Kotlety schabowe są jednym z najbardziej kultowych dań naszej rodzimej kuchni. W każdym domostwie przyrządza się je odrobinę inaczej. Dziś sięgniemy po przepis na kotlety schabowe pod ziemniaczano-serową pierzynką.
Smakowite kotlety schabowe niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Okazuje się, że możemy przyrządzić je w bardziej niekonwencjonalny sposób. Kotlety schabowe pod pierzynką z ziemniaków zrobią furorę wśród domowników. Prośby o dokładkę są pewne.
Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:
Kotlety schabowe w przepysznej odsłonie zachwycą najbliższych
Nie da się ukryć, że kotlety schabowe zajmują szczególne miejsce wśród swojskich specjałów. Nie bez powodu wielu smakoszy zajada się nimi z miłą chęcią. Niedawno prezentowaliśmy przepis na chrupiące kotlety schabowe z piekarnika.
Tym razem kotlety schabowe przykryjemy pierzynką z ziemniaków i sera. Receptura jest banalnie prosta i nawet mniej doświadczeni smakosze poradzą sobie z nią bez najmniejszych problemów. Co nam będzie potrzebne?
5 dużych kawałków schabu
90 g sera żółtego
400 g obranych ziemniaków
2 cebule
120 g majonezu
90 g keczupu
sól
pieprz
czosnek
papryka wędzona
mąka
Cudowny przepis na chałkę według przepisu Ewy Wachowicz
CZYTAJ DALEJNiezawodny przepis na kotlety schabowe pod ziemniaczaną pierzynką
Na początku musimy rozbić mięso przy użyciu tłuczka. W jednym z wcześniejszych artykułów informowaliśmy o jego ukrytej funkcji. Schab obtaczamy w przyprawach i owijamy folią spożywczą. Zawiniątka wstawiamy na godzinę do lodówki.
Kiedy czas dobiegnie końca, kotlety schabowe obtaczamy w mące i smażymy na lekko złocisty kolor. Odkładamy je na ręczniki papierowe, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Teraz przyszła pora na ziemniaki.
Obrane bulwy ścieramy na tarce. Podobnie postępujemy z cebulą. Całość mieszamy z czosnkiem, solą i pieprzem. Odciskamy nadmiar płynów. Ser także ścieramy na tarce. Kotlety schabowe wykładamy na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Przykrywamy je, ketchupem, majonezem, masą ziemniaczaną i startym serem.
Tak przygotowane kotlety schabowe pieczemy przez około 40 minut w 180 stopniach Celsjusza. Domownicy z pewnością będą zachwyceni taką propozycją obiadową. Specjał momentalnie znika z talerzy.
Pieczone kotlety schabowe
Canva / Fun4lif3
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Prześlij przepis