Znudziła Ci się zwykła pomidorowa? Nowatorska wersja podbija Internet
Sezon na dynie jest w pełni, wobec czego grzechem byłoby nie wykorzystywać pysznego warzywa przy każdej nadarzającej się okazji. Co powiecie na sezonowa zupę pomidorową z dynią? Jej przyjemny, słodki miąższ i piękny złocisty kolor skuszą każdego.
Dynia ma charakterystyczny posmak, który przyjemnie podkręca tradycyjna pomidorową i nadaje jej nowego wymiaru. Do przygotowania zupy pomidorowej z dynią wybierz gatunek o gładkim miąższu. Idealnie nada się do tego dynia piżmowa.
Przepis na jesienną zupę pomidorową z dynią
Składniki:
1 szklanka puree z dyni (podduszony do miękkości i zmiksowany miąższ)
1 puszka krojonych pomidorów bez skórki
1 średnia cebula
3 ząbki czosnku
2 średnie marchewki
1 korzeń pietruszki
niewielki kawałek korzenia selera
1 litr bulionu warzywnego
2 łyżki oleju
1 łyżka suszonego majeranku
sól, pieprz i cukier do smaku
Jak ugotować wyborną zupę pomidorową z dynią?
Warzywa korzeniowe na zupę pomidorową z dynią umyj, obierz i zetrzyj na grubych oczkach tarki. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Cebulę posiekaj w drobną kosteczkę.
W garnku rozgrzej 2 łyżki oleju. Na rozgrzany tłuszcz wyłóż posiekaną cebulę i podsmażaj ją przez 1 minutę z łyżeczką cukru. Do cebuli dodaj po chwili czosnek a następnie pozostałe warzywa na zupę pomidorową z dynia. Przykryj garnek i duś całość do momentu, aż warzywa będą miękkie.
Pomidory z puszki rozdrobnij za pomocą widelca i dołóż do garnka z pozostałymi składnikami na zupę pomidorową z dynią. Dodaj puree z dyni, litr bulionu, sól, pieprz oraz rozmaryn. Zagotuj całość a następnie trzymaj przez kolejne 4-5 minut na niewielkim ogniu.
Zupę pomidorową z dynią zdejmij z palnika. W razie potrzeby dopraw dodatkowo solą i pieprzem. Podawaj z ugotowanym ryżem, możesz też udekorować wierzch kleksem kwaśnej śmietany. Spróbuj koniecznie tej rozgrzewającej wersji dyniowej zupy. Kusząca jest także regionalna odsłona zupy gotowana na mleku.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Pierogi ruskie bez lepienia. Nie trzeba męczyć się z ciastem, jest inny sposób
Zapomnij o mleku. Inny dodatek do kawy sprawdzi się o niebo lepiej. Znajdziesz go w lodówce
Rozdrobnij widelcem i dodaj do jajecznicy. Kaszubski patent na śniadanie smakuje obłędnie