Błyskawiczne paszteciki z ciasta francuskiego. Zawiń, upiecz i gotowe
Martwisz się, że nie zdążysz przygotować wszystkich wigilijnych potraw? Postaw na proste przepisy i półprodukty, które ułatwią ci pracę. Jeśli masz w planach paszteciki, błyskawicznie zrobisz je z ciasta francuskiego. Wystarczy, że zawiniesz w nie przygotowany farsz i całość upieczesz. Paszteciki będą gotowe w 30 minut.
Czerwony barszcz zwykle podaje się z uszkami. Jednak doskonale smakuje też z krokietami czy pasztecikami. Jeśli chcesz więc podać proste i niebywale smaczne danie, postaw na paszteciki. Możesz je zrobić z ciasta kruchego lub drożdżowego. Jednak jeśli chcesz ułatwić sobie zadanie, postaw na gotowe ciasto francuskie. Takie paszteciki zrobisz w mig.
Nadzienie do pasztecików wigilijnych możesz zrobić z kapusty i suszonych grzybów, szpinaku czy pieczarek. My postawiliśmy na te ostatnie, bo mają bardziej tradycyjny smak niż szpinak, a są szybsze w przygotowaniu niż nadzienie z kapusty i leśnych grzybów. Farsz oczywiście możesz przygotować dzień wcześniej. Paszteciki doskonale smakują odgrzane w piekarniku.
Błyskawiczne paszteciki z ciasta francuskiego. Zawiń, upiecz i gotowe
Składniki:
1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
2 cebule
2-3 łyżki oleju
50 dag pieczarek
2 jajka
sól, pieprz
kminek, czarnuszka, gruba sól do posypania
Przygotowanie pasztecików
Cebule obierz, pokrój w kostkę, przesmaż, mieszając. Smaż dalej, aż się zeszkli. Pieczarki oczyść, opłucz, osusz. Pokrój w plasterki lub zetrzyj na dużych oczkach.
Rozdrobnione pieczarki dodaj do cebuli, przesmaż, mieszając. Całość oprósz solą i pieprzem, smaż na średnim ogniu, aż odparuje cały płyn. Wystudź.
Do podduszonych pieczarek i cebuli dodaj jedno jajko, wymieszaj. Farsz dopraw do smaku solą i pieprzem. Piekarnik rozgrzej do 210 st. C.
Płat ciasta francuskiego przekrój wzdłuż na 2-3 pasy. Wzdłuż każdego pasa ciasta ułóż pasek farszu. Jeden brzeg ciasta posmaruj rozkłóconym jajkiem, zawiń w ciasto farsz, brzeg lekko dociśnij.
Nadziane rulony ciasta przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Nożem podziel każdy rulon na kawałki o długości 4-5 cm. Nie rozsuwaj ich.
Paszteciki posmaruj resztą rozkłóconego jajka, posyp kminkiem, czarnuszką lub grubą solą. Piecz ok. 15 minut.
Jeśli szukasz przepisu na tradycyjne paszteciki, zajrzyj na naszą stronę. Znajdziesz tu też recepturę na paszteciki w kształcie pierogów.
Źródło zdjęcia: canva/MajaMitrovic
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: Beata Połatyńska