Bosko prosty przepis na wątróbkę na słodko z malinami
Wątróbka smażona z cebulką i jabłkami jest pysznym posiłkiem, który sprawdza się jako obiad w wielu domach. Jeśli poszukujesz nowych smaków, sprawdź poniższą recepturę na słodką wersję wątróbki. Jest ona bowiem smażona z dodatkiem malin oraz miodu.
Wątróbka na słodko może sprawiać wrażenie czegoś mało apetycznego, jednak połączenie słodkiego i słonego smaku świetnie się ze sobą komponuje, co udowadnia, chociażby wyjątkowo popularny słony karmel.
Do dania warto wykorzystać świeże owoce, jednak jeśli będziesz miał problem z ich znalezieniem, ze spokojem użyj również mrożonych. Wtedy możesz dodać odrobinę więcej miodu, aby zbalansować brakującą słodycz.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na wątróbkę z malinami
Składniki:
100 g malin
1,5 łyżki miodu
3 łyżki octu jabłkowego
50 g masła
pół łyżeczki octu balsamicznego
250 g wątróbki
2 cebule
2 łyżki mąki
mleko
olej
sól
pieprz
roszponka
Zacznij od wrzucenia na patelnie wymytych malin, miodu, octu jabłkowego i balsamicznego oraz masła. Gotuj całość, aż miód się rozpuści, a maliny rozpadną się i utworzy się gęsty i aromatyczny sos. Dopraw go solą oraz pieprzem.
Wątróbkę oczyść z błonek i pokrój ją na mniejsze kawałki. Wstaw je do miski, zalej mlekiem i odstaw na 2 godziny. Odcedź je od mleka, osusz, obtocz w mące i dopraw świeżo mielonym pieprzem.
Cebulę pokrój w piórka i podsmaż ją na złoty kolor. Dodaj do niej wątróbkę i smaż, aż ta również nabierze złotej barwy. Po usmażeniu podawaj z roszponką oraz pokaźną ilością sosu malinowego. Smacznego.
Źródło: canva/JackF, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: kuchniapokolen.pl