Smakosze.pl
Rzodkiewki w przepysznej odsłonie

Canva / MmeEmil

Zniewalające rzodkiewki w słodko-kwaśnej zalewie

10 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Rzodkiewki są przepysznymi warzywami, które często goszczą na naszych stołach. Przeważnie jadamy je na surowo, jednak nic nie stoi na przygotować z nich fantastyczne przetwory. Rzodkiewki w zalewie zrobią furorę wśród domowników.

Bez wątpienia rzodkiewki są bliskie sercom wielu smakoszy. Nie bez powodu są z miłą chęcią zajadane zarówno w formie dodatku do dań, jak i niezależnej przekąski. Tym razem postawimy na rzodkiewki w słodko-kwaśnej zalewie.

Przepyszne rzodkiewki zniewalają fantastycznym smakiem

Nie da się ukryć, że rzodkiewki wyróżniają się na tle innych warzyw. Dotyczy to ich wyglądu oraz walorów smakowych. Jakiś czas temu wspominaliśmy o tym, jak przygotować kiszone rzodkiewki. Dziś wypróbujemy inny przepis.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Marynowane warzywa cieszą się sporym zainteresowaniem smakoszy. Okazuje się, że rzodkiewki również można przyrządzić w ten sposób. Warto skorzystać ze słodko-kwaśnej zalewy. Jakie składniki będą nam potrzebne?

  • 300 g rzodkiewek

  • 100 ml octu 10%

  • 100 ml wody

  • 80 g cukru

  • 10 g soli

  • 4 g gorczycy

  • 4 g ziaren czarnego pieprzu

  • liść laurowy

Pierogi wyjdą idealnie

Jak lepić pierogi, aby nie wypadał farsz w trakcie gotowania?

CZYTAJ DALEJ

Przepis na rzodkiewki w słodko-kwaśnej odsłonie

Rzodkiewki myjemy i kroimy na plasterki. Przekładamy je do słoików. W garnku mieszamy wodę oraz ocet. Całość wzbogacamy o cukier, sól, gorczycę, pieprz oraz liść laurowy. Mieszankę podgrzewamy.

Zalewę doprowadzamy do wrzenia. Cukier musi się w pełni rozpuścić. Gdy już to nastąpi, wyłączamy ogień. Pozwalamy mieszance trochę wystygnąć. Kiedy będzie jeszcze gorąca, przelewamy ją do słoików.

Naczynia zakręcamy i pasteryzujemy przez 15 minut. Rzodkiewki nadają się do jedzenia już po dobie. Warto wykorzystać je w formie dodatku obiadowego. Godny uwagi jest przepis na przepyszne kotlety de volaille.

Rzodkiewki w zalewie

Rzodkiewki w zalewie

Canva / Vaivirga

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Jagodzianka

Zapraszamy na nasz Instagram

Jakub KossakowskiAutor

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje w

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Delikatne ciasto rafaello

Czytaj więcej >

Przepisy

Idealna na jesień, sycąca fasolka po bretońsku z mięsem mielonym

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis Kuronia na cudowne kotlety mielone z pieczarkami

Czytaj więcej >
Ciasto drożdżowe

Przepisy

Przepis na puszyste i wilgotne ciasto drożdżowe

Czytaj więcej >
Grochówka od Kuronia

Przepisy

Sycąca i rozgrzewająca grochówka od Jakuba Kuronia

Czytaj więcej >
schabowy na patelni

Przepisy

Soczyste kotlety schabowe w maślankowej panierce

Czytaj więcej >