Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wilgotny wielkanocny pasztet jak u babci. Wystarczy 1 prosta sztuczka
Renata Materlińska
Renata Materlińska 30.03.2022 14:06

Wilgotny wielkanocny pasztet jak u babci. Wystarczy 1 prosta sztuczka

pasztet
canva/fotokris

Poznajcie przepis na wilgotny wielkanocny pasztet jak u babci. Wystarczy jedna, prosta sztuczka, by pasztet wyszedł obłędnie soczysty i zachwycił smakiem wszystkich gości. Co jest sednem sprawy? Nasze babcie dodawały do pasztetu oddzielnie żółtka i ubite białka. Zobaczcie zresztą, jak dokładnie przygotować taki wyborny specjał.

Pasztet jest jednym z klasycznych, wielkanocnych specjałów. Oczywiście można go kupić, jednak ten zrobiony własnoręcznie z pewnością wyjdzie smaczniejszy i dokładnie taki, jak lubi twoja rodzina.

Przygotowując go, wykorzystaj sztuczkę babć, a mianowicie nie dodawaj do mięsnej masy całych jaj. Lepiej będzie, jak wymieszasz ją z żółtkami, a potem delikatnie połączysz z pianą z białek. Dzięki temu pasztet będzie delikatny i wilgotny.

Wilgotny wielkanocny pasztet jak u babci

Składniki:

  • 50 dag surowego boczku

  • 1 kg mięsa wołowego

  • 1 kg mięsa wieprzowego, np. z łopatki

  • 2 cebule

  • 2-3 listki laurowe

  • po 6-8 ziaren ziela angielskiego i czarnego pieprzu

  • ok. 150 ml wody

  • 2 kajzerki

  • 10 dag wątróbki drobiowej

  • 5 jajek

  • gałka muszkatołowa

  • sól, pieprz

  • smalec i tarta bułka do formy

Przygotowanie pasztetu

Boczek pokrój w plastry, włóż je do większego garnka. Mięso wołowe i wieprzowe opłucz, pokój na kawałki, połóż w garnku na boczku.

Do mięsa dodaj pokrojoną cebulę, a także 2 łyżeczki soli, listki laurowe, ziarna ziela i pieprzu. Podlej całość wodą, zagotuj, a potem gotuj na małym ogniu pod przykryciem ok. 1,5 godziny.

Gdy mięso będzie już miękkie, do garnka dodaj kawałki bułek. Całość wymieszaj, wystudź. Wątróbkę oczyść, opłucz, wrzuć do wrzątku, trzymaj 3 minuty.

Mięso, boczek, wątróbkę i bułkę zmiel. Dodaj żółtka, wymieszaj, dopraw gałką, solą i pieprzem. Białka ubij na sztywno, dodaj do mięsnej masy, delikatnie wymieszaj.

Dwie podłużne foremki wysmaruj smalcem, wysyp tartą bułką. Przełóż do nich mięsną masę. Formy wstaw do piekarnika o temp. 190 st. C i piecz pasztet ok. 1,5 godziny.

W naszym serwisie znajdziesz też przepis na pasztet jajeczny, a także na pasztet z mięsa i warzyw po rosole.

ubite białka
ubite białka

Źródło zdjęcia: canva/ChrisPleskach

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: newsy.gotujmy Zapraszamy na nasz Instagram