Biorę kiełbasę, biorę makaron i przyrządzam niewiarygodnie pyszne danie. Dlaczego wcześniej na to nie wpadłem?
Prawdziwy włoski makaron z kiełbasą? Trudno w to uwierzyć, prawda? A jednak – wystarczy parę prostych składników, a nie tylko smak, ale i wygląd będzie nie z tej ziemi. Zaryzykuj tak jak ja i przygotuj ten obiad dla swojej rodziny.
Najlepszy obiad musi być szybki i łatwy
Czytasz, że będzie to danie z makaronu i kiełbasy i zadajesz sobie pytanie - czy on mi pokaże jak zrobić łazanki? Nic z tych rzeczy. Nie dodamy kapusty i nie będziemy robić dania, o którym pomyślałaś. Ten przepis bardzo cię zaskoczy. Pod względem smaku, a przede wszystkim też przez to, że jest szybki i łatwy w przygotowaniu.
Przepis na to danie odkryłem zupełnie przypadkiem. Sytuacja była banalna. Znajomi stwierdzili, że wpadną na obiad, bo przecież tak dobrze gotuję. A tu klops, bo w lodówce tylko kiełbasa, przecier pomidorowy i parę produktów, z których na pewno nie dałoby się zrobić nic ciekawego. Z pomocą jak zwykle przyszedł Internet.
Wystarczyło wpisać, co zrobić z kiełbasy. Wśród przepisów znalazłem jeden zaskakujący i wyglądający naprawdę smakowicie. Sprawdziłem tylko, czy mam odpowiedni makaron i gotowe. Siedząc przy stole i widząc, jak szybko porcje znikają z talerzy, zastanawiałem się, dlaczego wcześniej nie wpadłem na to genialne i proste danie.
Przepis na te wafle jest w mojej rodzinie od pokoleń. Nie ma lepszego deseruCo będzie potrzebne?
Do tego przepysznego, a zarazem szybkiego obiadu, oprócz kiełbasy i makaronu będziesz potrzebować tylko kilku składników. Niektóre produkty z listy są może nietypowe, ale tylko dzięki nim osiągniesz smak tego dania. Warto zaryzykować.
Składniki:
- 2 ząbki czosnku
- 500 g kiełbasy
- 50 g masła
- 100 ml białego wina (opcjonalnie)
- 150 m bulionu drobiowego lub warzywnego
- 20 g przecieru pomidorowego
- 400 g makaronu typu wstążki
- kilka listków szałwii
- starty parmezan
Przepisy na obiad z makaronu i kiełbasy
Zacznij od pokrojenia kiełbasy w cienkie plastry. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż kiełbasę aż się przyrumieni. Dodaj drobno posiekany czosnek, chwilkę podsmażaj. Dodaj przecier pomidory i gotuj przez 3 minuty.
W osolonej wodzie ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu. Nie rozgotuj go, do tego dania ma być al dente. Do sosu z kiełbasą wlej wino i bulion. Gotuj pod przykryciem przez 5 minut.
Na osobnej patelni rozpuść masło. Dodaj liście szałwii i podsmaż, aż staną się brązowawe. Ugotowany makaron dodaj do sosu. Wlej trochę wody, w której gotował się makaron i wymieszaj.
Makaron z sosem podawaj polany masłem z szałwią i posyp odrobiną parmezanu. Gotowe. Zobacz, jak szybko nam poszło, a jak pięknie pachnie. Sprawdź, dlaczego ksiądz odwiedził kontrowersyjny lokal oraz dowiedz się, dlaczego należy wyjmować liścia laurowego z zupy.