Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Żadne nóżki, najlepszą galaretę wieprzową zrobisz z innego mięsa. Gotuję tak od lat i mąż jest zachwycony

Żadne nóżki, najlepszą galaretę wieprzową zrobisz z innego mięsa. Gotuję tak od lat i mąż jest zachwycony

Galareta wieprzowa z golonki
YT/Gotowanie Na Rauszu

Galareta wieprzowa często pojawia się na spotkaniach towarzyskich. Klasyczne zimne nóżki nie są jednak tak smaczne, jak rarytas wykonany z jednego wyjątkowo dobrego kawałka wieprzowiny. Raz je z mężem zrobiliśmy i już innych nie jadamy.

Galareta wieprzowa nie tylko z nóżek

Zimne nóżki mają wielu amatorów. W moim domu zbyt często się nie pojawiały, ale męża skusił kiedyś przepis z wykorzystaniem kojarzonego jednak z wystawnym obiadem przysmaku.

Zrobiliśmy i okazało się, że galareta wieprzowa z tym mięsem dużo bardziej mu smakowała. Przygotowanie nie było trudne, więc potem jeszcze nie raz została przez nas przyrządzona. Co do niej trafiło dodane? Dowiecie się w dalszej części artykułu.

Galareta wieprzowa przygotowana.jpg
YT/Gotowanie Na Rauszu
Jesienią często gotuję takie flaczki. Zawsze pamiętam o 1 dodatku, nic tak dobrze nie rozgrzewa

Przepis na galaretę wieprzową z golonki

Golonka zadziwiająco dobrze smakuje w galarecie solo. Dotychczas w przepisach łączyło się ją z innymi kawałkami mięs i nie sądziłam, że ten eksperyment się uda. A jednak — było pysznie. Gorąco polecam spróbować.

Składniki:

  • 1 średnia golonka
  • pół dużego selera
  • 1 większa marchewka
  • 1 niewielka pietruszka
  • 1 mały por
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 5 ziaren czarnego pieprzu
  • 1 łyżka żelatyny
  • sól i pieprz w ilości do smaku
  • woda

Składników na galaretę wieprzową nie potrzeba wiele. Wykonanie też nie będzie skomplikowane. Wymagać będzie jedynie cierpliwości i posiadania keksówki. Cały proces ze szczegółami opisuję poniżej.

Jak zrobić pyszną galaretę wieprzową? Postawcie na golonkę

Przygotowanie zaczynam od nacięcia oczyszczonej golonki w kilku miejscach i umieszczenia jej dużym garnku. Zalewam ją zimną wodą. Całość doprowadzam do wrzenia i usuwam zbierająca się na powierzchni pianę.

Teraz wrzucam przyprawy w kawałku, łyżeczkę soli oraz umyte i obrane jarzyny. Gotuję na niewielkim ogniu przez 3,5 godziny. Golonka musi zacząć odchodzić od kości. Wyjęte z bulionu mięso dzielę na drobne kawałki. Skórek nie wyrzucam.

Jarzyny też wyjmuję z płynu w garnku, a marchew kroję w kostkę. Na dnie formy wyłożonej folią spożywczą umieszczam tłuste części golonki. Na nich układam połowę porcji mięsa oraz marchewki. Ponownie kładę skórki i resztę pozostałych składników.

Przyozdabiam umytą natką pietruszki. Odmierzam 800 ml bulionu z garnka i mieszam go z żelatyną. Płyn ostrożnie wlewam do formy. Tak przygotowaną galaretę wieprzową wstawiam do lodówki na całą noc.

Jak podawać galaretę wieprzową z golonki?

Zestaloną galaretę wieprzową serwujemy na zimno pokrojoną w plastry. Dodajemy ćwiartki cytryny — sok z owocu podkreśla jej smak. Niektórzy skrapiają też przysmak octem jabłkowym.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na wieprzowinę. Szczególnie polecamy pyszny gulasz — jest idealny na chłodne dni. Być może skusi was też klasyk w postaci kotletów schabowych z kością.

Pyszna galareta wieprzowa z golonki.jpg
YT/Gotowanie Na Rauszu