Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Aromatyczne, zachwycające mielone z górą pietruszki i koperku
Adam Moskal
Adam Moskal 25.03.2022 23:41

Aromatyczne, zachwycające mielone z górą pietruszki i koperku

Kotlety mielone
canva/CCat82, Getty Images

Niektórzy z pewnością łapią się na tęsknocie za latem, ciepłymi promieniami słońca i świeżych, orzeźwiających smakach - takich, jak w poniższych kotletach mielonych z koperkiem i pietruszką. Taki pomysł na obiad sprawdzi się wtedy, kiedy domownicy mają ochotę na odmianę od zimowych sezonowych potraw. Kotlety podaj z ziemniakami i ulubioną surówką.

Kotlety mielone z koperkiem i pietruszką mają wyjątkowo intensywny ziołowy smak, którego w zimowych potrawach mocno brakuje. Siadając do takiego obiadu, można się poczuć tak, jakby było lato. Obowiązkowo z zapasów wyciągnij kompot, który świetnie będzie komponował się z posiłkiem.

Podstawą dobrych mielonych jest oczywiście mięso najwyższej jakości, dlatego eksperci odradzają kupowanie zmielonej wieprzowiny w sklepie. Dla pewności zalecamy własnoręczne mielenie lub poproszenie sprzedawcy o zmielenie przed kupnem - dzięki temu dokładnie wiemy, co się w nim znajduje.

Przepis na kotlety mielone z koperkiem i pietruszką

Składniki:

  • 700 g łopatki wieprzowej

  • 2 cebule

  • 5 ząbków czosnku

  • 1 jajko

  • 1 sucha bułka

  • szklanka mleka

  • pęczek koperku

  • pęczek pietruszki

  • olej

  • sól

  • pieprz

  • bułka tarta

Zacznij od zalania suchej bułki mlekiem. Mięso oczyść z błon i pokrój je na mniejsze kawałki. Zmiel je bezpośrednio do miski. Odciśnij czerstwą bułkę z mleka i dodaj ją do mięsa. Cebule obierz, posiekaj w kostkę i podsmaż do zeszklenia. Odstaw ją do ostudzenia.

Do mięsa wrzuć cebulę, siekany czosnek, jajko, dopraw je solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem, świeżo siekane zioła i dokładnie całość wymieszaj dłońmi. Z masy uformuj kotlety. Żeby nie przyklejała się do dłoni, zwilż skórę zimną wodą.

Każdy kotlet obtocz w bułce tartej. Na patelni rozgrzej olej i smaż na nim kotlety z każdej strony na złoty kolor. Po zdjęciu z ognia przełóż mielone na ręcznik kuchenny, który wyciągnie nadmiar tłuszczu. Podawaj od razu po odsączeniu. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić idealnego burgera wołowego. Ten tekst pokazuje, dlaczego warto kłaść kostkę lodu na grillowane mięso.

Kotlety mielone z ziołami

Źródło zdjęcia: canva/Yana Gayvoronskaya

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: swojskiejedzenie.blogspot.com

Zapraszamy na nasz Instagram