Zupa krem z dyni według przepisu Magdy Gessler. Pieczony dodatek cudownie podkręca smak
Dynia króluje obecnie w polskich kuchniach, gdzie możemy wykorzystać ją na wiele różnych sposobów. My proponujemy dziś zupę krem z dyni Magdy Gessler. Niebanalny dodatek gruszki i sera Gruyere sprawia, że ta zupa jest niepodobna do żadnej innej, którą jedliście do tej pory.
Rozgrzewająca zupa krem z dyni Magdy Gessler, poza owocowym bonusem, zawiera także pomidory, które lekkim kwaskowatym smakiem uzupełniają dyniowa słodycz. Intensywny ser pleśniowy idealnie dopełnia aromatu całości.
Przepis na niezwykłą zupę krem z dyni Magdy Gessler
Składniki:
1 średnia dynia (ok. 1 kg po obraniu)
0,5 kg świeżych pomidorów
1 puszka pomidorów
4 dojrzałe gruszki
1 duża cebula
200 ml słodkiej śmietanki 30%
200 g sera Gruyere
mielone chili
mielone ziele angielskie
Zupa krem z dyni Magdy Gessler krok po kroku
Przepis Magdy Gessler, na ten jesienny specjał, znamy z portalu Dzień Dobry TVN. Warzywo na zupę krem z dyni Magdy Gessler obierz ze skórki, a następnie usuń nasiona. Uzyskany czysty miąższ pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę obierz, pokrój w pióra i podsmaż na oliwie razem z dynią.
Świeże pomidory umyj i pozbaw je szypułek. Pokrój je na mniejsze cząstki i dodaj podsmażonych składników na zupę krem z dyni Magdy Gessler. Na koniec dołóż do całości także rozdrobnione pomidory z puszki wraz z sokiem.
Zawartość patelni zalej wodą tak, aby przykryła wszystkie warzywa na zupę krem z dyni Magdy Gessler. Patelnię przykryj i pozostaw na małej mocy palnika. Duś do momentu, aż warzywa staną się miękkie.
Ser Gruyere do zupy krem z dyni Magdy Gessler zetrzyj na grubej tarce. Gruszki obierz, przekrój na 4 części i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz owoce przez ok. 10 minut.
Uduszone do miękkości warzywa zblenduj na gładką masę. Następnie do zupy krem z dyni Magdy Gessler dodaj śmietankę. Całość dopraw solą, pieprzem, zielem angielskim i zmielonym chili. Na koniec dołóż do zupy starty ser i mieszaj całość do momentu, aż ten całkowicie się rozpuści.
Gotową zupę krem z dyni Magdy Gessler podawaj z kawałkiem upieczonej gruszki. Wierzch zupy ozdób kleksem kwaśnej śmietany i świeżo mielonym pieprzem. Krem z dyni wyśmienicie będzie smakował także odgrzany następnego dnia. Zupa dyniowa świetnie komponuje się z orientalnym curry. Parmezanowe grzanki to wyśmienity dodatek do gładkiego warzywnego kremu.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Zaskakująca szarlotka z antonówką. Swój smak zawdzięcza 1 nietypowemu składnikowi
Maślankowe ciasto na pierogi z 2 składników. Łatwiej zrobić się go nie da
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama
Źródło: dziendobry.tvn