Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zaskakująca w smaku wyjątkowa zupa rybna Ewy Wachowicz
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 05.02.2022 01:00

Zaskakująca w smaku wyjątkowa zupa rybna Ewy Wachowicz

Zupa rybna Ewy Wachowicz
canva/deineka

Zupa rybna Ewy Wachowicz pomysł na pożywną i bardzo aromatyczną zupę z karpia i sandacza. Bulion rybny gotowany z włoszczyzną i papryką ma świetny, pełny smak, a natka pietruszki sprawia, że zupa jest również lekka i świeża. Poznaj przepis na zupę rybną Ewy Wachowicz.

Jeśli szukasz pomysłu na aromatyczną zupę rybną, to ten przepis jest właśnie dla Ciebie. Zupa jest najsmaczniejsza, kiedy ugotujesz wcześniej bulion rybny z dwóch lub więcej rodzajów ryb. Bulion gotowany z włoszczyzną do rosołu ma pełny smak i jest świetną bazą do naszej zupy.

Zupa rybna Ewy Wachowicz to zupa z kawałkami sandacza i karpia, a także z papryką czerwoną, żółtą i papryczką chili (jeśli nie lubisz ostrych dań, pomiń papryczkę w przepisie) Zupę dopraw papryką słodką mieloną, solą i pieprzem.

Danie podaj z świeżą bagietką lub pieczywem i cytryną pokrojoną w ćwiartki. Pamiętaj, żeby odcedzić bulion po gotowaniu i wyjąć z niego kawałki ryb, na których się gotował, żeby nie był mętny. Mięso rybie dodaj do zupy pod sam koniec gotowania całego dania, ryby są bardzo delikatne, a długie gotowanie sprawi, że rozlecą się w zupie.

Jeśli masz ochotę na danie główne z rybą- tu poznasz przepis na wyśmienitego sandacza w papilotach na puree z groszku zielonego. Pieczony sandacz nie ma sobie równych.

Przepis na zupę rybną Ewy Wachowicz

Składniki na 5-6 porcji:

  • karp

  • sandacz

  • duża cebula czerwona

  • 2 duże papryki czerwone

  • 2 papryki żółte

  • pół papryczki chili (opcjonalnie)

  • średnia marchewka

  • korzeń pietruszki

  • natka pietruszki

  • 2 liście laurowe

  • 3 ziarna ziela angielskiego

  • 2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej

  • sól, pieprz

  • oliwa z oliwek

Jak zrobić zupę rybną Ewy Wachowicz?

Wypatroszone ryby pokrój tak, aby oddzielić mięso od kości. Głowy, ogony, kręgosłupy włóż do garnka, dodaj całą cebulę, marchewkę, korzeń pietruszki, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, wlej wodę i gotuj pod przykryciem na wolnym przez 1,5 godziny od momentu zagotowania.

W tym czasie papryki pokrój w kostkę i podsmaż na oliwie z papryką słodką mieloną. Gdy bulion się ugotuje, przecedź go przez sito, żeby był klarowny i pozbawiony kawałków ryb, ugotowaną marchewkę i pietruszkę pokrój w kostkę i dodaj do zupy.

Papryka żółta i czerwona na desce

Źródło zdjęcia: canva/carlotoffolo Dodaj również podsmażone papryki i gotuj 10 minut, następnie dodaj pokrojone mięso z karpia i sandacza i gotuj jeszcze 15 minut na wolnym ogniu. Zupę solidnie oprósz posiekaną natką pietruszki, dopraw do smaku solą, pieprzem, mieloną papryką.