Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wkładam ciastka do kartonu po mleku i wlewam tę mieszankę. Nie ma lepszego deseru
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 13.06.2024 12:38

Wkładam ciastka do kartonu po mleku i wlewam tę mieszankę. Nie ma lepszego deseru

zalewanie herbatników
fot. youtube.com/cookrate.polska

Ekspresowy, a przede wszystkim pomysłowy przepis na blok budyniowy to jeden z najprostszych pomysłów na codzienny deser. Choć wygląda nietypowo, składa się z produktów, które łatwo kupić w każdym sklepie, a przygotowanie go zajmuje kwadrans.

Tort budyniowy

Dwa rodzaje kupnych ciastek i budyń z torebki – właściwie tyle wystarczy, by przyrządzić ten deser. Pewnie nie trzeba dodawać, że jak wszystkie równie ekspresowe dania, także i to nie wymaga pieczenia, a jedynie spędzenia kilku godzin w lodówce. Efektem jest zaś uroczy warstwowy tort.

Nietypową – i całkiem pomysłową – częścią tego przepisu jest zaś wykorzystanie kartonu po mleku. Ma on tę przewagę nad zwykłą foremką, że łatwiej z niego wyjąć gotowe ciasto. Wystarczy rozciąć i wyrzucić karton – przecież i tak trafiłby do śmietnika!

dekorowanie ciasta
fot. youtube.com/cookrate.polska
W tym roku zrobię jagodzianki z przepisu Strzelczyka. Oprócz owoców skrywają pyszną niespodziankę

Warstwowe ciasto

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Cookrate-Polska. Warto pamiętać, że podane składniki nie powinny nas ograniczać – do masy można dodać choćby posiekane bakalie, nie jesteśmy też ograniczeni konkretnym smakiem budyniu czy rodzajem herbatników.

Składniki

  • 1 opakowanie herbatników (maślanych, korzennych itp.)
  • Kilka biszkoptów
  • 550 ml mleka
  • 1 opakowanie budyniu
  • Kakao w proszku do posypania ciasta

Prosty deser budyniowy

Z litrowego kartonu po mleku odcinamy nożem jedną z największych ścianek, by stworzyć jednorazową foremkę do ciasta. W foremce układamy pionowymi warstwami herbatniki i biszkopty. Skrapiamy je mlekiem, by były wilgotne. Foremkę wkładamy do keksówki, by masa nie rozpierała jej, a karton zachował kształt.

W 500 ml mleka przygotowujemy budyń według przepisu na opakowaniu. Powinien być dość gęsty, jednak musi się dać przelać do foremki. Tak też robimy, wyrównując masę i upewniając się, że trafia w zakamarki.

Ciasto studzimy do temperatury pokojowej i wkładamy na kilka godzin do lodówki. Po wyjęciu rozcinamy karton, a blok budyniowy dekorujemy od góry gorzkim kakao.

Wypróbuj też przepisy na rabarbar w cieście francuskim i biszkopt z patelni.

deser warstwowy
fot. youtube.com/cookrate.polska