Smakosze.pl
Flaczki

canva/ShyMan

Flaczki bez nieprzyjemnego zapachu według Tomasza Strzelczyka

6 Września 2021

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Flaczki to typowo polska zupa. Niektórzy jednak za nią nie przepadają, ze względu na to, że czuć w niej podroby. I właśnie dla tych osób Tomasz Strzelczyk przygotował drobiową wersję tej zupy. Poznajcie przepis na delikatne flaczki bez nieprzyjemnego zapachu.

Pożywne, gęste flaczki mogą zastąpić cały obiad. Jest w nich bowiem dużo mięsa i warzyw. Zupa ta jest doskonała na chłodniejsze dni, bo jest sycąca, ale też rozgrzewająca. Zobacz jak delikatne flaczki przygotowuje Tomasz Strzelczyk.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na delikatne flaczki bez nieprzyjemnego zapachu według Tomasza Strzelczyka

Składniki:

  • 4 ćwiartki kurczaka

  • ok. 1,5 l wody

  • 2 listki laurowe

  • kilka ziaren ziela angielskiego

  • 1 por

  • 1 cebula

  • kawałek korzenia selera

  • 1 marchewka

  • 1 pietruszka

  • 2-3 cm świeżego imbiru

  • 3 ząbki czosnku

  • słodka mielona papryka

  • kurkuma

  • gałka muszkatołowa

  • pieprz cayenne

  • majeranek

  • sól, pieprz

kotlety

Zwykłe mielone im nie dorównają. Delikatne kotlety z selera pokocha rodzina

CZYTAJ DALEJ

Przygotowanie drobiowych flaczków

Ćwiartki kurczaka oczyść, opłucz, zalej zimną wodą. Doprowadź do wrzenia, odszumuj, dodaj listki laurowe, ziele angielskie i trochę soli. Gotuj ok. 30 minut.

Por oczyść, pokrój w paski. Cebulę obierz, przekrój na pół, zrumień na suchej patelni. Por i cebulę dodaj do gotującego się mięsa. Gotuj, aż mięso będzie miękkie.

Mięso wyjmij z wywaru, przestudź. W tym czasie oczyść marchewkę, pietruszkę i imbir. Warzywa zetrzyj na dużych oczkach, imbir na drobnych, dodaj do wywaru.

Mięso oczyść z kości i chrząstek, pokrój w paski. Dodaj do wywaru razem z posiekanym czosnkiem. Zupę dopraw sporą ilością papryki, kurkumy i gałki oraz pieprzem cayenne i solą.

Na końcu dodaj do niej roztarty majeranek i sporą ilość świeżo zmielonego pieprzu. Gotuj jeszcze 2 minuty. Flaczki podawaj z chlebem.

ćwiartki kurczaka

ćwiartki kurczaka

Źródło zdjęcia: canva/Jarvna

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: youtube

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wie

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Kurczak w sosie śmietanowym z pieczarkami

Czytaj więcej >
Zupa z pieczonych buraków Anny Lewandowskiej

Przepisy

Zupa buraczana według przepisu Anny Lewandowskiej

Czytaj więcej >

Przepisy

Kurczak w sosie śmietanowym z makaronem

Czytaj więcej >
ciasto 3 bit

Przepisy

Cudowne ciasto bez pieczenia 3 Bit - lepsze niż kultowy batonik

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak inaczej przyrządzić pierś z kurczaka?

Czytaj więcej >
jajecznica

Przepisy

Idealna jajecznica? Tylko z dodatkiem majonezu

Czytaj więcej >