Smakosze.pl
Pietruszka

canva/papkin, Getty Images

Witaminowa surówka z pora i pietruszki o wyrazistym smaku

12 Września 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Surówka z pora i pietruszki korzeniowej jest istną bombą witaminową, która skutecznie dostarcza mnóstwo wartości odżywczych do organizmu. Świetnie komponuje się z daniami mięsnymi, ponieważ ma bardzo intensywny smak. Jeśli chcesz zrobić ją w wersji dietetycznej, zamień majonez na jogurt naturalny.

Surówka z pora i pietruszki korzeniowej jest nie tylko wyjątkowo zdrowa - jej piękna zielona barwa ozdabia talerz i cieszy oczy. Już jedna porcja zawiera mnóstwo przydatnych witamin oraz minerałów.

Prostota przygotowania, niska cena oraz przyjemny smak są połączeniem, który powinien zachęcić wielu smakoszy do spróbowania. Surowy posmak i twardość warzyw można zniwelować poprzez przelanie rozdrobnionych składników wrzątkiem na sitku.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na surówkę witaminową

Chcesz poznać więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule pokazujemy, jak przygotować pyszną surówkę z marchewki na ostro. Ten tekst zdradza przepis na surówkę z kapusty pekińskiej.

Składniki:

  • 1 por

  • 1 pietruszka korzeniowa

  • pęczek koperku

  • sok z połówki cytryny

  • 100 ml jogurtu (lub 2 łyżki majonezu)

  • sól

  • pieprz

Zacznij od umycia pora i odcięcia zielonych liści oraz części z korzeniami. Ściągnij wierzchnią warstwę, pod którą może skrywać się brud i ponownie go przemyj. Przetnij go na pół i pokrój w cienkie półtalarki.

ciasto kukułka

Aksamitne ciasto bez pieczenia kukułka - błyskawiczny deser

CZYTAJ DALEJ

Pietruszkę obierz, umyj wodą i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Umieść warzywa w sitku i zalej je wrzątkiem. Koperek opłucz i drobno posiekaj. Włóż warzywa i koperek do miski.

Jogurt lub majonez zmieszaj z sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Sos bardzo dokładnie wymieszaj, aż sól się całkowicie rozpuści. Zalej zawartość miski sosem, przemieszaj i wstaw do lodówki na 30 minut. Smacznego.

Por

Źródło: canva/Naked King, Getty Images

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: beszamel.se.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ug

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Kurczak z ryżem w sosie śmietanowym

Czytaj więcej >
rozgniatanie jajka widelcem

Przepisy

Zupełnie inne kotlety jajeczne z serem i pieczarkami

Czytaj więcej >

Przepisy

Kurczak z warzywami w sosie śmietanowym

Czytaj więcej >

Przepisy

Kurczak w sosie śmietanowym z pieczarkami

Czytaj więcej >
Zupa z pieczonych buraków Anny Lewandowskiej

Przepisy

Zupa buraczana według przepisu Anny Lewandowskiej

Czytaj więcej >

Przepisy

Kurczak w sosie śmietanowym z makaronem

Czytaj więcej >