Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zapomnij o kiszonych i małosolnych. Ogórki w ketchupie są 100 razy lepsze
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 13.06.2024 14:42

Zapomnij o kiszonych i małosolnych. Ogórki w ketchupie są 100 razy lepsze

ogórki w zalewie z ketchupu
fot. youtube.com/babciaewagotuje

Oto prosty przepis na bardzo nietypowe ogórki konserwowe. Swój smak zawdzięczają chyba najpopularniejszemu sosowi na świecie – ketchupowi. Ten amerykański wynalazek świetnie zadomowił się we wszystkich zakątkach globu. I nic dziwnego – w końcu to pomidory w formie słodkawego płynu, więc nie ma tu czego nie lubić.

Ogórki w ketchupie

Przygotowanie przetworów na zimę wymaga myślenia z wyprzedzeniem. Przez długie wieczory towarzyszyć nam mają smaki zamknięte w słoiki w szczycie sezonu na warzywa. Wiosną i latem trudno wyobrazić sobie monotonię zimowych potraw, ale kiedy nastanie zima, będziemy sami sobie wdzięczni za przygotowanie różnorodnych przetworów.

Jedną z możliwości są takie ogórki kiszone w zalewie przygotowanej na bazie ketchupu. Wybieramy więc ulubiony – według uznania – sos pomidorowy i wekujemy w nim pokrojonego w plasterki ogórka. Zimą będzie to idealna przekąska do różnych potraw, ale między innymi do hamburgerów. W końcu grillowane mięso mielone, bułka, ketchup i ogórki konserwowe to połączenie doskonałe, prawda?

ogórki na konserwowe
fot. youtube.com/babciaewagotuje
Uwielbiany produkt wraca do Biedronki. Klienci będą zadowoleni

Konserwowanie ogórków w pomidorach

Ilustracje do tego przepisu zaczerpnęliśmy z kanału Uwaga, babcia gotuje. W żadnym z wariantów tej receptury nie ma mowy o konkretnej marce ketchupu – używamy więc takiego, z jakim nam po drodze. Warto jednak sięgnąć po wersję pikantną, a nawet wzbogacić przepis o chili.

Składniki

  • 2 kg ogórków do kiszenia
  • 4 ząbki czosnku
  • 600 g dobrego ketchupu lub passaty pomidorowej
  • 160 g cukru
  • 120 ml octu jabłkowego
  • 120 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • 1,5 łyżki soli do przetworów
  • 1 łyżeczka płatków chili (opcjonalnie)
  • Po 1 listku laurowym, 4-5 ziaren ziela angielskiego, ½ łyżeczki gorczycy i 4-5 ziarnach pieprzu na każdy słoik

Ogórki w ketchupie

Ogórki myjemy i kroimy w plasterki o grubości 3-4 mm. Kroimy także czosnek. Całość wrzucamy do garnka i zalewamy płynnymi składnikami: szklanką wody, octem, ketchupem i olejem. Dodajemy także płatki chili.

Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 10 minut od zagotowania. Do wyparzonych słoików dodajemy przyprawy i przelewamy ogórki z zalewą do słoików tak, by 2-3 centymetry od brzegów słoika pozostały wolne.

Ogórki zakręcamy i odstawiamy do góry dnem w temperaturze pokojowej, aż przestygną. Jeśli po tym czasie wieczka nie są wklęsłe, ogórki pasteryzujemy przed odstawieniem do piwnicy.

Wypróbuj też przepisy na ciasto z jagodami według Heni i kawę parzoną na zimno.

wekowanie ogórków
fot. youtube.com/babciaewagotuje