Wlała kefir i dodała kaszę. Tak puszystych racuchów jeszcze nie jadłeś
Racuchy lubią niemal wszyscy - i dorośli i dzieci. Doskonale smakują, robi się je szybko i to na wiele sposobów. Można je podać na podwieczorek czy kolację. Dziś zaprezentujemy Wam przepis na niezwykłe racuchy z kaszą manną i kefirem. Przygotujcie je raz, a przekonacie się, że tak puszystych i wilgotnych jeszcze nie jedliście.
Te racuchy królują na naszych stołach
Idealne racuchy powinny być lekkie i puszyste. Efekt ten można uzyskać dodając do nich drożdże, proszek do pieczenia lub sodę. Dwa ostatnie spulchniacze cieszą się największą popularnością, ponieważ nie trzeba czekać, aż ciasto wyrośnie.
Do ciasta na racuchy można dodać różne owoce, np. truskawki, śliwki, rabarbar czy jabłka. I właśnie te ostatnie, całoroczne owoce, cieszą się największą popularnością. Lubią je chyba wszyscy.
W dzisiejszym przepisie nie dodajemy owoców, ale oczywiście możecie je dorzucić. W sumie i tak racuchy wyglądają bardzo apetycznie. Spójrzcie tylko na nasze zdjęcie, które pochodzi z kanału AZIZA GOTOVIT na YouTube.
Jak zrobić racuchy z kaszą manną?
W dzisiejszym przepisie sięgniemy po kaszę mannę. Nie jest to zbyt popularny dodatek do racuchów, ale przekonacie się jak doskonałe właściwości zapewni temu przysmakowi. Dopełnieniem całości będzie kefir, który wzbogaci ciasto o przyjemne, kwaskowe nuty.
Składniki:
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
- 250 ml kefiru
- 250 g sypkiej kaszy manny
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- olej do smażenia
Jak przygotować racuchy z kefirem i kaszą manną?
Przygotowanie racuchów zacznij od wybicia jajek do miski. Dodaj cukier i sól i dokładnie wymieszaj całość rózgą. Teraz wlej kefir i ponownie dokładnie wymieszaj. Wsyp kaszę mannę, dokładnie wymieszaj ją z pozostałymi składnikami.
Miskę z ciastem na racuchy przykryj folią spożywczą i odstaw całość na 30 minut, by kasza dobrze napęczniała. Po tym czasie dodaj do ciasta sodę i dobrze całość wymieszaj.
Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Łyżką kładź porcje ciasta i smaż je na średnim ogniu, aż będą z obu stron rumiane. Gotowe racuchy przełóż na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami i osącz je z nadmiaru tłuszczu.
Poznaj też przepis Anny Lewandowskiej na niezwykłe racuchy, a także recepturę Ani Starmach na racuchy lekkie jak obłok.
Źródło: YouTube/AZIZA GOTOVIT