Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Dodaj 2 łyżki aromatycznego produktu do masy na kluski śląskie. Wyjdą jeszcze lepsze niż zwykle
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 08.04.2023 22:39

Dodaj 2 łyżki aromatycznego produktu do masy na kluski śląskie. Wyjdą jeszcze lepsze niż zwykle

przepis na kluski śląskie ze szpinakiem
Screen filmu pochodzi z kanału Smak fantazji na Youtube

Do ugotowanych, przeciśniętych przez praskę ziemniaków dodaj przesmażony z czosnkiem szpinak, mąkę i wymieszaj. Kluski śląskie z dodatkiem zielonego warzywa będą totalnym hitem w Twojej kuchni.

Tradycyjne kluski śląskie w nowej odsłonie

Kluski śląskie są zawsze doskonałym pomysłem na dodatek do obiadu. Smakują obłędnie z pieczenią, sosem, roladą wołową. Tradycyjne kluski to nic innego jak ugotowana masa z ziemniaków i mąki. 

Jeśli masz ochotę na kluski śląskie w nieco innej odsłonie, koniecznie do ciasta dodaj 2 łyżki szpinaku przesmażonego z czosnkiem na maśle lub oliwie. Szpinak sprawi, że kluchy będą jeszcze smaczniejsze i wyraźne w smaku.

Do przygotowania klusek śląskich ze szpinakiem wykorzystaj mączne ziemniaki. Warzywa ugotuj z całą natką pietruszki. Będą przepyszne i wzmocnią aromat szpinaku. Kluski gotuj w osolonej wodzie do wypłynięcia.

 

Jak przechowywać wędliny w lodówce? 1 detal sprawi, że dłużej pozostaną świeże

Przepis na kluski śląskie z mrożonym szpinakiem

Składniki:

  • 800 g ziemniaków
  • natka pietruszki
  • 2 łyżki rozmrożonego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka masła lub oliwy
  • mąka ziemniaczana
  • sól, pieprz do smaku

Jak zrobić tradycyjne kluski z dziurką z dodatkiem szpinaku?

Ziemniaki obierz, pokrój i włóż do garnka. Dodaj całą natkę pietruszki, łyżeczkę soli i wlej wrzątek. Gotuj do miękkości, następnie odcedź, odparuj, ostudź i przeciśnij przez praskę.

Na maśle lub oliwie przyrumień przeciśnięty przez praskę czosnek, dodaj rozmrożony szpinak i smaż chwilę. Ziemniaki wymieszaj dokładnie ze szpinakiem i dopraw do smaku solą i pieprzem. Z miski wyjmij ¼ przygotowanej masy. W jej miejsce wsyp mąkę ziemniaczaną. 

Następnie dodaj resztę masy i całość wyrabiaj ręcznie do uzyskania ciasta o jednolitej konsystencji. Z ciasta wyrabiaj kluski. W każdej klusce zrób niewielkie wgłębienie. 

Kluski śląskie ze szpinakiem gotuj w gorącej, osolonej wodzie przez kilka minut, do wypłynięcia, smacznego.

Na obiad koniecznie przygotuj również pierogi ze szpinakiem i twarogiem oraz placki ziemniaczane ze szpinakiem od Ani Lewandowskiej. Dania zachwycą każdego.

kluski śląskie ze szpinakiem.jpg
Screen filmu pochodzi z kanału Smak fantazji na Youtube