Wyjątkowy sposób na puszystą jajecznicę
Jajecznica może kojarzyć się z daniem banalnie prostym do zrobienia, którego nie trzeba ulepszać. Okazuje się, że istnieje sposób znacznie przyjemniejszy niż zwykłe wbicie jajek na patelnie. Energicznym mieszaniem i zamianą oleju na mleko, można zrobić wyjątkowo puszystą, a zarazem kremową jajecznicę.
Jajecznica przez większość ludzi przygotowywana jest poprzez wlanie jajek na patelnie z tłuszczem i okazjonalnym mieszaniem, aby nic nie przywarło do dna. Wystarczy zastąpić tłuszcz mlekiem, aby cieszyć się jeszcze lepszym śniadaniem.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na puszystą jajecznicę
Składniki:
4 jajka
75 ml mleka
sól
pieprz
Zacznij od wlania na patelnie mleka i doprowadzenia go do wrzenia. Następnie wbij na nią jajka i natychmiast zacznij je mieszać szpatułką lub rózgą kuchenną.
Co kilkadziesiąt sekund zdejmuj i ponownie stawiaj na gazie naczynie, cały czas energicznie mieszając. Wprowadzasz dzięki temu więcej powietrza do jajek, a także rozbijasz ścięte grudki na mniejsze.
Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji, dopraw jajka solą oraz pieprzem. Podawaj z chrupiącym tostem posmarowanym masłem oraz podsmażonym na złoto boczkiem. Smacznego.
Podobną metodę stosuje znany szef kuchni i prezenter kulinarny, Gordon Ramsa. Ubija on gotujące się jajka razem z mlekiem na rozgrzanym maśle, co tworzy puszystą i delikatną konsystencję.
Zapraszamy do obejrzenia naszego nowego filmu:
Źródło zdjęcia: canva/PeteerS, Getty Images
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: doradcasmaku