Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Pyszna cukinia marynowana w occie. Przepis krok po kroku

Pyszna cukinia marynowana w occie. Przepis krok po kroku

Projekt bez tytułu (8)
canva/Алексей Хоруженко i canva/afros

Cukinia powoli zaczyna pojawiać się na targowisku. Warto kupić jej nieco więcej i przygotować wyjątkowo smaczną wersję marynowaną. Zachwyci was lekkim kwaskowym smakiem i przyjemną — delikatną, lecz chrupiąca — konsystencją. Jeżeli lubicie kiszonki i warzywa z octu, musicie spróbować.

Z cukinią można przygotować wiele smakowitych dań m.in. leczo. Warzywo doskonale smakuje też na surowo i jest niezwykle smaczną alternatywą ogórka w obiadowej mizerii. Marynowany specjał, który wam dziś proponujemy stanowi prosty i smakowity sposób na zakonserwowanie tego warzywa na zimę. Spróbujecie?

Przepis na doskonałą cukinię marynowaną

Składniki:

  • 3-3,5 kg cukinii

  • 1 szklanka octu

  • 1 szklanka cukru

  • 4 szklanki wody

  • 3 łyżeczki soli

Na każdy słoik wyrobu potrzebować będziemy także:

  • 1 baldachimu kopru

  • 2 liści laurowych

  • 3 ziaren ziela angielskiego

  • 5 ziaren pieprzu

  • 1-2 łyżeczek ziaren gorczycy

Przygotowanie:

Cukinie dokładnie myjemy. Przekrawamy je na pół i usuwamy gniazda nasienne. Następnie kroimy warzywo na cienkie plastry. Najlepiej wykorzystać do tego celu tarkę lub szatkownicę. Do słoików wkładamy przyprawy oraz koper.

Umieszczamy w nim również cukinię, starając się, aby nie było zbyt dużych odstępów między kolejnymi kawałkami. Wszystkie płyny oraz cukier i sól mieszamy ze sobą. Roztwór wlewamy do słoików.

Zamykamy je i pasteryzujemy, gotując przetwory w wodzie przez 5 minut od momentu, gdy zawrze. Marynowaną cukinię studzimy i przechowujemy w spiżarce.

Wskazówka: cukinię marynowana warto przygotować z kurkumą. Będzie miała wtedy piękny żółty kolor i lekko korzenny, przyjemny smak.

Cukinia jest smaczna w wielu odsłonach
Cukinia jest smaczna w wielu odsłonach

Źródło zdjęcia: canva/milanfoto

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przyslijprzepis