Zupa meksykańska
alexandragl1, Getty Images

Przepis na zupę meksykańską

Zupa meksykańska jest doskonałą propozycją na obiad, jeśli nie chce się brudzić zbyt wiele garnków. Co więcej, dzięki dużej sytości i rozgrzewającym właściwościom, świetnie sprawdzi się w czasie zimnych tygodni. Przepis jest obszerny, jednak sposób wykonania banalnie prosty, więc każdy może spróbować go wykonać.

Zupa meksykańska podczas gotowania wypełnia całe mieszkanie niesamowitym zapachem, które przywołuje każdego domownika do kuchni. Gdy podasz ją do stołu zaskoczysz się reakcją swoich ukochanych - szybko pochłoną swoje porcję i będą chcieli kolejną dokładkę.

Kuchnia meksykańska znana jest z ostrych smaków okraszonych bogatym aromatem korzennych przypraw. Dodatkowo obecność odrobiny sera sprawia, że nawet najbardziej wygłodniały smakosz naje się po maksymalnie dwóch miskach.

Zupa meksykańska o pysznym smaku

Kolejnym ogromnym atutem jest czas, w jakim można ją przygotować. Większość zup należy gotować przez wiele godzin, aby wyciągnąć z warzyw, przypraw i mięsa wszystkie potrzebne komponenty smakowe i odżywcze. Poniższe danie można jednak zrobić w mniej niż 60 minut.

W tej wersji zupy użyto jedynie odrobinę chili, jednak jeśli ktoś woli ostrzejsze i bardziej rozgrzewające jedzenie, z powodzeniem może dodać więcej ostrej papryczki. Świetnie pasują również wszelkie ostre sosy, takie jak tabasco czy sriracha.

Banalnie prosty sposób na rozbicie skorupki jajka na dwie częściBanalnie prosty sposób na rozbicie skorupki jajka na dwie częściCzytaj dalej

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym wyjawiamy najprostszą recepturę na najłatwiejszy biszkopt. W tym tekście z kolei tłumaczymy jak przygotować wspaniały specyfik na lepszy i zdrowszy sen.

Przepis na zupę meksykańską

Składniki:

  • 500 gramów mielonej wołowiny
  • 4 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 papryka czerwona
  • 1 puszka pomidorów
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 litr bulionu
  • 1 puszka fasoli
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka kminu
  • pół łyżeczki chili w proszku
  • 2 łyżki cukru
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki
  • mozzarella

Zacznij od pokrojenia cebuli i czosnku w drobną kostkę. Do garnka wlej olej, rozgrzej go i wrzuć nań cebula z czosnkiem. Podsmażaj je, aż cebula się zeszkli. Następnie dodaj do nich mięso i smaż, aż stanie się brązowe. Dodaj przyprawy (papryka słodka, oregano, kmin, chili oraz sól i pieprz do smaku).

Po 5 minutach dodaj do mięsa i reszty składników koncentrat pomidorowy ciągle smażąc. Po 3 minutach wlej pomidory i duś pod przykryciem. Paprykę umyj, pozbaw gniazda nasiennego i pokrój w kostkę. Dodaj ją do zawartości garnka.

Wlej bulion do garnka, dopraw cukrem i dokładnie wymieszaj. Wrzuć odsączone z zalewy kukurydzę oraz fasolę. Gotuj zupę przez 20 minut. Przed podaniem, posyp wierzch zupy w miskach startym serem oraz siekaną pietruszką. Smacznego.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kulinarneprzeboje.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł