkanocnego stołu i warto przygotować je w wyjątkowy sposób. Dzisiaj prezentujemy jajka faszerowane bez grama majonezu, który zamieniony jest na ketchup i musztardę. Usunięcie majonezu pozwala uzyskać większą lekkość potrawy. Szczegóły przepisu są poniżej.
Jajka faszerowane bez grama majonezu stanowią ciekawą i lekką alternatywę dla klasycznych wielkanocnych jajek z farszem. Nie każdy może sobie pozwolić na jedzenie tłustego, jajecznego sosu, więc jeśli należysz do tej grupy, przychodzimy z pomocą.
Farsz składa się z mieszanki pieczarek, cebuli, szynki konserwowej, ziół oraz ketchupu i musztardy, co w porównaniu do klasyki z majonezem, daje mniej kaloryczny, a dla niektórych nawet smaczniejszy, efekt.
Przepis na jajka faszerowane bez majonezu
Składniki:
6 jajek
pół cebuli
10 małych pieczarek
pęczek koperku
pęczek pietruszki
plasterek szynki konserwowej
2 łyżki ketchupu
1 łyżka musztardy
4 łyżki serka kanapkowego
sól
pieprz
kilka szczypt słodkiej papryki w proszku
Jajka ugotuj na twardo, przełóż je do zimnej wody i szybko ostudź. Obierz je ze skorupki, przekrój na pół i wyjmij żółtka. Umieść żółtka w misce. Cebulę oraz pieczarki zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
Podsmaż starte produkty na suchej patelni, aż większość wody z niej odparuje. Dodaj je do żółtek po wstępnym ostygnięciu. Zioła i szynkę posiekaj jak najdrobniej i również wrzuć do miski.
Do wszystkich składników dodaj na koniec ketchup, musztardę, serek kanapkowy, sól i pieprz. Wymieszaj masę, napełnij nią połówki jajek, a z wierzchu oprósz słodką papryką. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, co można zrobić ze skorupkami po jajkach. Ten tekst wyjawia prosty przepis na zapiekankę śniadaniową z ziemniaków, jajka i sera.
Źródło zdjęcia: Screen z filmu na kanale Szarlott na YouTube
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Wielkanocna sałatka jarzynowa z chrzanem. Pikantna wersja świątecznej klasyki
Jak zrobić puszysty omlet bez mąki? Potrzebujesz tylko 2 składników
Musztardowe kotlety schabowe z puszystą śmietankową panierką. Pomysł na przepyszny obiad
Źródło: Film na kanale Szarlott na YouTube