Wlej ten napój zamiast mleka. Naleśniki będą smakować lepiej niż kiedykolwiek
Naleśniki można przygotować na wiele sposobów. Mleko jest produktem, który bardzo prosto zamienić, uzyskując równie delikatny przysmak pozbawiony laktozy. Przepis jest niesamowicie prosty. Spróbujecie?
Przepis na naleśniki bez mleka
Smaczne naleśniki bez mleka spodobają się tylko osobom z nietolerancją laktozy. Ciasto, dzięki dodatkowi roślinnego zamiennika i gazowanej wody nabiera przyjemnej lekkości, a po usmażeniu wręcz rozpływa się w ustach. Warto skosztować.
Składniki:
- 375 ml wody gazowanej
- 125 ml napoju owsianego lub sojowego
- 300 g mąki pszennej
- 2 duże jaja
- 10 g cukru
- szczypta soli
- 30 ml oleju rzepakowego
Jak zrobić naleśniki bez mleka? Przepis jest niesamowicie prosty
Zaczynamy od przesiania mąki przez sito wprost do dużej miski. Wbijamy jaja, po czym wsypujemy sól i cukier. Wlewamy olej, wodę oraz napój owsiany lub sojowy. Składniki starannie mieszamy, najlepiej przy pomocy miksera.
Gdy uzyskamy jednolitą masę o konsystencji śmietany, przystępujemy do smażenia. Patelnie delikatnie natłuszczamy odrobiną oleju — ponieważ dodaliśmy go do ciasta, nie będzie konieczne dolewanie tłuszczu w trakcie przyrządzania naleśników.
Chochlą przenosimy porcję ciasta, rozprowadzamy ją i smażymy na niezbyt dużym ogniu. Gdy zacznie odchodzić od brzegów, obracamy i chwilę jeszcze zrumieniamy z drugiej strony. Układamy na talerzu. Czynności powtarzamy, aż masa nam się wyczerpie.
Jak podawać naleśniki bez mleka?
Naleśniki sprawdzą się w wersji na słodko — z ulubionym dżemem lub białym serem. Do ciasta dodajemy niewielką ilość cukru, więc wytrawny farsz — na przykład w postaci sera żółtego czy szpinaku z mozarellą, czy fetą — też będzie pasował.
Na naszej stronie znajdziecie inne sprawdzone przepisy na naleśniki. Szczególnie polecamy prosty patent na zdrową odsłonę z mąką gryczaną. Spróbujcie również delikatnych niczym chmurka naleśników mistrza Roux.