Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zrobiłam klopsiki godne samej Michałowej. Sezonowy składnik pasuje idealnie, za tydzień przyrządzę je ponownie
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 19.08.2023 16:45

Zrobiłam klopsiki godne samej Michałowej. Sezonowy składnik pasuje idealnie, za tydzień przyrządzę je ponownie

klopsiki w sosie
Materiał YouTube z kanału SmakowiteDania / serialetvp

Ostatni seans serialu Ranczo poddał mi pomysł na obiad. Wzorem słynnej Michałowej postanowiłam przygotować klopsiki w sosie. Z kilku prostych składników udało mi się wyczarować danie, które przeszło smakiem moje najśmielsze oczekiwania. Prawdziwą furorę zrobił sos.

Klopsiki w sezonowym sosie zachwyciły domowników

Na sos do klopsików istnieje cała masa przepisów. Jego smak można z łatwością dopasować do dostępnych akurat produktów. Ja do swojego użyłam pęczku aromatycznego koperku, który miałam akurat w kuchni. Ten pomysł na klopsiki w sosie okazał się strzałem w dziesiątkę.

Swoich klopsików nie podsmażałam na patelni. Podobnie jak Michałowej, leży mi na sercu zdrowie moich najbliższych. Ugotowane pulpety są znacznie lżejsze niż te podsmażanie na tłuszczu, a przy tym w ogóle nie ustępują im smakiem. Rodzina zapowiedziała, że w kolejny weekend oczekują tej potrawy ponownie.

krojenie koperku.jpg
Canva / robertsrob
Zapomnij o szorowaniu przypalonej patelni. Wyczyścisz ją w dużo prostszy sposób, 3 niezbędne składniki i tak masz już w kuchni

Przepis na sezonowe klopsiki w sosie koperkowym

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego mięsa wieprzowego lub drobiowego
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 1 kajzerka
  • ½ szklanki mleka
  • sól i pieprz do smaku

Składniki na sos:

  • 3 szklanki bulionu
  • 1 kubeczek śmietany 18%
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 duży pęczek koperku
  • sól i pieprz do smaku

Jak zrobić wyśmienite klopsiki w sosie koperkowym?

Cebulę do klipsików w sosie koperkowym drobno posiekaj. Warzywo zeszklij na rozgrzanym oleju. Bułkę namocz w mleku, a następnie odciśnij. Oba składniki przełóż do dużej miski.

Do cebuli oraz bułki dodaj mięso na klopsiki w sosie koperkowym. Do składników dołóż jajko. Wszystko razem wyrób na jednolitą masę. Dopraw ją do smaku solą i pieprzem.

Z mięsa na klopsiki w sosie koperkowym uformuj niewielkie kuleczki. Do garnka wlej 3 szklanki bulionu. Kiedy będzie już gorący, włóż do niego pulpety. Gotuj je przez ok. 15 minut, obracając od czasu do czasu.

Klopsiki wyjmij z garnka łyżką cedzakową. W osobnej miseczce rozrób śmietanę razem z mąką. Mieszankę zahartuj chochlą wywaru z gotowania pulpetów. Całość jeszcze raz wymieszaj.

Koperek drobno posiekaj i dorzuć do wywaru. Gotuj przez ok. 5 minut. Następnie do garnka wlej zawiesinę ze śmietany i mąki. Wymieszaj, doprowadź do zagotowania i w razie potrzeby dopraw do smaku.

Mięso ponownie przełóż do garnka. Podgrzewaj przez chwilę całą potrawę. Klopsiki w sosie koperkowym podawaj z ziemniakami i ulubioną surówką. Smakują wyśmienicie zarówno od razu po przyrządzeniu, jak i odgrzane kolejnego dnia. Pyszne klopsiki to idealny dodatek do uwielbianej zupy. Tak podane pulpeciki przypomną smak wakacji.

klopsiki w sosie koperkowym.jpg
Canva / rlat