Zapomnij o kiszonych i małosolnych. Ogórki w ketchupie są 100 razy lepsze
![ogórki w zalewie z ketchupu](https://images.iberion.media/images/1920/ogorki1_7a836f72fb.jpg)
Oto prosty przepis na bardzo nietypowe ogórki konserwowe. Swój smak zawdzięczają chyba najpopularniejszemu sosowi na świecie – ketchupowi. Ten amerykański wynalazek świetnie zadomowił się we wszystkich zakątkach globu. I nic dziwnego – w końcu to pomidory w formie słodkawego płynu, więc nie ma tu czego nie lubić.
Ogórki w ketchupie
Przygotowanie przetworów na zimę wymaga myślenia z wyprzedzeniem. Przez długie wieczory towarzyszyć nam mają smaki zamknięte w słoiki w szczycie sezonu na warzywa. Wiosną i latem trudno wyobrazić sobie monotonię zimowych potraw, ale kiedy nastanie zima, będziemy sami sobie wdzięczni za przygotowanie różnorodnych przetworów.
Jedną z możliwości są takie ogórki kiszone w zalewie przygotowanej na bazie ketchupu. Wybieramy więc ulubiony – według uznania – sos pomidorowy i wekujemy w nim pokrojonego w plasterki ogórka. Zimą będzie to idealna przekąska do różnych potraw, ale między innymi do hamburgerów. W końcu grillowane mięso mielone, bułka, ketchup i ogórki konserwowe to połączenie doskonałe, prawda?
![ogórki na konserwowe](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki2_535a5298db.jpg)
Konserwowanie ogórków w pomidorach
Ilustracje do tego przepisu zaczerpnęliśmy z kanału Uwaga, babcia gotuje. W żadnym z wariantów tej receptury nie ma mowy o konkretnej marce ketchupu – używamy więc takiego, z jakim nam po drodze. Warto jednak sięgnąć po wersję pikantną, a nawet wzbogacić przepis o chili.
Składniki
- 2 kg ogórków do kiszenia
- 4 ząbki czosnku
- 600 g dobrego ketchupu lub passaty pomidorowej
- 160 g cukru
- 120 ml octu jabłkowego
- 120 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
- 1,5 łyżki soli do przetworów
- 1 łyżeczka płatków chili (opcjonalnie)
- Po 1 listku laurowym, 4-5 ziaren ziela angielskiego, ½ łyżeczki gorczycy i 4-5 ziarnach pieprzu na każdy słoik
Ogórki w ketchupie
Ogórki myjemy i kroimy w plasterki o grubości 3-4 mm. Kroimy także czosnek. Całość wrzucamy do garnka i zalewamy płynnymi składnikami: szklanką wody, octem, ketchupem i olejem. Dodajemy także płatki chili.
Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 10 minut od zagotowania. Do wyparzonych słoików dodajemy przyprawy i przelewamy ogórki z zalewą do słoików tak, by 2-3 centymetry od brzegów słoika pozostały wolne.
Ogórki zakręcamy i odstawiamy do góry dnem w temperaturze pokojowej, aż przestygną. Jeśli po tym czasie wieczka nie są wklęsłe, ogórki pasteryzujemy przed odstawieniem do piwnicy.
Wypróbuj też przepisy na ciasto z jagodami według Heni i kawę parzoną na zimno.
![wekowanie ogórków](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki3_33a3423c1a.jpg)
![układanie ogórków w słoiku](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki1_7a7a69bf61.jpg)
![surówka z młodej kapusty](https://images.iberion.media/images/origin/surowka1_1ac0fed945.jpg)
![zupa szparagowa](https://images.iberion.media/images/origin/zupa_szparagowa_2e01831a48.jpg)
![kotlety z pieczarek](https://images.iberion.media/images/origin/pieczarki1_cd30f79420.jpg)
![Salmorejo](https://images.iberion.media/images/origin/Salmorejo_e6d52b99fc.jpg)
![zupa](https://images.iberion.media/images/origin/zupa_dd5debf84b.jpg)
![marchew](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_06_13_T122213_356_447d80f340.jpg)
![zalewanie herbatników](https://images.iberion.media/images/origin/deser1_cbe160514e.jpg)
![sernik z truskawkami](https://images.iberion.media/images/origin/sernik1_f9000004bc.jpeg)
![gołąbki po poznańsku](https://images.iberion.media/images/origin/golabki1_204a33ef41.jpeg)
![gotowe pampuchy](https://images.iberion.media/images/origin/pampuchy1_e773f18f1d.jpg)
![nacinanie mięsa](https://images.iberion.media/images/origin/obiad_na_dzien_ojca_93f6a4702f.jpg)
![pomidory](https://images.iberion.media/images/origin/plastry_pomidorow_ee77ca14c2.jpg)
![sałatka z pomidorów](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_af8f63b6fb.jpg)
![zupa w garnuszku](https://images.iberion.media/images/origin/zupa1_cf46b33e32.jpg)
![stek z kalafiora](https://images.iberion.media/images/origin/stek1_e1601c78ef.jpg)
![zupa z cukinii](https://images.iberion.media/images/origin/zupa1_400454bfa7.jpg)
![ciasto z owocami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_owocami_03620acc40.jpg)
![zupa z jabłek](https://images.iberion.media/images/origin/zupa_z_jablek_854b6db407.jpg)
![pomysł na niedzielny obiad](https://images.iberion.media/images/origin/pomysl_na_niedzielny_obiad_11088590a2.jpg)
![sernik z truskawkami](https://images.iberion.media/images/origin/ser_nik_1a3c1d1dfd.jpg)
![faszerowane kotlety z piersi kurczaka](https://images.iberion.media/images/origin/obiad_na_niedziele_c6064e8fae.jpg)
![kotlety na obiad](https://images.iberion.media/images/origin/obiad_na_piatek_2090f542ba.jpg)
![placki z cukinii](https://images.iberion.media/images/origin/placki1_177033b086.jpg)
![obiad z fasolki szparagowej](https://images.iberion.media/images/origin/obiad_z_fasolki_szparagowej_eb63659f08.jpg)
![domowe lody](https://images.iberion.media/images/origin/domowe_lody_1c7b30de03.jpg)
![Wędliny w sklepie mięsnym](https://images.iberion.media/images/origin/Wedliny_a48c5d04d7.jpg)
![ciasto drożdżowe z czereśniami](https://images.iberion.media/images/origin/shutterstock_2184278507_ecf9b11875.jpg)
![Pomidory, działanie pomidorów](https://images.iberion.media/images/origin/Dlaczego_warto_jesc_pomidory_1a67599394.jpg)
![Peceny caj](https://images.iberion.media/images/origin/Szablony_Lelum_2_kopia_2024_06_17_T101643_282_e609d49f5c.jpg)
![lody](https://images.iberion.media/images/origin/222_98e42dc077.jpg)
![SERNIK Z ZIEMNIAKAMI](https://images.iberion.media/images/origin/cakes_862_1280_c3e7f2c6fc.jpg)
![Szklarnia](https://images.iberion.media/images/origin/Szklarnia_1_c46fc159c6.jpg)
![ciasteczka "słoneczka"](https://images.iberion.media/images/origin/shutterstock_763170217_acbe55ccf0.jpg)
![Ogórki kiszone](https://images.iberion.media/images/origin/Ogorki_9_92388aa729.jpg)