Flaczki bez nieprzyjemnego zapachu według Tomasza Strzelczyka
Flaczki to typowo polska zupa. Niektórzy jednak za nią nie przepadają, ze względu na to, że czuć w niej podroby. I właśnie dla tych osób Tomasz Strzelczyk przygotował drobiową wersję tej zupy. Poznajcie przepis na delikatne flaczki bez nieprzyjemnego zapachu.
Pożywne, gęste flaczki mogą zastąpić cały obiad. Jest w nich bowiem dużo mięsa i warzyw. Zupa ta jest doskonała na chłodniejsze dni, bo jest sycąca, ale też rozgrzewająca. Zobacz jak delikatne flaczki przygotowuje Tomasz Strzelczyk.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na delikatne flaczki bez nieprzyjemnego zapachu według Tomasza Strzelczyka
Składniki:
4 ćwiartki kurczaka
ok. 1,5 l wody
2 listki laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
1 por
1 cebula
kawałek korzenia selera
1 marchewka
1 pietruszka
2-3 cm świeżego imbiru
3 ząbki czosnku
słodka mielona papryka
kurkuma
gałka muszkatołowa
pieprz cayenne
majeranek
sól, pieprz
Przygotowanie drobiowych flaczków
Ćwiartki kurczaka oczyść, opłucz, zalej zimną wodą. Doprowadź do wrzenia, odszumuj, dodaj listki laurowe, ziele angielskie i trochę soli. Gotuj ok. 30 minut.
Por oczyść, pokrój w paski. Cebulę obierz, przekrój na pół, zrumień na suchej patelni. Por i cebulę dodaj do gotującego się mięsa. Gotuj, aż mięso będzie miękkie.
Mięso wyjmij z wywaru, przestudź. W tym czasie oczyść marchewkę, pietruszkę i imbir. Warzywa zetrzyj na dużych oczkach, imbir na drobnych, dodaj do wywaru.
Mięso oczyść z kości i chrząstek, pokrój w paski. Dodaj do wywaru razem z posiekanym czosnkiem. Zupę dopraw sporą ilością papryki, kurkumy i gałki oraz pieprzem cayenne i solą.
Na końcu dodaj do niej roztarty majeranek i sporą ilość świeżo zmielonego pieprzu. Gotuj jeszcze 2 minuty. Flaczki podawaj z chlebem.
Źródło zdjęcia: canva/Jarvna
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: youtube