Smakosze.pl
Kapuśniak

canva/Pressmaster

Czym przyprawić kapuśniak? Zdradzamy najlepszy przepis

23 Października 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Kapuśniak charakteryzuje się stosunkowo kwaśnym smakiem, który przełamywany jest słodką marchewką. Aby zupa była obłędna, warto doprawić ją liściem laurowym, zielem angielskim oraz kminkiem. Dzięki temu będzie przepyszna, a także łatwiejsza w strawieniu.

Jakość kapuśniaku bardzo zależy nie tylko od przypraw, lecz od podstawowych składników, czyli mięsa oraz kiszonej kapusty. Warto skorzystać z najlepszych kawałków boczku, a także dobrze ukiszonej kapusty.

Jeśli chcesz, aby zupa zyskała jeszcze więcej na barwie oraz aromacie, do bulionu wrzuć opaloną nad palnikiem cebulę. Warzywo dostarczy lekko karmelowego smaku, a także ciemniejszego, brązowego koloru.

Przepis na kapuśniak

Składniki:

  • 400 g kiszonej kapusty

  • 350 g młodych ziemniaków

  • 2 marchewki

  • 45 ml oleju roślinnego

  • 1 cebula

  • 250 g boczku

  • 1 łyżeczka cukru

  • 1,5 l wody

  • 3 g kminku

  • 1 g cząbru

  • 4 liście laurowe

  • 4 ziarna ziela angielskiego

  • pęczek koperku

Warzywa poza cebulą obierz ze skórki, umyj pod bieżącą wodą i włóż do garnka. Do naczynia wsadź również wędzony boczek, zalej je wodą i postaw na gazie o średniej mocy.

Kotlet schabowy z surówką

Przepis na kotlety schabowe w cieście czosnkowym

CZYTAJ DALEJ

Gotuj wywar przez pół godziny. Dodaj do niego zmiażdżone ząbki czosnku, opaloną nad palnikiem cebulę, liście laurowe, ziele angielskie, cząber i cukier. Gdy kartofle są miękkie, czas przejść do finałowego etapu.

Kapustę przepłucz pod wodą i posiekaj na mniejsze kawałki. Do zupy dodaj kminek oraz świeżo siekany koperek wraz z kapustą. Gotuj jeszcze 15 minut i podawaj. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jakich grzybów nie należy dodawać do rosołu. Ten tekst zdradza przepis na zupę ogórkową z dodatkiem kaszy jaglanej.

Kapuśniak

Źródło zdjęcia: canva/Vrabelpeter1, Getty Images

Niemal wszyscy Polacy popełniają fatalny błąd robiąc kurczaka. 7 zdjęcie wszystko Ci wyjaśni

Slajd 1 z 7

ćwiartki kurczaka

Każdy lubi kurczaka

W wielu domach kurczak jest jednym z podstawowych mięs.

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: newsy.gotujmy

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Świąteczne pierniczki od siostry Anastazji. Aromatyczne i pyszne

Czytaj więcej >

Przepisy

Kalafior pieczony w piekarniku

Czytaj więcej >
Surówka z selera

Przepisy

Fantastyczna surówka z selera, orzechów oraz rodzynek

Czytaj więcej >
Soczysta wątróbka z jabłkami

Przepisy

Duszona wątróbka z jabłkiem - obłędnie soczysta

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak zrobić puree ziemniaczane?

Czytaj więcej >

Przepisy

Puszyste racuchy bez jajek i mleka. Wychodzą fantastycznie

Czytaj więcej >