Zrobiłam klopsiki godne samej Michałowej. Sezonowy składnik pasuje idealnie, za tydzień przyrządzę je ponownie
Ostatni seans serialu Ranczo poddał mi pomysł na obiad. Wzorem słynnej Michałowej postanowiłam przygotować klopsiki w sosie. Z kilku prostych składników udało mi się wyczarować danie, które przeszło smakiem moje najśmielsze oczekiwania. Prawdziwą furorę zrobił sos.
Klopsiki w sezonowym sosie zachwyciły domowników
Na sos do klopsików istnieje cała masa przepisów. Jego smak można z łatwością dopasować do dostępnych akurat produktów. Ja do swojego użyłam pęczku aromatycznego koperku, który miałam akurat w kuchni. Ten pomysł na klopsiki w sosie okazał się strzałem w dziesiątkę.
Swoich klopsików nie podsmażałam na patelni. Podobnie jak Michałowej, leży mi na sercu zdrowie moich najbliższych. Ugotowane pulpety są znacznie lżejsze niż te podsmażanie na tłuszczu, a przy tym w ogóle nie ustępują im smakiem. Rodzina zapowiedziała, że w kolejny weekend oczekują tej potrawy ponownie.
Zapomnij o szorowaniu przypalonej patelni. Wyczyścisz ją w dużo prostszy sposób, 3 niezbędne składniki i tak masz już w kuchniPrzepis na sezonowe klopsiki w sosie koperkowym
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego mięsa wieprzowego lub drobiowego
- 1 cebula
- 1 jajko
- 1 kajzerka
- ½ szklanki mleka
- sól i pieprz do smaku
Składniki na sos:
- 3 szklanki bulionu
- 1 kubeczek śmietany 18%
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 duży pęczek koperku
- sól i pieprz do smaku
Jak zrobić wyśmienite klopsiki w sosie koperkowym?
Cebulę do klipsików w sosie koperkowym drobno posiekaj. Warzywo zeszklij na rozgrzanym oleju. Bułkę namocz w mleku, a następnie odciśnij. Oba składniki przełóż do dużej miski.
Do cebuli oraz bułki dodaj mięso na klopsiki w sosie koperkowym. Do składników dołóż jajko. Wszystko razem wyrób na jednolitą masę. Dopraw ją do smaku solą i pieprzem.
Z mięsa na klopsiki w sosie koperkowym uformuj niewielkie kuleczki. Do garnka wlej 3 szklanki bulionu. Kiedy będzie już gorący, włóż do niego pulpety. Gotuj je przez ok. 15 minut, obracając od czasu do czasu.
Klopsiki wyjmij z garnka łyżką cedzakową. W osobnej miseczce rozrób śmietanę razem z mąką. Mieszankę zahartuj chochlą wywaru z gotowania pulpetów. Całość jeszcze raz wymieszaj.
Koperek drobno posiekaj i dorzuć do wywaru. Gotuj przez ok. 5 minut. Następnie do garnka wlej zawiesinę ze śmietany i mąki. Wymieszaj, doprowadź do zagotowania i w razie potrzeby dopraw do smaku.
Mięso ponownie przełóż do garnka. Podgrzewaj przez chwilę całą potrawę. Klopsiki w sosie koperkowym podawaj z ziemniakami i ulubioną surówką. Smakują wyśmienicie zarówno od razu po przyrządzeniu, jak i odgrzane kolejnego dnia. Pyszne klopsiki to idealny dodatek do uwielbianej zupy. Tak podane pulpeciki przypomną smak wakacji.