Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zaskakujący patent na farsz na gołąbki
Adam Moskal
Adam Moskal 16.10.2021 02:00

Zaskakujący patent na farsz na gołąbki

Gołąbki
canva/kostrez

Do gołąbków zazwyczaj ładuje się klasyczny farsz, złożony z mięsa, ryżu oraz cebuli. Jeśli znudził ci się ich smak, spróbuj dodać do środka czegoś nowego. Mowa o pieczarkach, które nadają całości głębi smaku, a także ciekawej faktury podczas jedzenia.

Gołąbki towarzyszą nam od wielu lat i większość z nas nie wyobraża sobie życia bez nich. Niestety ciągłe jedzenie dokładnie takich samych potraw może wprawić w znużenie, z którego ciężko jest się wydostać.

Aby przerwać nudę, można do farszu wrzucić podsmażone pieczarki. Grzyby zawierają w sobie dużo umami, przez co jeszcze bardziej podkręcają smak mięsa, a także dodają gołąbkom soczystości, z uwagi na dużą ilość wody.

Przepis na gołąbki z pieczarkami

Składniki:

  • 1 kapusta

  • 600 g mięsa mielonego

  • 500 g pieczarek

  • 2 szklanki ryżu

  • 2 cebule

  • 3 łyżki mąki pszennej

  • olej

  • sól

  • pieprz

  • 1 litr wody

  • 100 g koncentratu pomidorowego

  • 100 ml śmietany 18%

Zacznij od umycia i obrania kapusty z brzydkich liści. Wytnij z niej głąba i wrzuć do garnka z lekko osolonym wrzątkiem. Parz kapustę, aż liście zaczną z niej odchodzić. Wyławiaj je i odkładaj na talerz.

Cebule i pieczarki pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i podsmaż na nim cebulę z pieczarkami. Ryż ugotuj na sypko. W misce wymieszaj mięso, cebule, pieczarki, sól, pieprz, aż uzyskasz odpowiednią konsystencję.

Na liście kładź porcje farszu i zawijaj je w gołąbki. Na dnie garnka ułóż wierzchnie liście, na nich rozłóż gołąbki. Zalej je wodą zmieszaną z koncentratem pomidorowym, solą i pieprzem. Duś gołąbki przez 40 minut. Sos zabiel śmietaną. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, czy można wyżywić się za 50 zł tygodniowo. Ten tekst zdradza, jak układać produkty w lodówce.

Gołąbki

Źródło zdjęcia: canva/jabiru

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: uwielbiam.pl

Zapraszamy na nasz Instagram