Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zupa krem z dyni według przepisu Magdy Gessler. Pieczony dodatek cudownie podkręca smak
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 12.10.2022 20:14

Zupa krem z dyni według przepisu Magdy Gessler. Pieczony dodatek cudownie podkręca smak

zupa krem z dyni Magdy Gessler
Canva / memo84; TRICOLORS / East News

Dynia króluje obecnie w polskich kuchniach, gdzie możemy wykorzystać ją na wiele różnych sposobów. My proponujemy dziś zupę krem z dyni Magdy Gessler. Niebanalny dodatek gruszki i sera Gruyere sprawia, że ta zupa jest niepodobna do żadnej innej, którą jedliście do tej pory.

Rozgrzewająca zupa krem z dyni Magdy Gessler, poza owocowym bonusem, zawiera także pomidory, które lekkim kwaskowatym smakiem uzupełniają dyniowa słodycz. Intensywny ser pleśniowy idealnie dopełnia aromatu całości.

Przepis na niezwykłą zupę krem z dyni Magdy Gessler

Składniki:

  • 1 średnia dynia (ok. 1 kg po obraniu)

  • 0,5 kg świeżych pomidorów

  • 1 puszka pomidorów

  • 4 dojrzałe gruszki

  • 1 duża cebula

  • 200 ml słodkiej śmietanki 30%

  • 200 g sera Gruyere

  • mielone chili

  • mielone ziele angielskie

Zupa krem z dyni Magdy Gessler krok po kroku

Przepis Magdy Gessler, na ten jesienny specjał, znamy z portalu Dzień Dobry TVN. Warzywo na zupę krem z dyni Magdy Gessler obierz ze skórki, a następnie usuń nasiona. Uzyskany czysty miąższ pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę obierz, pokrój w pióra i podsmaż na oliwie razem z dynią.

Świeże pomidory umyj i pozbaw je szypułek. Pokrój je na mniejsze cząstki i dodaj podsmażonych składników na zupę krem z dyni Magdy Gessler. Na koniec dołóż do całości także rozdrobnione pomidory z puszki wraz z sokiem.

Zawartość patelni zalej wodą tak, aby przykryła wszystkie warzywa na zupę krem z dyni Magdy Gessler. Patelnię przykryj i pozostaw na małej mocy palnika. Duś do momentu, aż warzywa staną się miękkie.

Ser Gruyere do zupy krem z dyni Magdy Gessler zetrzyj na grubej tarce. Gruszki obierz, przekrój na 4 części i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz owoce przez ok. 10 minut.

Uduszone do miękkości warzywa zblenduj na gładką masę. Następnie do zupy krem z dyni Magdy Gessler dodaj śmietankę. Całość dopraw solą, pieprzem, zielem angielskim i zmielonym chili. Na koniec dołóż do zupy starty ser i mieszaj całość do momentu, aż ten całkowicie się rozpuści.

Gotową zupę krem z dyni Magdy Gessler podawaj z kawałkiem upieczonej gruszki. Wierzch zupy ozdób kleksem kwaśnej śmietany i świeżo mielonym pieprzem. Krem z dyni wyśmienicie będzie smakował także odgrzany następnego dnia. Zupa dyniowa świetnie komponuje się z orientalnym curry. Parmezanowe grzanki to wyśmienity dodatek do gładkiego warzywnego kremu.

Canva / olgakr
Canva / olgakr

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: dziendobry.tvn