Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Dieta > Żadne banany. To pomijane warzywo ma jeszcze więcej potasu
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 01.12.2024 19:45

Żadne banany. To pomijane warzywo ma jeszcze więcej potasu

bataty
fot. Canva

Oczywiście, banany jadamy nie tylko dla składników mineralnych, lecz także dla smaku. Jeśli jednak chodzi o obecność potasu w naszej diecie, warto częściej sięgać po jeszcze jeden produkt. Są nim bataty, czyli słodkie ziemniaki.

Potas potrzebny w diecie

Jeśli są wśród nas osoby, które jedzą banany z rozsądku, a nie dla smaku, mogą właśnie odetchnąć z ulgą. Rzeczywiście, owoce te dostarczają bowiem dużo potasu, który jest tak bardzo potrzebny w naszej diecie. Uczestniczy w reakcjach enzymatycznych i pomaga utrzymać odpowiednie ciśnienie i gospodarkę wodą i elektrolitami. Niedobór potasu może skończyć się problemami z układem nerwowym, takimi jak skurcze.

Mówi się też czasem o równowadze sodowo-potasowej. Oznacza ona, że ten ostatni minerał potrzebny jest nam, by zrównoważyć nadmiar soli. A w tym względzie akurat, dziś, w dobie przetworzonej żywności ze sklepów, jest co zrównoważać. Na szczęście banany to niejedyne bogate źródło dobrze przyswajalnego potasu. Obok nich są też inne rośliny, w tym bataty. I to właśnie na słodkie ziemniaki warto zwrócić szczególną uwagę.

pokrojony batat
fot. Canva
Zapadł wyrok. McDonalds musi zapłacić 9-latce fortunę odszkodowania

Bataty na ciśnienie

Niedawne badania wskazują, że potas jest bardzo skuteczny w obniżaniu ciśnienia krwi. A ponieważ bataty są jednym z najlepszych źródeł potasu w naszej diecie, należy sięgać po nie częściej. Dziś na szczęście są coraz lepiej dostępne w sklepach.

Pomarańczowe warzywa to w stu gramach 85 kalorii, 20 g węglowodanów i 3 g błonnika. Zawierają też magnez, wapń i żelazo. Potasu jest w nich zaś aż 337 mg w stu gramach. Oznacza to, że wystarczy upiec jednego takiego ziemniaka, by dostarczyć organizmowi ponad 0,5 g tego cennego minerału.

Jak przygotowywać bataty

Bataty i ziemniaki nie są tak naprawdę zbyt blisko spokrewnione. Ich nazwa przyjęła się jednak – i bardzo dobrze, bo jest wskazówką, jak można postępować z tym produktem. A można stosować go w większości przepisów, które w oryginale zawierają ziemniaki.

Bez problemu przyrządzimy więc z batatów frytki, puree czy chipsy. Po ugotowaniu w zupie soczewicowej, z połączenia bogactwa potasu tych dwóch, dostaniemy prawdziwą pigułę obniżającego ciśnienie składnika. Wielu zasmakuje też batat upieczony w folii w piekarniku lub dodany w plastrach do zapiekanki. A że słodkie ziemniaki są rzeczywiście słodkawe, można próbować ich w niekoniecznie wytrawnych zestawieniach.

Wypróbuj też przepis na ciasto orzechowo-miodowe i dowiedz się, na jakim tłuszczu nie należy smażyć.

pieczony batat