Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Błyskawiczne paszteciki z ciasta francuskiego. Zawiń, upiecz i gotowe
Renata Materlińska
Renata Materlińska 15.12.2021 01:00

Błyskawiczne paszteciki z ciasta francuskiego. Zawiń, upiecz i gotowe

paszteciki
canva/mamadela

Martwisz się, że nie zdążysz przygotować wszystkich wigilijnych potraw? Postaw na proste przepisy i półprodukty, które ułatwią ci pracę. Jeśli masz w planach paszteciki, błyskawicznie zrobisz je z ciasta francuskiego. Wystarczy, że zawiniesz w nie przygotowany farsz i całość upieczesz. Paszteciki będą gotowe w 30 minut.

Czerwony barszcz zwykle podaje się z uszkami. Jednak doskonale smakuje też z krokietami czy pasztecikami. Jeśli chcesz więc podać proste i niebywale smaczne danie, postaw na paszteciki. Możesz je zrobić z ciasta kruchego lub drożdżowego. Jednak jeśli chcesz ułatwić sobie zadanie, postaw na gotowe ciasto francuskie. Takie paszteciki zrobisz w mig.

Nadzienie do pasztecików wigilijnych możesz zrobić z kapusty i suszonych grzybów, szpinaku czy pieczarek. My postawiliśmy na te ostatnie, bo mają bardziej tradycyjny smak niż szpinak, a są szybsze w przygotowaniu niż nadzienie z kapusty i leśnych grzybów. Farsz oczywiście możesz przygotować dzień wcześniej. Paszteciki doskonale smakują odgrzane w piekarniku.

Błyskawiczne paszteciki z ciasta francuskiego. Zawiń, upiecz i gotowe

Składniki:

  • 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego

  • 2 cebule

  • 2-3 łyżki oleju

  • 50 dag pieczarek

  • 2 jajka

  • sól, pieprz

  • kminek, czarnuszka, gruba sól do posypania

Przygotowanie pasztecików

Cebule obierz, pokrój w kostkę, przesmaż, mieszając. Smaż dalej, aż się zeszkli. Pieczarki oczyść, opłucz, osusz. Pokrój w plasterki lub zetrzyj na dużych oczkach.

Rozdrobnione pieczarki dodaj do cebuli, przesmaż, mieszając. Całość oprósz solą i pieprzem, smaż na średnim ogniu, aż odparuje cały płyn. Wystudź.

Do podduszonych pieczarek i cebuli dodaj jedno jajko, wymieszaj. Farsz dopraw do smaku solą i pieprzem. Piekarnik rozgrzej do 210 st. C.

Płat ciasta francuskiego przekrój wzdłuż na 2-3 pasy. Wzdłuż każdego pasa ciasta ułóż pasek farszu. Jeden brzeg ciasta posmaruj rozkłóconym jajkiem, zawiń w ciasto farsz, brzeg lekko dociśnij.

Nadziane rulony ciasta przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Nożem podziel każdy rulon na kawałki o długości 4-5 cm. Nie rozsuwaj ich.

Paszteciki posmaruj resztą rozkłóconego jajka, posyp kminkiem, czarnuszką lub grubą solą. Piecz ok. 15 minut.

Jeśli szukasz przepisu na tradycyjne paszteciki, zajrzyj na naszą stronę. Znajdziesz tu też recepturę na paszteciki w kształcie pierogów.

pieczarki
pieczarki

Źródło zdjęcia: canva/MajaMitrovic

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: Beata Połatyńska

Zapraszamy na nasz Instagram