Smakosze.pl

YT/Gotowanie Na Rauszu

Żadne nóżki, najlepszą galaretę wieprzową zrobisz z innego mięsa. Gotuję tak od lat i mąż jest zachwycony

16 Listopada 2023

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Galareta wieprzowa często pojawia się na spotkaniach towarzyskich. Klasyczne zimne nóżki nie są jednak tak smaczne, jak rarytas wykonany z jednego wyjątkowo dobrego kawałka wieprzowiny. Raz je z mężem zrobiliśmy i już innych nie jadamy.

Galareta wieprzowa nie tylko z nóżek

Zimne nóżki mają wielu amatorów. W moim domu zbyt często się nie pojawiały, ale męża skusił kiedyś przepis z wykorzystaniem kojarzonego jednak z wystawnym obiadem przysmaku.

Zrobiliśmy i okazało się, że galareta wieprzowa z tym mięsem dużo bardziej mu smakowała. Przygotowanie nie było trudne, więc potem jeszcze nie raz została przez nas przyrządzona. Co do niej trafiło dodane? Dowiecie się w dalszej części artykułu.

Galareta wieprzowa przygotowana.jpg
YT/Gotowanie Na Rauszu
Flaczki z imbirem

Jesienią często gotuję takie flaczki. Zawsze pamiętam o 1 dodatku, nic tak dobrze nie rozgrzewa

CZYTAJ DALEJ

Przepis na galaretę wieprzową z golonki

Golonka zadziwiająco dobrze smakuje w galarecie solo. Dotychczas w przepisach łączyło się ją z innymi kawałkami mięs i nie sądziłam, że ten eksperyment się uda. A jednak — było pysznie. Gorąco polecam spróbować.

  • 1 średnia golonka
  • pół dużego selera
  • 1 większa marchewka
  • 1 niewielka pietruszka
  • 1 mały por
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 5 ziaren czarnego pieprzu
  • 1 łyżka żelatyny
  • sól i pieprz w ilości do smaku
  • woda

Składników na galaretę wieprzową nie potrzeba wiele. Wykonanie też nie będzie skomplikowane. Wymagać będzie jedynie cierpliwości i posiadania keksówki. Cały proces ze szczegółami opisuję poniżej.

Jak zrobić pyszną galaretę wieprzową? Postawcie na golonkę

Przygotowanie zaczynam od nacięcia oczyszczonej golonki w kilku miejscach i umieszczenia jej dużym garnku. Zalewam ją zimną wodą. Całość doprowadzam do wrzenia i usuwam zbierająca się na powierzchni pianę.

Teraz wrzucam przyprawy w kawałku, łyżeczkę soli oraz umyte i obrane jarzyny. Gotuję na niewielkim ogniu przez 3,5 godziny. Golonka musi zacząć odchodzić od kości. Wyjęte z bulionu mięso dzielę na drobne kawałki. Skórek nie wyrzucam.

Jarzyny też wyjmuję z płynu w garnku, a marchew kroję w kostkę. Na dnie formy wyłożonej folią spożywczą umieszczam tłuste części golonki. Na nich układam połowę porcji mięsa oraz marchewki. Ponownie kładę skórki i resztę pozostałych składników.

Przyozdabiam umytą natką pietruszki. Odmierzam 800 ml bulionu z garnka i mieszam go z żelatyną. Płyn ostrożnie wlewam do formy. Tak przygotowaną galaretę wieprzową wstawiam do lodówki na całą noc.

Jak podawać galaretę wieprzową z golonki?

Zestaloną galaretę wieprzową serwujemy na zimno pokrojoną w plastry. Dodajemy ćwiartki cytryny — sok z owocu podkreśla jej smak. Niektórzy skrapiają też przysmak octem jabłkowym.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na wieprzowinę. Szczególnie polecamy pyszny gulasz — jest idealny na chłodne dni. Być może skusi was też klasyk w postaci kotletów schabowych z kością .

Pyszna galareta wieprzowa z golonki.jpg
YT/Gotowanie Na Rauszu
Przepis na ciasto na pierogi

Najlepsze ciasto na pierogi zrobisz z 3 składników. Przepis dostałam od babci, jedna porada jest bezcenna

CZYTAJ DALEJ
Sałatka z ryżem

Robię tę sałatkę, gdy mam ochotę na coś zdrowszego. Jest pyszna i najesz się nią jak obiadem

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Owsianka z tym dodatkiem doda energii na cały dzień. Ten produkt znajdziesz w swojej kuchni
Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na tę sałatkę z winogronem dostałam od kuzynki. Smakuje mi bardziej niż jarzynowa lub gyros
Czytaj więcej >

Przepisy

Nie znam prostszego przepisu na ciasto. Jest tak pyszne, że robię je co tydzień, zawsze się udaje
Czytaj więcej >

Przepisy

Pokażę Wam, jak z takiego kawałka mięsa ugotować schab po cygańsku z pieczarkami i papryką
Czytaj więcej >

Przepisy

To najlepszy przepis na racuchy jaki znam. Z tym dodatkiem wychodzą idealnie i nie piją tłuszczu
Czytaj więcej >

Przepisy

Strzelczyk wziął mięso i zrobił coś lepszego od kotletów mielonych. To idealny pomysł na obiad
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z 1 słoika powideł gotuję garnek zupy powidłowej. Na święta to zawsze hit w moim domu
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Robię to na obiad w każdy piątek. Mąż i dzieci uwielbiają tę zapiekankę, zawsze chcą dokładki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska nie dodaje jabłka do barszczu czerwonego. Stawia na owoce, których nikt nie bierze pod uwagę
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Dodaję do jajecznicy nietypowe warzywo. Zdaniem moich bliskich smakuje jak z restauracji
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Przepis na tę surówkę z selera dostałam od cioci. Dała mi ciekawą wskazówkę
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Są lepsze niż pampuchy, pyzy i parowańce. Mam sekretny przepis zawodowej chińskiej pierogarki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z 1 słoika powideł gotuję garnek zupy powidłowej. Na święta to zawsze hit w moim domu
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Robię to na obiad w każdy piątek. Mąż i dzieci uwielbiają tę zapiekankę, zawsze chcą dokładki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska nie dodaje jabłka do barszczu czerwonego. Stawia na owoce, których nikt nie bierze pod uwagę
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Dodaję do jajecznicy nietypowe warzywo. Zdaniem moich bliskich smakuje jak z restauracji
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Przepis na tę surówkę z selera dostałam od cioci. Dała mi ciekawą wskazówkę
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Są lepsze niż pampuchy, pyzy i parowańce. Mam sekretny przepis zawodowej chińskiej pierogarki
Czytaj więcej >