Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zupa pieczarkowa z grzankami
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 09.12.2021 01:00

Zupa pieczarkowa z grzankami

Zupa pieczarkowa z grzankami
canva/Mizina

Zupa pieczarkowa z grzankami to pomysł na szybki obiad dla całej rodziny. Zupę krem ugotuj z serkami topionymi, tymiankiem i podaj je z grzankami, a danie błyskawicznie zniknie z talerzy. Zupa jest bardzo smaczna, aromatyczna i pożywna. Poznaj przepis na zupę pieczarkową z grzankami.

Zupa pieczarkowa z grzankami jest aromatyczną, sycącą i rozgrzewającą zupą, idealną na obiad lub kolację w mroźne i deszczowe dni. Serek topiony zagęszcza krem i nadaje jej delikatnego, śmietanowego smaku. Zupa krem pieczarkowa posmakuje wszystkim, a przygotowanie, razem z grzankami, zajmie Ci nie więcej jak 35-40 minut.

Zupę krem ugotuj z dodatkiem suszonego tymianku, ponieważ podobnie jak natka pietruszki, dobrze łączy się pieczarkami i sprawia, że smak całej zupy jest jeszcze głębszy. Do zupy upiecz domowe grzanki, są proste w przygotowaniu i również świetnie łączą się z kremem.

Pieczarki są grzybami hodowlanymi, dostępnymi przez cały rok. Po usmażeniu zyskują głęboki smak i aromat i są tak uniwersalne, że przygotujesz z nich wiele smacznych dań i przetworów. Aromatyczne sosy do mięs, ryb, kasz i makaronów, grzanki, jajecznicę. Pieczarki dodaj również do gołąbków zawijanych lub pierogów z kapustą, a ich smak zachwyci każdego.

Przepis na zupę pieczarkową z grzankami

Składniki na 4-5 porcji:

  • 500 g pieczarek

  • cebula

  • 2 łyżki masła

  • 200 g sera topionego

  • łyżeczka suszonego tymianku

  • mała bagietka pszenna

  • oliwa z oliwek do skropienia pieczywa

  • sól, pieprz

Jak przygotować zupę pieczarkową z grzankami?

Pieczarki umyj, osusz i pokrój w paski, posiekaj cebulę. W garnku z grubym dnem zeszklij na maśle cebulę, następnie dodaj pieczarki, dopraw solą, pieprzem i tymiankiem i smaż na małym ogniu przez 10-15 minut.

Do garnka wlej 1,5 l wody, dodaj ser topiony i gotuj kolejne 15 minut, aż serki się roztopią, a cały wywar zagotuje. Nastaw piekarnik na 200 stopni C z grzaniem góra-dół, wyłóż blachę papierem do pieczenia, bagietkę pokrój na małe kromki, skrop oliwą i piecz 10 minut.

Pieczarki z tymiankiem

Wyjmij gotowe grzanki z piekarnika, pokrój je w kostkę i wyłóż na talerze. Całą zupę zblenduj na gładki krem, dopraw do smaku solą i pieprzem. Zupę wlej na grzanki i od razu podawaj.

Tagi: Obiad Zupa Grzyby