Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Znudziła Ci się zwykła pomidorowa? Nowatorska wersja podbija Internet
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 08.10.2022 13:46

Znudziła Ci się zwykła pomidorowa? Nowatorska wersja podbija Internet

zupa pomidorowa z dynią
Canva / arfo

Sezon na dynie jest w pełni, wobec czego grzechem byłoby nie wykorzystywać pysznego warzywa przy każdej nadarzającej się okazji. Co powiecie na sezonowa zupę pomidorową z dynią? Jej przyjemny, słodki miąższ i piękny złocisty kolor skuszą każdego.

Dynia ma charakterystyczny posmak, który przyjemnie podkręca tradycyjna pomidorową i nadaje jej nowego wymiaru. Do przygotowania zupy pomidorowej z dynią wybierz gatunek o gładkim miąższu. Idealnie nada się do tego dynia piżmowa.

Przepis na jesienną zupę pomidorową z dynią

Składniki:

  • 1 szklanka puree z dyni (podduszony do miękkości i zmiksowany miąższ)

  • 1 puszka krojonych pomidorów bez skórki

  • 1 średnia cebula

  • 3 ząbki czosnku

  • 2 średnie marchewki

  • 1 korzeń pietruszki

  • niewielki kawałek korzenia selera

  • 1 litr bulionu warzywnego

  • 2 łyżki oleju

  • 1 łyżka suszonego majeranku

  • sól, pieprz i cukier do smaku

Jak ugotować wyborną zupę pomidorową z dynią?

Warzywa korzeniowe na zupę pomidorową z dynią umyj, obierz i zetrzyj na grubych oczkach tarki. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Cebulę posiekaj w drobną kosteczkę.

W garnku rozgrzej 2 łyżki oleju. Na rozgrzany tłuszcz wyłóż posiekaną cebulę i podsmażaj ją przez 1 minutę z łyżeczką cukru. Do cebuli dodaj po chwili czosnek a następnie pozostałe warzywa na zupę pomidorową z dynia. Przykryj garnek i duś całość do momentu, aż warzywa będą miękkie.

Pomidory z puszki rozdrobnij za pomocą widelca i dołóż do garnka z pozostałymi składnikami na zupę pomidorową z dynią. Dodaj puree z dyni, litr bulionu, sól, pieprz oraz rozmaryn. Zagotuj całość a następnie trzymaj przez kolejne 4-5 minut na niewielkim ogniu.

Zupę pomidorową z dynią zdejmij z palnika. W razie potrzeby dopraw dodatkowo solą i pieprzem. Podawaj z ugotowanym ryżem, możesz też udekorować wierzch kleksem kwaśnej śmietany. Spróbuj koniecznie tej rozgrzewającej wersji dyniowej zupy. Kusząca jest także regionalna odsłona zupy gotowana na mleku.

Canva / Scukrov
Canva / Scukrov

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: