Dodajesz sól do ziemniaków? Zapomnij. Jest znacznie lepszy patent. 1 dodatek nada im cudownego aromatu
Gotowane ziemniaki już wam nie smakują tak bardzo, jak kiedyś? Dodajcie do nich nieco czosnku, a staną się wyraziste i aromatyczne. Pyszny obiadowy dodatek przygotujecie szybko i niemalże bez wysiłku. Spróbujcie koniecznie — wasi bliscy będą zachwyceni.
Ziemniaki najczęściej podaje się z koperkiem. Poza sezonem letnim jednak i ten dodatek bywa pomijany. Bez dodatków niestety potrafią wyjść bez wyrazu. Połączenie ugotowanych bulw z czosnkiem nie tylko sprawi, że nabiorą charakteru, ale też pomoże wesprzeć odporność. Skusicie się?
Przepis na aromatyczne ziemniaki z wody
Składniki:
500 g ziemniaków
5 ząbków czosnku
szczypta soli
świeżo zmielony pieprz (opcjonalnie)
oliwa z oliwek lub masło klarowane
Jak przyrządzić aromatyczne ziemniaki? Dodajcie trochę czosnku, a będą pyszne
Ziemniaki obieramy i myjemy. Kroimy je w kostkę i gotujemy w wodzie ze szczyptą soli. Gdy będą miękkie, starannie odcedzamy i odparowujemy nadmiar płynu. Tłuczemy je lub rozgniatamy przy pomocy praski.
Dodajemy rozdrobniony czosnek oraz oliwę lub masło klarowane wedle uznania. Polecamy rozpocząć od wmieszania jednej łyżki tłuszczu i spróbować przed dodaniem większej porcji. Na koniec doprawiamy warzywo pieprzem, jeśli mamy ochotę. Ziemniaki podajemy do obiadu.
Wskazówka: jeżeli chcecie, by wasze ziemniaki były jeszcze bardziej aromatyczne, po ugotowaniu podpieczcie je wraz z czosnkiem, oliwą z oliwek i rozmarynem przez 10 minut w 180 stopniach Celsjusza. Po połączeniu będą fantastyczne.
Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na ziemniaki. Spróbujcie wersji pieczonej z wędzoną papryką. Być może też skusi was znakomita zapiekanka z dodatkiem pieczarek i mięsa mielonego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Efektowne ciasto bez pieczenia "Jajko sadzone". Prosty, pyszny deser dla całej rodziny
Przenigdy nie wyrzucaj obierków z ziemniaków. Wykorzystasz je w zaskakujący sposób
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama