Wilgotny wielkanocny pasztet jak u babci. Wystarczy 1 prosta sztuczka
Poznajcie przepis na wilgotny wielkanocny pasztet jak u babci. Wystarczy jedna, prosta sztuczka, by pasztet wyszedł obłędnie soczysty i zachwycił smakiem wszystkich gości. Co jest sednem sprawy? Nasze babcie dodawały do pasztetu oddzielnie żółtka i ubite białka. Zobaczcie zresztą, jak dokładnie przygotować taki wyborny specjał.
Pasztet jest jednym z klasycznych, wielkanocnych specjałów. Oczywiście można go kupić, jednak ten zrobiony własnoręcznie z pewnością wyjdzie smaczniejszy i dokładnie taki, jak lubi twoja rodzina.
Przygotowując go, wykorzystaj sztuczkę babć, a mianowicie nie dodawaj do mięsnej masy całych jaj. Lepiej będzie, jak wymieszasz ją z żółtkami, a potem delikatnie połączysz z pianą z białek. Dzięki temu pasztet będzie delikatny i wilgotny.
Wilgotny wielkanocny pasztet jak u babci
Składniki:
50 dag surowego boczku
1 kg mięsa wołowego
1 kg mięsa wieprzowego, np. z łopatki
2 cebule
2-3 listki laurowe
po 6-8 ziaren ziela angielskiego i czarnego pieprzu
ok. 150 ml wody
2 kajzerki
10 dag wątróbki drobiowej
5 jajek
gałka muszkatołowa
sól, pieprz
smalec i tarta bułka do formy
Przygotowanie pasztetu
Boczek pokrój w plastry, włóż je do większego garnka. Mięso wołowe i wieprzowe opłucz, pokój na kawałki, połóż w garnku na boczku.
Do mięsa dodaj pokrojoną cebulę, a także 2 łyżeczki soli, listki laurowe, ziarna ziela i pieprzu. Podlej całość wodą, zagotuj, a potem gotuj na małym ogniu pod przykryciem ok. 1,5 godziny.
Gdy mięso będzie już miękkie, do garnka dodaj kawałki bułek. Całość wymieszaj, wystudź. Wątróbkę oczyść, opłucz, wrzuć do wrzątku, trzymaj 3 minuty.
Mięso, boczek, wątróbkę i bułkę zmiel. Dodaj żółtka, wymieszaj, dopraw gałką, solą i pieprzem. Białka ubij na sztywno, dodaj do mięsnej masy, delikatnie wymieszaj.
Dwie podłużne foremki wysmaruj smalcem, wysyp tartą bułką. Przełóż do nich mięsną masę. Formy wstaw do piekarnika o temp. 190 st. C i piecz pasztet ok. 1,5 godziny.
W naszym serwisie znajdziesz też przepis na pasztet jajeczny, a także na pasztet z mięsa i warzyw po rosole.
Źródło zdjęcia: canva/ChrisPleskach
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Obłędnie soczyste kotlety schabowe marynowane w ketchupie i musztardzie. Lepszych nie jadłeś
Jak zrobić puszyste racuchy bez drożdży, sody i proszku do pieczenia?
Czy można jeść surowe pieczarki? Rozwiewamy wszelkie wątpliwości
Źródło: newsy.gotujmy Zapraszamy na nasz Instagram