Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zapomnij o zapiekankach z ziemniakami. Inne warzywo sprawdzi się jeszcze lepiej
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 10.04.2023 21:58

Zapomnij o zapiekankach z ziemniakami. Inne warzywo sprawdzi się jeszcze lepiej

zapiekanka z batatów
canva/iko636

Masz ochotę na lekki, ale pożywny posiłek? Koniecznie przygotuj zapiekankę z batatów z imbirem i suszoną żurawiną. Słodkie ziemniaki zapieczone z marchewką, pietruszką i słodkimi dodatkami posmakują całej rodzinie.

Zapiekanka z batatów. Prosta, lekka, pyszna

Zapiekanka z batatów jest świetną opcją na obiad lub kolację na ciepło. Wystarczy, że ugotujesz bataty, białą fasolę, marchewkę i korzeń pietruszki, wymieszasz je z aromatycznymi dodatkami i wstawisz do piekarnika na dosłownie 15 minut. 

Gotowa zapiekanka jest słodka, ponieważ mamy w niej również suszoną żurawinę. Świeży imbir dodaje jej charakteru i lekkiej ostrości, a korzeń pietruszki i fasola delikatnie przełamują wszystkie smaki. W zapiekance nie może zabraknąć suszonego tymianku i świeżej natki pietruszki, które podkreślają aromat całego dania.

W przepisie na zapiekankę z batatów znajduje się również niewielka ilość sera. Możesz wykorzystać zwykłą goudę, parmezan lub cheddar. Jeśli chcesz, aby danie było w 100% lekkie i zdrowe, możesz pominąć ten składnik.

Żaden omlet, żadna jajecznica. Wachowicz robi zapiekankę z jajem

Lekka zapiekanka z batatów. Zachwyty gwarantowane

Składniki:

  • 500 g batatów
  • duża marchew
  • 2 korzenie pietruszki
  • 200 g białej fasoli z puszki
  • 2 cm świeżego imbiru
  • natka pietruszki
  • oliwa z oliwek
  • łyżeczka suszonego tymianku
  • 4 łyżki suszonej żurawiny
  • kawałek sera żółtego w kostce
  • sól, pieprz

 

Lekkie i pożywne danie przygotujesz błyskawicznie

Bataty, korzeń pietruszki i marchewkę obierz i pokrój w plastry, następnie ugotuj w osolonej wodzie. Osusz i przełóż do większej miski. Dodaj fasolę z puszki, starty korzeń imbiru i żurawinę. Wsyp tymianek, posiekaną natkę pietruszki, dopraw solą, pieprzem.

Całość skrop oliwą z oliwek i dokładnie wymieszaj. Warzywa przełóż do wysmarowanego oliwą naczynia żaroodpornego. Na wierzch zetrzyj ser. Formę przykryj i wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika, piecz około 15 minut.

Z batatów przygotujesz również wyśmienitą pastę kanapkową oraz super lekką przekąskę- tu poznasz przepis na frytki z batatów z piekarnika. Będą gotowe błyskawicznie. 

bataty.jpg
canva/Loren Biser z Pexels