Smakosze.pl
Kotlet schabowy

canva/bhofack2, Getty Images Pro

Zaskakujący schab po prowansalsku według Siostry Anastazji

15 Września 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Schab po prowansalsku według siostry Anastazji jest jedyny w swoim rodzaju. W przepisie zawarty jest dodatek sera cheddar, który pysznie topi się na mięsie. Dzięki temu kotlety prezentują się obłędnie, a ich smak jest wyjątkowy.

Schab po prowansalsku siostry Anastazji nie ma sobie równych i miażdży klasyczne schabowe z łatwością. Jest to zasługa sera cheddar, który ciągnie się i nadaje lekko ostrego aromatu całemu daniu.

W przeciwieństwie do wielu podobnych przepisów ser nie jest jedynie użyty jako posypka. Starty cheddar miesza się z bułką tartą, co daje chrupiącą panierkę po usmażeniu i świetną fakturę potrawy.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na schab po prowansalsku siostry Anastazji

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Przeczytaj ten artykuł, w którym pokazujemy, dlaczego warto pić herbatę z czosnku i jabłka. W tym tekście zdradzamy najlepszą recepturę na pysznego żółciaka siarkowego - grzyba, który dla wielu jest zwykłą hubą rosnącą na drzewie. 

Składniki:

  • 6 plastrów schabu

  • 220 g jogurtu greckiego

  • 100 g sera cheddar

  • bułka tarta

  • mąka

  • 3 jajka

  • sól

  • pieprz

Zacznij od oczyszczenia plastrów i dokładnego rozbicia kawałków schabu przy pomocy tłuczka do mięsa. Ułóż mięso pomiędzy dwiema warstwami folii spożywczej i zacznij delikatnie uderzać, przekładając co chwila mięso na drugą stronę. Folia uchroni cię przed kawałkami mięsa spadającymi na sprzęt kuchenny. 

Liście kapusty

Jak sparzyć kapustę na gołąbki bez wody?

CZYTAJ DALEJ

Ser zetrzyj na małych oczkach tarki i wymieszaj go z bułką tartą. Na osobnym talerzu rozbełtaj jajka z dodatkiem soli i pieprzu. Panieruj kotlety w jogurcie, mące, jajkach i na koniec bułce tartej z serem.

Na patelni rozgrzej olej do smażenia. Wykładaj na niego kotlety i smaż na złoty kolor z obu stron. Wykładaj mięso na ręcznik kuchenny, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Podawaj z ziemniakami i ulubioną surówką.

Kotlet schabowy z dodatkami

Źródło: canva/AlizadaStudios, Getty Images Pro)

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: smakinatalerzu.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam Moskal

Redaktor portalu Smakosze.pl. Pasję do gotowania rozpalił w nim Makłowicz. Swoje życie postanowił poświęcić kulinariom i dziennikarstwu. Pracował na wielu stanowiskach gastronomicznych. Prywatnie fan muzyki folkowej oraz sportów rowerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

placki

Przepisy

Ekspresowe placki z bananów, które biją na głowę nawet racuchy

Czytaj więcej >

Przepisy

Cudowny przepis na dżem z gruszek

Czytaj więcej >
biszkopt

Przepisy

Dlaczego warto dodać do biszkoptu sok z cytryny?

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak ugotować domowy krupnik?

Czytaj więcej >
bigos

Przepisy

Tradycyjny przepis na staropolski bigos

Czytaj więcej >

Przepisy

Sycący i rozgrzewający rosół z dodatkiem pieczarek

Czytaj więcej >