Wielkanocny pasztet Makłowicza nie ma sobie równych. Każdy zdąży go przygotować
Koniec z pieczeniem pasztetu. Przesmażone z aromatycznymi dodatkami wątróbki drobiowe zblenduj i wstaw do lodówki. Następnego dnia danie będzie gotowe. Wielkanocny pasztet według przepisu Roberta Makłowicza nie ma sobie równych.
Makłowicz przygotował wielkanocne potrawy
Robert Makłowicz od kilku lat prowadzi swój kanał na YouTube, który poświęcony jest podróżom i gotowaniu. Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, więc z tej okazji przygotował odcinek specjalny, w którym gotował razem z żoną.
Makłowicz przygotował pasztet z wątróbek drobiowych, sos cumberland do mięsa oraz jajka po lyondzku. Pasztet według jego przepisu dosłownie rozpływa się w ustach i jest naprawdę prosty w przygotowaniu.
Robert Makłowicz nie piecze pasztetu. Przesmaża wątróbki na maśle z cebulą, dodaje do nich aromatyczne składniki i całość blenduje na gładką masę. Tak przygotowany pasztet wstawia do lodówki na całą dobę.
Gotowe danie jest doskonałe w smaku. Pasztet jest wilgotny i delikatny. Lepszego nie jadłeś. Przepis i zdjęcia wykorzystane w artykule pochodzą z kanału Robert Makłowicz na YouTube.
Czy można jeść miękkie ogórki kiszone? Rozwiewamy wątpliwościPrzepis Makłowicza na pasztet z wątróbek drobiowych
Składniki:
- 800 g drobiowych wątróbek
- cebula
- ząbek czosnku
- 200 g masła w temperaturze pokojowej
- 100 ml słodkiego wina, np. porto lub 2-3 łyżki brandy
- 3 gałązki rozmarynu
- szczypta świeżo zmielonej gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
- ser
Jak zrobić pasztet bez pieczenia? Efekt zachwyci każdego
Sporą porcję masła przełóż na patelnię i zeszklij na nim cebulę. Następnie dodaj czosnek i smaż jeszcze chwilę. Na patelnię przełóż część pokrojonych, osuszonych wątróbek i smaż chwilę, żeby zmieniły kolor.
Zwiększ ogień i wlej wino lub brandy. Dodaj gałkę muszkatołową, sól i rozmaryn i smaż przez około 2 minuty. Zawartość patelni przełóż do blendera kielichowego. Na patelni rozpuść resztę masła i przesmaż resztę wątróbki. Oprósz ją delikatnie solą i przełóż do blendera kielichowego.
Patelnię po smażeniu mięsa postaw na mocnym ogniu, wlej odrobinę wina lub brandy i przesmaż, następnie dodaj do przygotowanych składników. Całość zblenduj na gładką masę. Masę przełóż na sito i przetrzyj przy pomocy tłuczka, aby pozbyć się nadmiaru wody.
Masę przełóż do formy keksowej wyłożonej folią spożywczą. Rzuć formę na blat, żeby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Gdy ostygnie, przykryj folią i wstaw do lodówki na całą dobę.
Po tym czasie pasztet wyjmij z lodówki. Do formy, do której zmieści się keksówka, wlej wrzątek i wstaw pasztet. Odstaw na kilka minut. Po tym czasie przykryj keksówkę deską do krojenia i odwróć. Gotowy pasztet bez problemu wyjdzie z formy.
Robert Makłowicz przypomniał niedawno również przepis na beskidzkie prażuchy. Tradycyjne danie nie ma sobie równych. Na Wielkanoc koniecznie upiecz sernik według przepisu Makłowicza. Sernik pięknie rośnie podczas pieczenia. Jest wilgotny i nie opada.