Obłędnie smaczny zielony sos do sałatki
Zielony sos do sałatki to pomysł na aromatyczne, świeże i lekkie danie, idealne na lunch, obiad i kolację. Sos z rukoli i natki pietruszki z oliwą, czosnkiem, musztardą i miodem smakuje wyśmienicie i świetnie łączy się z każdą sałatką. Poznaj przepis na zielony sos do sałatki.
Zielony sos do sałatki jest bardzo aromatycznym sosem, który przygotujesz w bardzo prosty sposób, zrezygnuj więc z kupowania gotowych produktów w proszku i przygotuj zdrowy, gęsty, aromatyczny sos, który wzbogaci swoim smakiem każdą sałatkę.
Sos z rukoli pietruszki świetnie łączy się z sałatkami z pieczonych i świeżych warzyw, serami, rybami, drobiem i owocami morza. Sałatka z zielonym sosem urozmaici również rodzinne grillowanie- podaj ją do szaszłyków lub karkówki, a wszyscy będą zachwyceni.
Jeśli szukasz pomysłu na lekką sałatkę- tu poznasz przepis na sałatkę z buraków i fety, polej ją zielonym sosem, a pokochasz ją od pierwszego kęsa.
Przepis na zielony sos do sałatki
Składniki:
garść rukoli
łyżka posiekanej pietruszki
łyżka miodu płynnego
4 łyżki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
łyżka soku z cytryny
łyżka musztardy francuskiej
sól, pieprz
Jak zrobić zielony sos do sałatki?
Rukolę umyj i dokładnie osusz. Posiekaj natkę pietruszki, obierz i posiekaj ząbki czosnku. Rukolę, natkę pietruszki i czosnek zblenduj przy pomocy blendera, dodając oliwę i sok z cytryny.
Źródło zdjęcia: canva/yuliiamazurkevych Pesto wymieszaj z musztardą, miodem, dopraw do smaku solą i pieprzem. Gotowym sosem polej ulubioną sałatkę i ciesz się jej wyjątkowym smakiem.