Smakosze.pl
żurek

canva/Marcin Jucha

Wyborny żurek benedyktyński z niezwykłym, zadziwiającym dodatkiem

14 Stycznia 2022

(Ostatnia zmiana: 14 Stycznia 2022)

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Żurek jest aromatyczną i pożywną zupą, która doskonale smakuje przez cały rok. Zwykle podaje się go z jajkiem i kiełbasą. Dziś jednak zaprosimy was na wyborny żurek benedyktyński z niezwykłym, zadziwiającym dodatkiem. Dzięki niemu zupa nabierze ciekawego smaku i stanie się bardziej sycąca.

Żurek obowiązkowo serwuje się u nas na wielkanocnym stole. Jednak zupa ta jest na tyle smaczna, że chętnie zjemy ją o każdej porze roku. Żurek można przygotować na wiele sposobów, jednak jego podstawę stanowią warzywa, przyprawy i wędzonka.

smażone pieczarki

Smażone pieczarki w cudownie chrupiącej panierce - idealna przekąska dla całej rodziny

CZYTAJ DALEJ

Niektórzy dodają też do żurku suszone grzyby, chrzan czy czosnek, które nadają wywarowi ciekawego, głębokiego smaku. Zupę tę serwuje się zwykle z ugotowanym na twardo jajkiem i kiełbasą. Jednak nasz żurek benedyktyński podamy z krojonym twarogiem. Choć brzmi to niezwykle, to żurek smakuje doskonale.

Wyborny żurek benedyktyński z niezwykłym, zadziwiającym dodatkiem

Składniki:

  • 1 marchewka

  • 1 pietruszka

  • 1 cebula

  • 2 listki laurowe

  • 3-4 ziarna ziela angielskiego

  • 15 dag cienkiej kiełbasy

  • 1 szklanka zakwasu na żur

  • 3 łyżki śmietany

  • majeranek

  • 1 ząbek czosnku

  • 10 dag zwartego twarogu półtłustego

  • sól, pieprz

Przygotowanie żurku

Marchewkę, pietruszkę i cebulę obierz, włóż do garnka. Zalej ok. 1,5 l wody. Dodaj listki laurowe i ziele angielskie, gotuj, aż warzywa będą miękkie.

Warzywa wyjmij z wywaru. Kiełbasę pokrój w plasterki. Zrumień je na patelni z olejem. Dodaj do wywaru razem z solą i pieprzem, całość gotuj ok. 5 minut.

Zakwas na żur rozmieszaj ze śmietaną, a potem z częścią gorącego wywaru. Wlej do garnka z wywarem, zamieszaj, dodaj majeranek i czosnek. Gotuj ok. 5 minut.

Twaróg pokrój w kostkę. Gotowy żurek rozlej do talerzy. Posyp twarogiem, podawaj ze świeżym chlebem.

Jeśli szukasz przepisu na klasyczny żurek, zajrzyj na naszą stronę. Znajdziesz tam też przepis na zakwas na żur.

twaróg

twaróg

Źródło zdjęcia: canva/ffolas

Podczas przygotowywania mięsa bardzo łatwo o karygodne błędy. Nr 5 popełnia niemal każdy

Slajd 1 z 6

Krojenie mięsa

Niewłaściwe krojenie mięsa

Mało kto zdaje sobie sprawę, że kierunek, w którym kroimy mięso, ma ogromne znaczenie. Pod żadnym wypadkiem nie powinniśmy tego robić wzdłuż włókien. Najlepiej kroić mięso w poprzek. Właśnie wtedy będzie ono odpowiednio kruche i soczyste. Kolejny slajd dotyczy błędu popełnianego przez wielu Polaków.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: winiary

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

kluski ziemniaczane

Przepisy

Jak przygotować kluski ziemniaczane z twarogiem?

Czytaj więcej >

Przepisy

Karczek w kapuście kiszonej. Fantastyczne połączenie smaków

Czytaj więcej >

Przepisy

Sos warzywny do makaronu. Pyszny dodatek

Czytaj więcej >
kotlety

Przepisy

Niedrogi obiad - kotlety z kaszy gryczanej i pieczarek

Czytaj więcej >
chleb ze smalcem

Przepisy

Prosty przepis na smalec bez dodatku słoniny

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak zrobić pączki bez smażenia?

Czytaj więcej >