Charakterne kopytka z niespodzianką. Takich jeszcze nie jadłeś
Charakterne kopytka z niespodzianką zachwycą smakiem całą rodzinę. Do tradycyjnego ciasta na kopytka dodajmy suszone pomidory i czosnek, a każdy będzie prosił o przepis. Kopytka w nowej odsłonie będą smakować wyśmienicie polane domowym sosem pomidorowym.
Kopytka to doskonały pomysł na rodzinny obiad. Możemy podać je z przeróżnymi dodatkami i zawsze będą pyszne. Kopytka z suszonymi pomidorami i czosnkiem smakują jednak jeszcze lepiej od tradycyjnych, koniecznie musisz ich spróbować.
Do kopytek możemy wykorzystać surowe ziemniaki, możemy również zrobić je z ziemniaków, które zostały z obiadu z poprzedniego dnia, dzięki czemu nic w naszej kuchni się nie zmarnuje. Przed przygotowywaniem kopytek, dokładnie ostudźmy ziemniaki, muszą być zupełnie zimne.
Do ciasta na kopytka koniecznie dodajmy niecodzienne składniki, które sprawią, że danie błyskawicznie zniknie z talerzy. Suszone pomidory, czosnek, zioła prowansalskie sprawią, że klasyczne kopytka nabiorą wyrazu. Do kopytek najlepiej sprawdzą się pomidory w oliwie.
Charakterne kopytka z niespodzianką, są o wiele smaczniejsze od tradycyjnych
Składniki:
1 kg ziemniaków
260 g mąki pszennej
jajko
szczypta soli
5 suszonych pomidory w oliwie
3 duże ząbki czosnku
szczypta ziół prowansalskich
sos pomidorowy do podania
Jak zrobić charakterne kopytka z suszonymi pomidorami? Wszyscy będą zachwyceni niepowtarzalnym smakiem
Ziemniaki obierz, pokrój i ugotuj w osolonej wodzie, następnie odcedź, odparuj i odstaw. Zimne ziemniaki zmiel w maszynce do mięsa, przełóż do większej miski.
Do masy ziemniaczanej dodaj szczyptę soli, zioła prowansalskie, mąkę, jajko, drobno pokrojone pomidory suszone i przeciśnięty przez praskę czosnek i zacznij wyrabiać ciasto.
Z przygotowanego ciasta zrób rulony i pokrój na skos, kopytka gotuj przez kilka minut w gorącej, osolonej wodzie, podaj z domowym sosem pomidorowym.
Przygotuj również kluski śląskie przepisu Magdy Gessler. Kluski będą idealnym dodatkiem do drugiego dania, np. do zrazów wołowych, smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Czy trzeba zbierać szumowiny z rosołu? Odpowiedź zaskakuje. Rozwiewamy wszelkie wątpliwości
Cudowna chałka według przepisu Ewy Wachowicz. Gwiazda dodaje szczyptę wyjątkowej przyprawy
Źródło: doradcasmaku