Wspaniały pomysł na placki ziemniaczane. Mało kto by na to wpadł. Przepis zawiera nietypowy patent
Placki ziemniaczane mają wielu wiernych zwolenników. Uwielbiamy ich smak i chrupiącą skórkę. Polecamy pyszny patent na to danie. Dzięki niemu placki dosłownie rozpłyną się w ustach. Kilka składników, które macie w kuchni, zapewni znakomite wrażenia smakowe i urozmaici te lubiane danie.
Placki ziemniaczane pod smakowitą kołderką
Do jedzenia placków ziemniaczanych chyba nikogo nie trzeba specjalnie namawiać. Lubią je dorośli i przepadają za nimi dzieci. Często to danie przyrządzamy na obiad lub podajemy na ciepłą kolację. Możemy je jeść z sosami, mięsami, albo bez dodatków.
Jednak warto też urozmaicić smak placków ziemniaczanych. W tym celu przyrządzamy smakowitą kołderkę z czosnku, majonezu, jajek i żółtego sera. Otulone nią placki będą jeszcze smaczniejsze niż zwykle. Rozpłyną się w ustach i będą się prosić o dokładkę. Sięgniecie po nią z przyjemnością.
Ukroił kawałek parówki i wsadził pod mikroskop. Na ten widok robi się niedobrzeJak zrobić placki ziemniaczane pod kołderką?
Składniki:
- 800 g ziemniaków
- 1 jajko
- 1 cebula
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- sól
- pieprz
- olej
Składniki na kołderkę:
- 3 łyżki majonezu
- 3 ugotowane jajka
- 2 ząbki czosnku
- 100 g żółtego sera
- sól
- pieprz
Przyrządzanie placków ziemniaczanych pod kołderką, zaczynamy od starcia ziemniaków i dodania do niej mąki ziemniaczanej i jajka Doprawiamy solą, pieprzem i mieszamy składniki. Następnie rozgrzewamy olej na patelni i nakładamy łyżką ciasto.
Placki ziemniaczane smażymy z dwóch stron na złoty kolor. Pora na przgotowanie kołderki, pod którą trafią nasze placki. Ścieramy ser żółty i kroimy drobno jajka ugotowane na twardo. Przekładamy składniki do miski, dodajemy majonez, przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy.
Kołderka doda smaku plackom ziemniaczanym
Przyrządzoną kołderkę nakładamy na smażone usmażone placki na patelni. Przykrywamy i jeszcze chwilę wszystko smażymy. Po usmażeniu danie możemy od razu podawać. Tak przygotowane placki mają kremowy i wyrazisty smak dzięki puszystej kołderce.
Możemy podać je na obiad lub na kolację. Danie jest znakomite, a smakowita kołderka podkręca smak tak dobrze nam znanych placków ziemniaczanych. Przyrządźcie je w swojej kuchni i odkryjcie tę potrawę na nowo. Pisaliśmy o przepisie na placki z ziemniaków i marchewki. Radziliśmy też, co robić, by placki nie ciemniały.
Źródło: YouTube/@HeniaFoksprzepismamypl