Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Cudowne kotlety schabowe pod ziemniaczaną pierzynką
Jakub Kossakowski
Jakub Kossakowski 20.07.2021 02:00

Cudowne kotlety schabowe pod ziemniaczaną pierzynką

Kotlety schabowe w niecodziennej odsłonie
Canva / bonchan

Kotlety schabowe są jednym z najbardziej kultowych dań naszej rodzimej kuchni. W każdym domostwie przyrządza się je odrobinę inaczej. Dziś sięgniemy po przepis na kotlety schabowe pod ziemniaczano-serową pierzynką.

Smakowite kotlety schabowe niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Okazuje się, że możemy przyrządzić je w bardziej niekonwencjonalny sposób. Kotlety schabowe pod pierzynką z ziemniaków zrobią furorę wśród domowników. Prośby o dokładkę są pewne.

Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:

Kotlety schabowe w przepysznej odsłonie zachwycą najbliższych

Nie da się ukryć, że kotlety schabowe zajmują szczególne miejsce wśród swojskich specjałów. Nie bez powodu wielu smakoszy zajada się nimi z miłą chęcią. Niedawno prezentowaliśmy przepis na chrupiące kotlety schabowe z piekarnika.

Tym razem kotlety schabowe przykryjemy pierzynką z ziemniaków i sera. Receptura jest banalnie prosta i nawet mniej doświadczeni smakosze poradzą sobie z nią bez najmniejszych problemów. Co nam będzie potrzebne?

  • 5 dużych kawałków schabu

  • 90 g sera żółtego

  • 400 g obranych ziemniaków

  • 2 cebule

  • 120 g majonezu

  • 90 g keczupu

  • sól

  • pieprz

  • czosnek

  • papryka wędzona

  • mąka

Niezawodny przepis na kotlety schabowe pod ziemniaczaną pierzynką

Na początku musimy rozbić mięso przy użyciu tłuczka. W jednym z wcześniejszych artykułów informowaliśmy o jego ukrytej funkcji. Schab obtaczamy w przyprawach i owijamy folią spożywczą. Zawiniątka wstawiamy na godzinę do lodówki.

Kiedy czas dobiegnie końca, kotlety schabowe obtaczamy w mące i smażymy na lekko złocisty kolor. Odkładamy je na ręczniki papierowe, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Teraz przyszła pora na ziemniaki.

Obrane bulwy ścieramy na tarce. Podobnie postępujemy z cebulą. Całość mieszamy z czosnkiem, solą i pieprzem. Odciskamy nadmiar płynów. Ser także ścieramy na tarce. Kotlety schabowe wykładamy na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Przykrywamy je, ketchupem, majonezem, masą ziemniaczaną i startym serem.

Tak przygotowane kotlety schabowe pieczemy przez około 40 minut w 180 stopniach Celsjusza. Domownicy z pewnością będą zachwyceni taką propozycją obiadową. Specjał momentalnie znika z talerzy.

Pieczone kotlety schabowe
Pieczone kotlety schabowe

Canva / Fun4lif3

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Prześlij przepis

Zapraszamy na nasz Instagram