Wyborny żurek benedyktyński z niezwykłym, zadziwiającym dodatkiem
Żurek jest aromatyczną i pożywną zupą, która doskonale smakuje przez cały rok. Zwykle podaje się go z jajkiem i kiełbasą. Dziś jednak zaprosimy was na wyborny żurek benedyktyński z niezwykłym, zadziwiającym dodatkiem. Dzięki niemu zupa nabierze ciekawego smaku i stanie się bardziej sycąca.
Żurek obowiązkowo serwuje się u nas na wielkanocnym stole. Jednak zupa ta jest na tyle smaczna, że chętnie zjemy ją o każdej porze roku. Żurek można przygotować na wiele sposobów, jednak jego podstawę stanowią warzywa, przyprawy i wędzonka.
Niektórzy dodają też do żurku suszone grzyby, chrzan czy czosnek, które nadają wywarowi ciekawego, głębokiego smaku. Zupę tę serwuje się zwykle z ugotowanym na twardo jajkiem i kiełbasą. Jednak nasz żurek benedyktyński podamy z krojonym twarogiem. Choć brzmi to niezwykle, to żurek smakuje doskonale.
Wyborny żurek benedyktyński z niezwykłym, zadziwiającym dodatkiem
Składniki:
1 marchewka
1 pietruszka
1 cebula
2 listki laurowe
3-4 ziarna ziela angielskiego
15 dag cienkiej kiełbasy
1 szklanka zakwasu na żur
3 łyżki śmietany
majeranek
1 ząbek czosnku
10 dag zwartego twarogu półtłustego
sól, pieprz
Przygotowanie żurku
Marchewkę, pietruszkę i cebulę obierz, włóż do garnka. Zalej ok. 1,5 l wody. Dodaj listki laurowe i ziele angielskie, gotuj, aż warzywa będą miękkie.
Warzywa wyjmij z wywaru. Kiełbasę pokrój w plasterki. Zrumień je na patelni z olejem. Dodaj do wywaru razem z solą i pieprzem, całość gotuj ok. 5 minut.
Zakwas na żur rozmieszaj ze śmietaną, a potem z częścią gorącego wywaru. Wlej do garnka z wywarem, zamieszaj, dodaj majeranek i czosnek. Gotuj ok. 5 minut.
Twaróg pokrój w kostkę. Gotowy żurek rozlej do talerzy. Posyp twarogiem, podawaj ze świeżym chlebem.
Jeśli szukasz przepisu na klasyczny żurek, zajrzyj na naszą stronę. Znajdziesz tam też przepis na zakwas na żur.
Źródło zdjęcia: canva/ffolas
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: winiary