Cudowne kotlety schabowe pod ziemniaczaną pierzynką
Kotlety schabowe są jednym z najbardziej kultowych dań naszej rodzimej kuchni. W każdym domostwie przyrządza się je odrobinę inaczej. Dziś sięgniemy po przepis na kotlety schabowe pod ziemniaczano-serową pierzynką.
Smakowite kotlety schabowe niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Okazuje się, że możemy przyrządzić je w bardziej niekonwencjonalny sposób. Kotlety schabowe pod pierzynką z ziemniaków zrobią furorę wśród domowników. Prośby o dokładkę są pewne.
Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:
Kotlety schabowe w przepysznej odsłonie zachwycą najbliższych
Nie da się ukryć, że kotlety schabowe zajmują szczególne miejsce wśród swojskich specjałów. Nie bez powodu wielu smakoszy zajada się nimi z miłą chęcią. Niedawno prezentowaliśmy przepis na chrupiące kotlety schabowe z piekarnika.
Tym razem kotlety schabowe przykryjemy pierzynką z ziemniaków i sera. Receptura jest banalnie prosta i nawet mniej doświadczeni smakosze poradzą sobie z nią bez najmniejszych problemów. Co nam będzie potrzebne?
5 dużych kawałków schabu
90 g sera żółtego
400 g obranych ziemniaków
2 cebule
120 g majonezu
90 g keczupu
sól
pieprz
czosnek
papryka wędzona
mąka
Niezawodny przepis na kotlety schabowe pod ziemniaczaną pierzynką
Na początku musimy rozbić mięso przy użyciu tłuczka. W jednym z wcześniejszych artykułów informowaliśmy o jego ukrytej funkcji. Schab obtaczamy w przyprawach i owijamy folią spożywczą. Zawiniątka wstawiamy na godzinę do lodówki.
Kiedy czas dobiegnie końca, kotlety schabowe obtaczamy w mące i smażymy na lekko złocisty kolor. Odkładamy je na ręczniki papierowe, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Teraz przyszła pora na ziemniaki.
Obrane bulwy ścieramy na tarce. Podobnie postępujemy z cebulą. Całość mieszamy z czosnkiem, solą i pieprzem. Odciskamy nadmiar płynów. Ser także ścieramy na tarce. Kotlety schabowe wykładamy na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Przykrywamy je, ketchupem, majonezem, masą ziemniaczaną i startym serem.
Tak przygotowane kotlety schabowe pieczemy przez około 40 minut w 180 stopniach Celsjusza. Domownicy z pewnością będą zachwyceni taką propozycją obiadową. Specjał momentalnie znika z talerzy.
Canva / Fun4lif3
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Prześlij przepis