Zupa grzybowa bez mięsa
Zupa grzybowa bez mięsa to pomysł na niezwykle aromatyczne i smaczne danie w chłodne, jesienne i zimowe dni. Zupa grzybowa bez mięsnej wkładki gotowana z grzybów leśnych i warzyw rosołowych jest lekka, gęsta i bardzo pożywna. Poznaj przepis na zupę grzybową bez mięsa.
Jesień to doskonała pora na grzyby, dynie, gruszki, śliwki i wiele innych pyszności. Wykorzystaj więc sezon i ugotuj pyszną i aromatyczną zupę grzybową, takiej zupy nie ugotujesz z klasycznych pieczarek. Grzyby leśne mają ciemny kolor, głęboki smak i pachną niesamowicie już podczas krojenia, doskonale nadają się do zup i aromatycznych sosów do makaronu, mięsa, kaszy.
Zupa grzybowa bez mięsa jest lekka i rewelacyjna w smaku. Przed gotowaniem podsmaż wszystkie warzywa rosołowe na maśle, dzięki czemu wydobędziesz z nich jeszcze więcej smaku i przygotujesz bazę do wyraźnego bulionu. Pod koniec gotowania zupę zabiel śmietaną i dodaj odrobinę mąki, aby zupa nabrała kremowej konsystencji.
Leśne grzyby możesz również zamarynować lub ususzyć, aby cieszyć się ich smakiem przez cały rok. Sprawdź, jak marynować grzyby i jak je suszyć, żeby nie spleśniały.
Przepis na zupę grzybową bez mięsa
Składniki na 4-5 porcji:
750 g grzybów leśnych
2 marchewki
korzeń pietruszki
natka pietruszki
kawałek selera
duży por
2 ziela angielskie
2 liście laurowe
3 łyżki śmietany 18%
sól, pieprz
2 łyżki masła
łyżka mąki pszennej
Jak przygotować zupę grzybową bez mięsa?
Posiekaj por, pokrój marchewkę, pietruszkę i seler i podsmaż na maśle w garnku z grubym dnem, następnie oczyść grzyby, pokrój je na mniejsze kawałki i dodaj do warzyw, dopraw solą i pieprzem i smaż, aż grzyby puszczą sok.
Do garnka wlej 1,5 l wody, dodaj ziele angielskie, liście laurowe i gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut, aż wszystkie warzywa zmiękną. Odlej pół szklanki wywaru, przestudź i wymieszaj w nim śmietanę z mąką, wlej pod koniec gotowania, dokładnie wymieszaj, dopraw solą, pieprzem i od razu podawaj.