Zaskakujący chlebek cukiniowy od Karola Okrasy. Takiego nie kupisz w piekarniach
Chleb jest podstawą dobrych kanapek. Karol Okrasa proponuje niezwykły cukiniowy specjał wzbogacony o suszone pomidory i bazylię. Przygotujecie go bez większych problemów, a smak was zachwyci. Pieczywo wyjdzie delikatne i będzie rozpływało się w ustach. Koniecznie spróbujecie.
Domowy chleb często bywa lepszy niż ten zakupiony w ulubionej piekarni. Po prostych recepturach na chleb maślankowy i przyrządzany w garnku proponujemy wam doskonały sposób Karola Okrasy na pieczywo z dodatkiem cukinii. Nadaje ona wypiekowi przyjemnej lekkości i sprawia, że sięganie po kanapki staje się przyjemnością. Sprawdźcie już dziś.
Przepis na cukiniowy chleb według Karola Okrasy
Składniki na zaczyn:
60 g świeżych drożdży
pół łyżki cukru
Suche składniki:
500 g mąki pszennej
50 g otrębów pszennych
1 łyżeczka soli
Mokre składniki:
180 ml ciepłej wody
2 łyżki oliwa z oliwek
2 łyżki soku z cukinii
Dodatki:
4 małe cukinie
1 łyżka bazylii
2 łyżki suszonych pomidorów z zalewy
olej rzepakowy do natłuszczenia formy
mąka pszenna do obsypania keksówki
Przygotowanie:
Cukinię myjemy, ścieramy ją na tarce o większych oczkach i solimy. Odstawiamy ją na kilkanaście minut, po czym odsączamy ją z nadmiaru płynu, zachowując go. Drożdże kruszymy i łączymy z cukrem na płynną masę.
Suche składniki umieszczamy w dużej misce. Dokładnie je mieszamy, a następnie wlewamy wodę i dodajemy drożdże z cukrem. Ciasto wyrabiamy przy użyciu miksera, dodając nieco soku z cukinii. Wlewamy także większą część oliwy. Na oprószonej mąką stolnicy lub desce formujemy ciasto w kulkę.
Dodajemy jeszcze trochę oliwy i kontynuujemy wyrabianie, tym razem ręcznie. Masę wkładamy do miski i przykrywamy ją. Odstawiamy je na 25-30 minut do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni Celsjusza.
Ciasto łączymy z pokrojonymi w kostkę suszonymi pomidorami, odsączoną cukinią oraz bazylią. Przenosimy je do posmarowanej olejem i obsypanej mąką keksówki. Odstawiamy jeszcze na 20 minut, a następnie pieczemy przez 20 minut w temperaturze.
Zmniejszamy nastawę piekarnika do 180°C i kontynuujemy pieczenie jeszcze przez 25 minut. Chleb studzimy, wyjmujemy go z formy i podajemy. Smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/Tatiana Volgutova Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Zachwycająca wątróbka z dodatkiem rabarbaru. Idealny patent na wiosenny obiad
Czy można jeść końcówkę banana? Mnóstwo osób jest w sporym błędzie
Jak przygotować flaki, żeby były miękkie? Wyjaśniamy krok po kroku
Źródło: kuchnialidla