Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zupa jarzynowa z klopsikami. Przepis krok po kroku na przepyszny obiad
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 07.03.2022 01:00

Zupa jarzynowa z klopsikami. Przepis krok po kroku na przepyszny obiad

Zupa jarzynowa z klopsikami
canva/iko636

Zupa jarzynowa z klopsikami to pomysł na pyszną i pożywną zupę dla całej rodziny. Aromatyczny wywar z brukselką, kalafiorem, groszkiem, innymi warzywami i klopsikami z mięsa mielonego to prawdziwa uczta dla każdego smakosza. Poznaj przepis na zupę jarzynową z klopsikami.

Uwielbiam jarzynową w każdej postaci. Niezależnie od tego, jakie warzywa dodam do zupy, danie zawsze jest bardzo aromatyczne, smaczne i rozgrzewające. Do zupy jarzynowej często dodaję warzywa świeże i mrożone, które mam w lodówce. Zupa warzywna to świetny sposób na wykorzystanie warzyw w pełni, dzięki czemu nic się nie marnuje.

Zupę jarzynową doprawiam sosem sojowym, pieprzem, świeżym koperkiem i ziołami prowansalskimi, rezygnuję z soli. Sos sojowy jest równie słony, a dodatkowo wzmacnia smak dania. Zupa z klopsikami to świetny pomysł na połączenie aromatycznego wywaru i delikatnego, soczystego mięsa, musisz jej spróbować.

Z klopsikami ugotujesz również inne zupy, możesz dodać je do pomidorowej lub rosołu, będzie pysznie. Mięso mielone świetnie pasuje również do zupy serowej- tu poznasz przepis na zupę serową z klopsikami, jest prosta i pyszna.

Przepis na zupę jarzynową z klopsikami

Składniki na zupę jarzynową:

  • 2 marchewki

  • korzeń pietruszki

  • białą część pora

  • 3 ziemniaki

  • pół szklanki groszku

  • garść małych różyczek kalafiora

  • kilka brukselek

  • koperek

  • sos sojowy, pieprz

  • zioła prowansalskie do smaku

  • liść laurowy

Składniki na klopsiki:

  • 400 g mięsa mielone

  • cebula

  • łyżka bułki tartej

  • jajko

  • łyżeczka ziół prowansalskich

  • pół łyżeczki soli, pieprz

  • olej roślinny

Jak ugotować zupę jarzynową z klopsikami?

Marchew, korzeń pietruszki pokrój w kostkę, por posiekaj i włóż do garnka, warzywa zalej wodą, dodaj liść laurowy, łyżeczkę sosu sojowego, pieprz i gotuj na wolnym ogniu do miękkości.

W tym czasie zrób klopsiki: mięso mielone wymieszaj z bułką tartą, startą na tarce cebulą, jajkiem, dodaj sól, pieprz, zioła prowansalskie. Z masy uformuj małe klopsiki i obsmaż je na oleju na złoty kolor, następnie przełóż na ręcznik papierowy, żeby oddały nadmiar tłuszczu.

Obsmażanie klopsików

Źródło zdjęcia: canva/planet_fox Pokrój w kostkę ziemniaki. Gdy włoszczyzna będzie miękka, dodaj do zupy ziemniaki, brukselkę, kalafiora, groszek, oprósz koperkiem i gotuj na wolnym ogniu kolejne 15 minut. Po tym czasie zupę dopraw do smaku sosem sojowym, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Do zupy włóż klopsiki i gotuj jeszcze 10 minut, smacznego.

Tagi: Obiad Danie Zupa