Smakosze.pl
Zupa meksykańska

alexandragl1, Getty Images

Przepis na zupę meksykańską

9 Marca 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Zupa meksykańska jest doskonałą propozycją na obiad, jeśli nie chce się brudzić zbyt wiele garnków. Co więcej, dzięki dużej sytości i rozgrzewającym właściwościom, świetnie sprawdzi się w czasie zimnych tygodni. Przepis jest obszerny, jednak spos&o

Zupa meksykańska podczas gotowania wypełnia całe mieszkanie niesamowitym zapachem, które przywołuje każdego domownika do kuchni. Gdy podasz ją do stołu zaskoczysz się reakcją swoich ukochanych - szybko pochłoną swoje porcję i będą chcieli kolejną dokładkę.

Kuchnia meksykańska znana jest z ostrych smaków okraszonych bogatym aromatem korzennych przypraw. Dodatkowo obecność odrobiny sera sprawia, że nawet najbardziej wygłodniały smakosz naje się po maksymalnie dwóch miskach.

Zupa meksykańska o pysznym smaku

Kolejnym ogromnym atutem jest czas, w jakim można ją przygotować. Większość zup należy gotować przez wiele godzin, aby wyciągnąć z warzyw, przypraw i mięsa wszystkie potrzebne komponenty smakowe i odżywcze. Poniższe danie można jednak zrobić w mniej niż 60 minut. 

W tej wersji zupy użyto jedynie odrobinę chili, jednak jeśli ktoś woli ostrzejsze i bardziej rozgrzewające jedzenie, z powodzeniem może dodać więcej ostrej papryczki. Świetnie pasują również wszelkie ostre sosy, takie jak tabasco czy sriracha. 

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym wyjawiamy najprostszą recepturę na najłatwiejszy biszkopt. W tym tekście z kolei tłumaczymy jak przygotować wspaniały specyfik na lepszy i zdrowszy sen. 

Przepis na zupę meksykańską

Składniki: 

  • 500 gramów mielonej wołowiny

  • 4 łyżki oleju

  • 1 cebula

  • 3 ząbki czosnku

  • 1 papryka czerwona

  • 1 puszka pomidorów

  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego

  • 1 litr bulionu

  • 1 puszka fasoli

  • 1 puszka kukurydzy

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku

  • 1 łyżeczka oregano

  • 1 łyżeczka kminu

  • pół łyżeczki chili w proszku

  • 2 łyżki cukru

  • sól

  • pieprz

  • natka pietruszki

  • mozzarella

Zacznij od pokrojenia cebuli i czosnku w drobną kostkę. Do garnka wlej olej, rozgrzej go i wrzuć nań cebula z czosnkiem. Podsmażaj je, aż cebula się zeszkli. Następnie dodaj do nich mięso i smaż, aż stanie się brązowe. Dodaj przyprawy (papryka słodka, oregano, kmin, chili oraz sól i pieprz do smaku). 

Po 5 minutach dodaj do mięsa i reszty składników koncentrat pomidorowy ciągle smażąc. Po 3 minutach wlej pomidory i duś pod przykryciem. Paprykę umyj, pozbaw gniazda nasiennego i pokrój w kostkę. Dodaj ją do zawartości garnka. 

Wlej bulion do garnka, dopraw cukrem i dokładnie wymieszaj. Wrzuć odsączone z zalewy kukurydzę oraz fasolę. Gotuj zupę przez 20 minut. Przed podaniem, posyp wierzch zupy w miskach startym serem oraz siekaną pietruszką. Smacznego. 

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kulinarneprzeboje.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Podobne artykuły

Ogórki w wyjątkowej odsłonie

Przepisy

Przepis na chrupiące ogórki w zalewie miodowej

Czytaj więcej >
Ogórki kiszone w przepysznym wydaniu

Przepisy

Jak kisić ogórki, żeby wyszły twarde i jędrne?

Czytaj więcej >
Ogórki kiszone w przepysznej odsłonie

Przepisy

Sprawdzony przepis na kultową sałatkę szwedzką

Czytaj więcej >

Przepisy

Obłędne ogórki w zalewie gyros

Czytaj więcej >
Pieczone kotlety schabowe

Przepisy

Prosty sposób na kotlety schabowe z piekarnika z chrupiącą panierką

Czytaj więcej >

Przepisy

Niezwykły przepis na tradycyjne czarne kluski

Czytaj więcej >