Witaminowa surówka z pora i pietruszki o wyrazistym smaku
Surówka z pora i pietruszki korzeniowej jest istną bombą witaminową, która skutecznie dostarcza mnóstwo wartości odżywczych do organizmu. Świetnie komponuje się z daniami mięsnymi, ponieważ ma bardzo intensywny smak. Jeśli chcesz zrobić ją w wersji dietetycznej, zamień majonez na jogurt naturalny.
Surówka z pora i pietruszki korzeniowej jest nie tylko wyjątkowo zdrowa - jej piękna zielona barwa ozdabia talerz i cieszy oczy. Już jedna porcja zawiera mnóstwo przydatnych witamin oraz minerałów.
Prostota przygotowania, niska cena oraz przyjemny smak są połączeniem, który powinien zachęcić wielu smakoszy do spróbowania. Surowy posmak i twardość warzyw można zniwelować poprzez przelanie rozdrobnionych składników wrzątkiem na sitku.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na surówkę witaminową
Chcesz poznać więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule pokazujemy, jak przygotować pyszną surówkę z marchewki na ostro. Ten tekst zdradza przepis na surówkę z kapusty pekińskiej.
Składniki:
1 por
1 pietruszka korzeniowa
pęczek koperku
sok z połówki cytryny
100 ml jogurtu (lub 2 łyżki majonezu)
sól
pieprz
Zacznij od umycia pora i odcięcia zielonych liści oraz części z korzeniami. Ściągnij wierzchnią warstwę, pod którą może skrywać się brud i ponownie go przemyj. Przetnij go na pół i pokrój w cienkie półtalarki.
Pietruszkę obierz, umyj wodą i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Umieść warzywa w sitku i zalej je wrzątkiem. Koperek opłucz i drobno posiekaj. Włóż warzywa i koperek do miski.
Jogurt lub majonez zmieszaj z sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Sos bardzo dokładnie wymieszaj, aż sól się całkowicie rozpuści. Zalej zawartość miski sosem, przemieszaj i wstaw do lodówki na 30 minut. Smacznego.
Źródło: canva/Naked King, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: beszamel.se.pl