Ile kosztuje obiad w restauracji Okrasy? Ceny dań zaskakują
Karol Okrasa słynie z pysznych dań. Przysmaki wychodzące wprost z jego kuchni do najtańszych jednak nie należą. Sprawdziliśmy, ile trzeba zapłacić za obiad u znanego kucharza. Nie każdy będzie mógł sobie pozwolić.
Cena obiadu u Karola Okrasy zaskakuje
W restauracji Platter zlokalizowanej w warszawskim Hotelu InterContinental za posiłek zapłacimy sporo. Danie główne, które stanowić może gicz jagnięcia z dodatkami, risotto dyniowe lub ryba dnia zapłacimy aż 99 złotych.
Bardziej głodni mogą mieć ochotę zjeść jeszcze zupę. Danie będzie nas jednak kosztowało dodatkowe 42 złote. W tej cenie wybierać możemy pomiędzy zupą rybną oraz grzybową sporządzoną na zakwasie z kapusty kiszonej.
Jeśli, nie są to nasze ulubione smaki, niestety pozostaje spróbować przystawki — matjasów, wołowego carpaccio lub buraków z serem kozim. Ich cena to jednak aż 65 złotych.
Ile jajek można zjeść dziennie? W końcu podano liczbęCo jeszcze znajdziemy w karcie?
Oprócz wymienionych pozycji u kucharza można zamówić antrykot wołowy z dodatkami. Za 100 g każde mięsa jednak zapłacimy aż 69 zł. Taka sama porcja dodatków będzie kosztować 22 złote, a do wyboru mamy podlaskie frytki, ziemniaczki z ogniska szpinak maślany z grzybami lub chrupiące warzywa.
Można zatem szybko policzyć, że dania skomponowane z wołowiną wcale nie będą tańsze niż wcześniej wspomniane pozycje obiadowe. Trudno też mówić o tym, by osoby unikające mięsa w diecie miały jakikolwiek wybór. Zaledwie jedna z przystawek — buraki z kozim serem — i risotto nie mają ich wprost wymienionych w składzie.
Czy warto zjeść u Karola Okrasy?
Jeżeli mamy ochotę posmakować wyszukanych i dobrze skomponowanych dań kuchni polskiej, wizyta może być dobrym pomysłem. Warunkiem jest jednak brak wykluczeń w diecie. Po opisach zamieszczonych w menu trudno bowiem ustalić, czy dania na pewno nie zawierają alergenów. Brak też zupełnie pozycji w pełni roślinnych.
Na naszej stronie znajdziecie sprawdzone przepisy od Karola Okrasy. Szczególnie polecamy znakomitą kaczkę w wykonaniu kucharza. Być może spodoba wam się też prosty patent na wyborną zupę szczawiową.
Źródło: platter