Smakosze.pl

canva/Anna Tis, Pexels ; IG/ karolokrasa

Ile kosztuje obiad w restauracji Okrasy? Ceny dań zaskakują

18 Marca 2023

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Karol Okrasa słynie z pysznych dań. Przysmaki wychodzące wprost z jego kuchni do najtańszych jednak nie należą. Sprawdziliśmy, ile trzeba zapłacić za obiad u znanego kucharza. Nie każdy będzie mógł sobie pozwolić.
 

Cena obiadu u Karola Okrasy zaskakuje

W restauracji Platter zlokalizowanej w warszawskim Hotelu InterContinental za posiłek zapłacimy sporo. Danie główne, które stanowić może gicz jagnięcia z dodatkami, risotto dyniowe lub ryba dnia zapłacimy aż 99 złotych.

Bardziej głodni mogą mieć ochotę zjeść jeszcze zupę. Danie będzie nas jednak kosztowało dodatkowe 42 złote. W tej cenie wybierać możemy pomiędzy zupą rybną oraz grzybową sporządzoną na zakwasie z kapusty kiszonej.

Jeśli, nie są to nasze ulubione smaki, niestety pozostaje spróbować przystawki — matjasów, wołowego carpaccio lub buraków z serem kozim. Ich cena to jednak aż 65 złotych.

Jedno jajko dziennie jest bezpieczne

Ile jajek można zjeść dziennie? W końcu podano liczbę

CZYTAJ DALEJ

Co jeszcze znajdziemy w karcie?

Oprócz wymienionych pozycji u kucharza można zamówić antrykot wołowy z dodatkami. Za 100 g każde mięsa jednak zapłacimy aż 69 zł. Taka sama porcja dodatków będzie kosztować 22 złote, a do wyboru mamy podlaskie frytki, ziemniaczki z ogniska szpinak maślany z grzybami lub chrupiące warzywa.

Można zatem szybko policzyć, że dania skomponowane z wołowiną wcale nie będą tańsze niż wcześniej wspomniane pozycje obiadowe. Trudno też mówić o tym, by osoby unikające mięsa w diecie miały jakikolwiek wybór. Zaledwie jedna z przystawek — buraki z kozim serem — i risotto nie mają ich wprost wymienionych w składzie.

Czy warto zjeść u Karola Okrasy?

Jeżeli mamy ochotę posmakować wyszukanych i dobrze skomponowanych dań kuchni polskiej, wizyta może być dobrym pomysłem. Warunkiem jest jednak brak wykluczeń w diecie. Po opisach zamieszczonych w menu trudno bowiem ustalić, czy dania na pewno nie zawierają alergenów. Brak też zupełnie pozycji w pełni roślinnych.

Na naszej stronie znajdziecie sprawdzone przepisy od Karola Okrasy. Szczególnie polecamy znakomitą kaczkę w wykonaniu kucharza. Być może spodoba wam się też prosty patent na wyborną zupę szczawiową .

Restauracja Karola Okrasy serwuje nowoczesną kuchnię polską.png
canva/Dusan Stankovic

Źródło: platter

Makaron odcedzany na durszlaku

Całe życie źle odcedzałeś makaron. Ten patent bije inne na głowę

CZYTAJ DALEJ
Bosacka porównuje grejpfruty

Bosacka wzięła 2 grejpfruty i przekroiła na pół. Dała wszystkim cenną radę

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Restauracje

Poszła na lody do cukierni Stefano Terrazino. Takiej oceny nikt się nie spodziewał
Czytaj więcej >

Restauracje

Zamówił jajecznicę w „restauracji gwiazd”. W głowie się nie mieści, czego zabrakło na talerzu
Czytaj więcej >

Restauracje

Cudze chwalicie, swego nie znacie. Czyli polska żywność najlepszej jakości
Czytaj więcej >

Restauracje

Dramat w restauracji po Kuchennych Rewolucjach. Właściciel został przewieziony do szpitala
Czytaj więcej >

Restauracje

Zamówił rosół w najdroższym hotelu w Gdańsku. Po spróbowaniu zupy zamarł, od razu to poczuł
Czytaj więcej >

Restauracje

Restauracja pokazała stolik po wizycie rodziny z dziećmi. W sieci zawrzało
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Restauracje

Restauracje

Aleksandra Proch

Poszłam do restauracji na placki z grzybami. W domu przeliczyłam cenę i złapałam się za głowę
Czytaj więcej >
Restauracje

Emilia Maciejewska-Latosińska

Chajzer stawia na kulinarny biznes. Nie uwierzysz, jakie danie będzie serwował, Polacy je kochają
Czytaj więcej >
Restauracje

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Zabrała dziecko do restauracji. Slowa kelnera niemal doprowadziły ją do łez
Czytaj więcej >
Restauracje

Emilia Maciejewska-Latosińska

Poszedł do baru mlecznego na zupę i schabowego. Ceny wbiły go w ziemię. „Lekka przesada jak na bar mleczny"
Czytaj więcej >
Restauracje

Emilia Maciejewska-Latosińska

Poprosiła o zwykłą wodę z kranu w restauracji. Odpowiedź kelnerki wbiła ją w ziemię
Czytaj więcej >
Restauracje

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Zamówiła w Gdyni zupę i schabowego. Spojrzała na rachunek i nie mogła wyjść ze zdumienia
Czytaj więcej >
Restauracje

Aleksandra Proch

Poszłam do restauracji na placki z grzybami. W domu przeliczyłam cenę i złapałam się za głowę
Czytaj więcej >
Restauracje

Emilia Maciejewska-Latosińska

Chajzer stawia na kulinarny biznes. Nie uwierzysz, jakie danie będzie serwował, Polacy je kochają
Czytaj więcej >
Restauracje

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Zabrała dziecko do restauracji. Slowa kelnera niemal doprowadziły ją do łez
Czytaj więcej >
Restauracje

Emilia Maciejewska-Latosińska

Poszedł do baru mlecznego na zupę i schabowego. Ceny wbiły go w ziemię. „Lekka przesada jak na bar mleczny"
Czytaj więcej >
Restauracje

Emilia Maciejewska-Latosińska

Poprosiła o zwykłą wodę z kranu w restauracji. Odpowiedź kelnerki wbiła ją w ziemię
Czytaj więcej >
Restauracje

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Zamówiła w Gdyni zupę i schabowego. Spojrzała na rachunek i nie mogła wyjść ze zdumienia
Czytaj więcej >