Zaskakujący schab po prowansalsku według Siostry Anastazji
Schab po prowansalsku według siostry Anastazji jest jedyny w swoim rodzaju. W przepisie zawarty jest dodatek sera cheddar, który pysznie topi się na mięsie. Dzięki temu kotlety prezentują się obłędnie, a ich smak jest wyjątkowy.
Schab po prowansalsku siostry Anastazji nie ma sobie równych i miażdży klasyczne schabowe z łatwością. Jest to zasługa sera cheddar, który ciągnie się i nadaje lekko ostrego aromatu całemu daniu.
W przeciwieństwie do wielu podobnych przepisów ser nie jest jedynie użyty jako posypka. Starty cheddar miesza się z bułką tartą, co daje chrupiącą panierkę po usmażeniu i świetną fakturę potrawy.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na schab po prowansalsku siostry Anastazji
Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Przeczytaj ten artykuł, w którym pokazujemy, dlaczego warto pić herbatę z czosnku i jabłka. W tym tekście zdradzamy najlepszą recepturę na pysznego żółciaka siarkowego - grzyba, który dla wielu jest zwykłą hubą rosnącą na drzewie.
Składniki:
6 plastrów schabu
220 g jogurtu greckiego
100 g sera cheddar
bułka tarta
mąka
3 jajka
sól
pieprz
Zacznij od oczyszczenia plastrów i dokładnego rozbicia kawałków schabu przy pomocy tłuczka do mięsa. Ułóż mięso pomiędzy dwiema warstwami folii spożywczej i zacznij delikatnie uderzać, przekładając co chwila mięso na drugą stronę. Folia uchroni cię przed kawałkami mięsa spadającymi na sprzęt kuchenny.
Ser zetrzyj na małych oczkach tarki i wymieszaj go z bułką tartą. Na osobnym talerzu rozbełtaj jajka z dodatkiem soli i pieprzu. Panieruj kotlety w jogurcie, mące, jajkach i na koniec bułce tartej z serem.
Na patelni rozgrzej olej do smażenia. Wykładaj na niego kotlety i smaż na złoty kolor z obu stron. Wykładaj mięso na ręcznik kuchenny, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Podawaj z ziemniakami i ulubioną surówką.
Źródło: canva/AlizadaStudios, Getty Images Pro)
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Zniewalające ciasto bez pieczenia, lekki i pyszny śnieżny puch
Szybkie, proste i tanie ciasto marchewkowe dla całej rodziny
Źródło: smakinatalerzu.pl