Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zniewalające rzodkiewki w słodko-kwaśnej zalewie
Jakub Kossakowski
Jakub Kossakowski 10.08.2021 02:00

Zniewalające rzodkiewki w słodko-kwaśnej zalewie

Rzodkiewki w przepysznej odsłonie
Canva / MmeEmil

Rzodkiewki są przepysznymi warzywami, które często goszczą na naszych stołach. Przeważnie jadamy je na surowo, jednak nic nie stoi na przygotować z nich fantastyczne przetwory. Rzodkiewki w zalewie zrobią furorę wśród domowników.

Bez wątpienia rzodkiewki są bliskie sercom wielu smakoszy. Nie bez powodu są z miłą chęcią zajadane zarówno w formie dodatku do dań, jak i niezależnej przekąski. Tym razem postawimy na rzodkiewki w słodko-kwaśnej zalewie.

Przepyszne rzodkiewki zniewalają fantastycznym smakiem

Nie da się ukryć, że rzodkiewki wyróżniają się na tle innych warzyw. Dotyczy to ich wyglądu oraz walorów smakowych. Jakiś czas temu wspominaliśmy o tym, jak przygotować kiszone rzodkiewki. Dziś wypróbujemy inny przepis.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Marynowane warzywa cieszą się sporym zainteresowaniem smakoszy. Okazuje się, że rzodkiewki również można przyrządzić w ten sposób. Warto skorzystać ze słodko-kwaśnej zalewy. Jakie składniki będą nam potrzebne?

  • 300 g rzodkiewek

  • 100 ml octu 10%

  • 100 ml wody

  • 80 g cukru

  • 10 g soli

  • 4 g gorczycy

  • 4 g ziaren czarnego pieprzu

  • liść laurowy

Przepis na rzodkiewki w słodko-kwaśnej odsłonie

Rzodkiewki myjemy i kroimy na plasterki. Przekładamy je do słoików. W garnku mieszamy wodę oraz ocet. Całość wzbogacamy o cukier, sól, gorczycę, pieprz oraz liść laurowy. Mieszankę podgrzewamy.

Zalewę doprowadzamy do wrzenia. Cukier musi się w pełni rozpuścić. Gdy już to nastąpi, wyłączamy ogień. Pozwalamy mieszance trochę wystygnąć. Kiedy będzie jeszcze gorąca, przelewamy ją do słoików.

Naczynia zakręcamy i pasteryzujemy przez 15 minut. Rzodkiewki nadają się do jedzenia już po dobie. Warto wykorzystać je w formie dodatku obiadowego. Godny uwagi jest przepis na przepyszne kotlety de volaille.

Rzodkiewki w zalewie
Rzodkiewki w zalewie

Canva / Vaivirga

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Jagodzianka

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: Ocet Przepis