Wygląda jak jarzynowa, a smakuje jeszcze lepiej. Bez tej sałatki nie ma u mnie grilla
Już niedługo przyjdzie czas na grilla. U mnie nie może się on obejść bez tej sałatki. Minęły już czasy, kiedy szynka konserwowa była na zachodzie polskim hitem eksportowym, a w kraju – pożądanym delikatesowym towarem. Choć dziś powszechnie dostępna jest na półkach, nie traci nic ze swoich walorów. Ukazuje je w tej sycącej sałatce.
Sałatka z szynką konserwową
Sałatka z szynką konserwową? Jak najbardziej. Specjał zamknięty w charakterystycznych puszkach w kształcie podkówki była obiektem pożądania. Podobnie jak wiele towarów eksportowych, które w czasach PRL czasem niechcący zostawały w Polsce. Dziś łatwo ją kupić, nie tylko w puszkach. W wypadku tego przepisu warto poszukać takiej kupowanej na wagę. Wiele dyskontów sprzedaje ją bowiem w cienkich plastrach, które nie bardzo pasują do sałatki.
W porównaniu do zwykłej gotowanej szynki ta ma zupełnie inną strukturę mięsa. Jest ono bardziej miękkie i mniej włókniste. Między innymi dlatego dobrze odnajduje się w sałatce w towarzystwie innych produktów o podobnej strukturze, jak jajka na twardo.
Żaden olej, placki ziemniaczane smażę na innym tłuszczu. Spróbujesz i podziękujeszSałatka na grilla
Z nastaniem sezonu grillowego poszukujemy właśnie takich przepisów. Sałatka jest świetnym jarzynowym uzupełnieniem mięsnej uczty. Jest też dobrym wyborem dla osób poszukujących smaków mniej tłustych i mięsnych niż oferta rusztu. Ma też tę zaletę, że można przygotować ją zawczasu, a w takich sytuacjach jak grillowa impreza zawsze jest co robić.
Składniki
- 400 g szynki konserwowej
- 200 g sera żółtego
- 2 ugotowane ziemniaki
- 1 duży ogórek kiszony
- 1 mała puszka groszku konserwowego
- 1 mała puszka kukurydzy
- 3 jajka
- 1 mała cebula
- 3 łyżki skyru
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka musztardy
- 1 mały pęczek natki pietruszki
- Sól, pieprz
Sałatka warzywna na grilla
Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości. Jajka gotujemy na twardo. Cebulę siekamy na drobne kawałki. Ser ścieramy na tarce o grubych okach.
Ziemniaki, szynkę i jajka na twardo kroimy w dość drobną kostkę. Dodajemy cebulę, odsączone z zalewy groszek i kukurydzę. Ogórka kiszonego kroimy drobno, najlepiej wycinając gniazda nasienne, zwłaszcza jeśli są mocno wodniste.
W miseczce łączymy składniki sosu: skyr, majonez i musztardę. Przyprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy na 15 minut. Sosem zalewamy sałatkę, mieszamy i ewentualnie przyprawiamy do smaku. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Całość odstawiamy na co najmniej godzinę do lodówki.
Wypróbuj też przepisy na pesto z czosnku niedźwiedziego i duszoną młodą kapustę.