Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zaskakujący schab po prowansalsku według Siostry Anastazji
Adam Moskal
Adam Moskal 15.09.2021 02:00

Zaskakujący schab po prowansalsku według Siostry Anastazji

Kotlet schabowy
canva/bhofack2, Getty Images Pro

Schab po prowansalsku według siostry Anastazji jest jedyny w swoim rodzaju. W przepisie zawarty jest dodatek sera cheddar, który pysznie topi się na mięsie. Dzięki temu kotlety prezentują się obłędnie, a ich smak jest wyjątkowy.

Schab po prowansalsku siostry Anastazji nie ma sobie równych i miażdży klasyczne schabowe z łatwością. Jest to zasługa sera cheddar, który ciągnie się i nadaje lekko ostrego aromatu całemu daniu.

W przeciwieństwie do wielu podobnych przepisów ser nie jest jedynie użyty jako posypka. Starty cheddar miesza się z bułką tartą, co daje chrupiącą panierkę po usmażeniu i świetną fakturę potrawy.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na schab po prowansalsku siostry Anastazji

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Przeczytaj ten artykuł, w którym pokazujemy, dlaczego warto pić herbatę z czosnku i jabłka. W tym tekście zdradzamy najlepszą recepturę na pysznego żółciaka siarkowego - grzyba, który dla wielu jest zwykłą hubą rosnącą na drzewie. 

Składniki:

  • 6 plastrów schabu

  • 220 g jogurtu greckiego

  • 100 g sera cheddar

  • bułka tarta

  • mąka

  • 3 jajka

  • sól

  • pieprz

Zacznij od oczyszczenia plastrów i dokładnego rozbicia kawałków schabu przy pomocy tłuczka do mięsa. Ułóż mięso pomiędzy dwiema warstwami folii spożywczej i zacznij delikatnie uderzać, przekładając co chwila mięso na drugą stronę. Folia uchroni cię przed kawałkami mięsa spadającymi na sprzęt kuchenny. 

Ser zetrzyj na małych oczkach tarki i wymieszaj go z bułką tartą. Na osobnym talerzu rozbełtaj jajka z dodatkiem soli i pieprzu. Panieruj kotlety w jogurcie, mące, jajkach i na koniec bułce tartej z serem.

Na patelni rozgrzej olej do smażenia. Wykładaj na niego kotlety i smaż na złoty kolor z obu stron. Wykładaj mięso na ręcznik kuchenny, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Podawaj z ziemniakami i ulubioną surówką.

Kotlet schabowy z dodatkami

Źródło: canva/AlizadaStudios, Getty Images Pro)

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: smakinatalerzu.pl

Zapraszamy na nasz Instagram