Żadne nóżki, najlepszą galaretę wieprzową zrobisz z innego mięsa. Gotuję tak od lat i mąż jest zachwycony
![Galareta wieprzowa z golonki](https://images.iberion.media/images/1920/Galareta_wieprzowa_z_golonki_371c17e2e7.jpg)
Galareta wieprzowa często pojawia się na spotkaniach towarzyskich. Klasyczne zimne nóżki nie są jednak tak smaczne, jak rarytas wykonany z jednego wyjątkowo dobrego kawałka wieprzowiny. Raz je z mężem zrobiliśmy i już innych nie jadamy.
Galareta wieprzowa nie tylko z nóżek
Zimne nóżki mają wielu amatorów. W moim domu zbyt często się nie pojawiały, ale męża skusił kiedyś przepis z wykorzystaniem kojarzonego jednak z wystawnym obiadem przysmaku.
Zrobiliśmy i okazało się, że galareta wieprzowa z tym mięsem dużo bardziej mu smakowała. Przygotowanie nie było trudne, więc potem jeszcze nie raz została przez nas przyrządzona. Co do niej trafiło dodane? Dowiecie się w dalszej części artykułu.
![Galareta wieprzowa przygotowana.jpg](https://images.iberion.media/images/origin/Galareta_wieprzowa_przygotowana_e6c4cb0348.jpg)
Przepis na galaretę wieprzową z golonki
Golonka zadziwiająco dobrze smakuje w galarecie solo. Dotychczas w przepisach łączyło się ją z innymi kawałkami mięs i nie sądziłam, że ten eksperyment się uda. A jednak — było pysznie. Gorąco polecam spróbować.
Składniki:
- 1 średnia golonka
- pół dużego selera
- 1 większa marchewka
- 1 niewielka pietruszka
- 1 mały por
- 2 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 5 ziaren czarnego pieprzu
- 1 łyżka żelatyny
- sól i pieprz w ilości do smaku
- woda
Składników na galaretę wieprzową nie potrzeba wiele. Wykonanie też nie będzie skomplikowane. Wymagać będzie jedynie cierpliwości i posiadania keksówki. Cały proces ze szczegółami opisuję poniżej.
Jak zrobić pyszną galaretę wieprzową? Postawcie na golonkę
Przygotowanie zaczynam od nacięcia oczyszczonej golonki w kilku miejscach i umieszczenia jej dużym garnku. Zalewam ją zimną wodą. Całość doprowadzam do wrzenia i usuwam zbierająca się na powierzchni pianę.
Teraz wrzucam przyprawy w kawałku, łyżeczkę soli oraz umyte i obrane jarzyny. Gotuję na niewielkim ogniu przez 3,5 godziny. Golonka musi zacząć odchodzić od kości. Wyjęte z bulionu mięso dzielę na drobne kawałki. Skórek nie wyrzucam.
Jarzyny też wyjmuję z płynu w garnku, a marchew kroję w kostkę. Na dnie formy wyłożonej folią spożywczą umieszczam tłuste części golonki. Na nich układam połowę porcji mięsa oraz marchewki. Ponownie kładę skórki i resztę pozostałych składników.
Przyozdabiam umytą natką pietruszki. Odmierzam 800 ml bulionu z garnka i mieszam go z żelatyną. Płyn ostrożnie wlewam do formy. Tak przygotowaną galaretę wieprzową wstawiam do lodówki na całą noc.
Jak podawać galaretę wieprzową z golonki?
Zestaloną galaretę wieprzową serwujemy na zimno pokrojoną w plastry. Dodajemy ćwiartki cytryny — sok z owocu podkreśla jej smak. Niektórzy skrapiają też przysmak octem jabłkowym.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na wieprzowinę. Szczególnie polecamy pyszny gulasz — jest idealny na chłodne dni. Być może skusi was też klasyk w postaci kotletów schabowych z kością.
![Pyszna galareta wieprzowa z golonki.jpg](https://images.iberion.media/images/origin/Pyszna_galareta_wieprzowa_z_golonki_d6afcee110.jpg)
![kotlety bez mięsa](https://images.iberion.media/images/origin/obiad_bez_miesa_2_0f085e454d.jpg)
![danie z pieczarek i żelatyny](https://images.iberion.media/images/origin/pieczarki_6e57a9869f.jpg)
![sałatka z ogórków z gyros](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_gyros_f645b2529d.jpg)
![zupa chłodnik](https://images.iberion.media/images/origin/ch_A_odnik_395a2a2222.jpg)
![ogórki w zalewie](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_de2f9dd432.jpg)
![mandolina](https://images.iberion.media/images/origin/mandolina_18d406fe12.jpg)
![Przepis na ciasto na pierogi](https://images.iberion.media/images/origin/Przepis_na_ciasto_na_pierogi_8cac7ea48b.jpg)
![Sałatka z ryżem](https://images.iberion.media/images/origin/Salatka_z_ryzem_0ba5d1869d.jpg)
![plastry cukinii z szynką](https://images.iberion.media/images/origin/cukinia_9be83cfb74.jpg)
![sałatka w słoikach](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_edc4c0a427.jpg)
![placki](https://images.iberion.media/images/origin/placki_302d2470a0.jpg)
![leczo](https://images.iberion.media/images/origin/leczo1_322b939515.jpg)
![ogórki po koreańsku](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_korea_703d720dc1.jpg)
![szatkowanie kapusty](https://images.iberion.media/images/origin/kapusta4_66c14aa440.jpg)
![krojenie roladek](https://images.iberion.media/images/origin/roladki1_458a77ceef.jpg)
![schab na cebuli](https://images.iberion.media/images/origin/schab_d2800e626f.jpg)
![ciasto z borówkami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_bor_A_wkami_aa56b9d3ce.jpg)
![ciasto francuskie](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_francuskie_27b152f6e5.jpg)
![cukinia na ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_cukinii_136f2d6663.jpg)
![wlewanie soku do mleka](https://images.iberion.media/images/origin/mleko_650ff58365.jpg)
![gofry](https://images.iberion.media/images/origin/gofry_538e9232ee.jpg)
![pasztet Strzelczyka](https://images.iberion.media/images/origin/pasztet1_8c33e4279b.jpg)
![marynowanie cebuli](https://images.iberion.media/images/origin/cebula1_39ed638f95.jpg)
![ścieranie marchewki](https://images.iberion.media/images/origin/sur_A_wka_8f315a7d4e.jpg)
![bigos z cukinii](https://images.iberion.media/images/origin/bigos_3e7dc02482.jpg)
![tarcie warzyw na placki](https://images.iberion.media/images/origin/tarcie_warzyw_na_placki_35839702c3.jpg)
![Występ Lady Gagi na Igrzyskach Olimpijskich](https://images.iberion.media/images/origin/Wystep_Lady_Gagi_na_Igrzyskach_Olimpijskich_c57c60b176.png)
![laptop, karta](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_26_T122434_393_c957dc4086.png)
![Wulkan](https://images.iberion.media/images/origin/wulkan_turysci_pl_nowe_bd7df8b62a.jpg)
![Rak szyjki macicy, rak](https://images.iberion.media/images/origin/Co_roku_z_powodu_tego_raka_umiera_1600_Polek_9631c7e88a.jpg)
![Bożena Dykiel, Mieczysław Hryniewicz](https://images.iberion.media/images/origin/Bozena_Dykiel_Mieczyslaw_Hryniewicz_f9de23f40d.jpg)
![Był sobie kot](https://images.iberion.media/images/origin/Byl_sobie_kot_d3edad37dc.jpg)
![Kot i Pies](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_1_40e6b73458.png)
![Jakub Józef Orliński](https://images.iberion.media/images/origin/Jakub_Jozef_Orlinski_fot_Eurosport_37e8d1402c.jpg)
![Materiały promocyjne](https://images.iberion.media/images/origin/Kobieta_w_ogrodzie_a42c929a56.png)
![Chrome](https://images.iberion.media/images/origin/chrome_ochrona_fot_pxhere_DALL_E_897cb3f8b6.png)
![tarcie jabłek](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja_na_cieplo_b4401f9f16.jpg)
![Celine Dion](https://images.iberion.media/images/origin/Celine_Dion_b39959a153.png)