Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zupa cytrynowa - prosty przepis i mistrzowski efekt
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 29.12.2021 01:00

Zupa cytrynowa - prosty przepis i mistrzowski efekt

zupa cytrynowa - prosty przepis
canva/minadezhda

Szukasz pomysłu na oryginalną, prostą i lekką zupę? Ugotuj grecką zupę cytrynową na wywarze warzywnym z ryżem, a cała rodzina będzie zachwycona jej orzeźwiającym smakiem, pięknym zapachem i apetycznym wyglądem. Poznaj prosty przepis na zupę cytrynową.

Zupa cytrynowa to tradycyjna zupa grecka. Jest świeża, lekka i aromatyczna, w sam raz na gorące, letnie popołudnia. Zupa jest sycącym i jednocześnie orzeźwiającym daniem, które przygotujesz z kilku prostych składników. Zupę możesz również ugotować na udku drobiowym, osobiście wolę jednak jej smak w wersji wegetariańskiej.

Zupa jest prawdziwą bombą witaminową i pełnowartościowym posiłkiem. Ryż i żółtka to źródło węglowodanów i białka. Warzywa rosołowe dostarczają niezbędnych witamin i minerałów, cytryna natomiast to bogactwo witaminy C, która wzmacnia odporność, opóźnia procesy starzenia i pozytywnie wpływa na cały układ krwionośny.

Z cytryną przygotujesz wiele smacznych i orzeźwiających dań i deserów. Przygotuj risotto cytrynowe z łososiem oraz upiecz tort cytrynowy z bezą dla całej rodziny, a wszyscy będą zachwyceni.

Prosty przepis na zupę cytrynową

Składniki na 4 porcje:

  • cytryna

  • korzeń pietruszki

  • marchewka

  • łyżka posiekanej natki pietruszki

  • cebula biała

  • żółtko

  • 4 łyżki śmietany

  • kawałek selera

  • sól, pieprz ziołowy

  • kostka rosołowa drobiowa lub warzywna

  • 2 torebki ryżu jaśminowego

Jak zrobić zupę cytrynową?

Marchewkę, seler i korzeń pietruszki włóż do garnka, dodaj podpieczoną na gazie lub suchej patelni cebulę, kotkę rosołową, zalej 1,5 l wody i gotuj na wolnym ogniu przez około godzinę, do powstania bulionu warzywnego. Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją.

Cytryny

Do wywaru wlej sok wyciśnięty z całej cytryny, żółtka wymieszaj ze śmietaną i delikatnie dolewaj do zupy, stale mieszając. Gotuj na wolnym ogniu przez chwilę, ale nie doprowadź do wrzenia. Dopraw posiekaną natką pietruszki, solą i pieprzem do smaku. Podawaj z ryżem.