Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Domowe brzoskwinie w syropie do ciast i deserów. Już nigdy nie sięgniesz po kupne
Renata Materlińska
Renata Materlińska 15.07.2022 20:04

Domowe brzoskwinie w syropie do ciast i deserów. Już nigdy nie sięgniesz po kupne

brzoskwinie w syropie
canva/Pancaketom

Poznajcie przepis na domowe brzoskwinie w syropie, które są doskonałe do ciast i deserów. Gdy raz ich spróbujesz, już nigdy nie sięgniesz po kupne owoce z puszki. Te są twarde, słodkie pyszne, a ich zrobienie jest bardzo proste. Brzoskwinie wystarczy obrać, zalać syropem i zapasteryzować.

Brzoskwinie doskonale smakują jedzone na przekąskę. Jednak świetnie sprawdzają się też jako dodatek do ciast i deserów. A to za sprawą ich delikatnej struktury, która idzie w parze z przyjemną twardością. Odpowiednio przygotowane brzoskwinie w syropie zachowują swój kształt i są przepyszne. Zobacz, jak je zrobić.

Przepis na brzoskwinie w syropie do słoików

Składniki:

  • 1 kg twardych brzoskwiń

  • 50 dag cukru

  • 1 l wody

  • pół cytryny

Przygotowanie domowych brzoskwiń w syropie

Brzoskwinie umyj, osusz, obierz ze skórki. Każdą przekrój na pół, usuń pestkę. Słoiki umyj, wyparz. Napełnij je dość ciasno owocami.

Wodę zagotuj z cukrem i gotuj ją minutę, dodaj sok z cytryny. Syrop przestudź, zalej nim owoce w słoikach.

Krawędzie słoików wytrzyj do sucha, nałóż pokrywki, szczelnie zamknij. Słoiki wstaw do garnka wyłożonego ściereczką.

Do garnka wlej tyle wody o temperaturze zalewy, by sięgała 3-4 cm poniżej pokrywek. Gotuj na niedużym ogniu, a od czasu, gdy woda w garnku zagotuje się, pasteryzuj jeszcze 10 minut.

Na naszej stronie znajdziesz też recepturę na ciasto z brzoskwiniami, a także na racuchy z brzoskwiniami.

brzoskwinie
canva/Billion Photos

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: winiary